Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Docela se dílo zdařilo

Premiéra vyšla.Bylo plno. Diváci dorazili, tleskali, smáli se, hlavně při „Dopisy z minulosti.” Trochu mne překvapili, protože „Náplast a Převozník,” sám za sebe považuji za uvolněnější. Ale divák vždy překvapí.

 

Sice odpoledne v 15 hodin, jsem měl pocit, že bude katastrofa, protože jsem ještě neviděl projekci, jež mi ti co na ni pracovali, slibovali. Kabel tomu bránil. Inu technika jednadvacátého století, ledacos sabotuje. Nakonec vše dobře dopadlo, nový kabel se sehnal a už to vše jelo, fungovalo, hrálo a zpívalo.

7.5.2016 si vše zopakujeme v Bohnicích v Divadle za Plotem. Takže, ti, co propásli možnost vidět obě hry, mají možnost. Určitě budeme rádi, když přijdou a zhlédnou a poslechnou.

Nacvičovali jsme dlouho, s potížemi, občas vše vypadalo skutečně dramaticky, aby se nakonec vše v dobré obrátilo. Sice má nervová sousta dostávala zabrat, ale tohle k životu s ochotnickým divadlem asi patří. Lidé se smějí, hledají jak dál, občas vypění, pak se usmíří, protože jde všem o jedno. Zahrát, pobavit, nechat i přemýšlet.

Navíc premiéra má své kouzlo v tom, že diváci nechtějí urazit, jsou vlídní, chápou, že drobné chyby se vloudí, ke mě jako k autorovi jsou také vlídní. Podobně jako většina čtenářů mých blogů. Pro mnohé lidi je vlídnost v takovém případě, něco jako nepatřičného. Ale já osobně, pokud už na něco jdu, nebo čtu, vždy vidím za tím snahu něco sdělit. Většinou se nevyjadřuji ke kvalitě blogu, hry, nebo filmu, ale k tomu, jestli ten člověk chce něco sdělit, vidím za tím sdělením tu práci, co ta samotná činnost dá.

Takže od herců, muzikantů, scénografů, nápověd, techniků, sice vyžaduji nasazení na samou hranici možností, to ano. Ale jinak pokud ono nasazení vidím, pak klidně vyjádřím svou spokojenost. Čtu si dost cizích blogů, stejně jako sleduji dost filmů, muziky a nepotřebuji být za každou cenu negativně hodnotící.

V určitém okamžiku, který neumím přesně popsat, přestávám vést ty lidi a nechám je sobě samým. Postup, který se ukazuje jako nosný. Ono se prostě v poslední chvíli většinou nikdo nic nového nenaučí, je nervózní, má starosti sám se sebou, a potřebuje sebrat pozornost a soustředit se na sebe sama. Ukazuje se, že je to dobrá technika, jak dostat z lidí to dobré.Řeknu-li herci, „sundej si ponožky, když lezeš do postele,” může se mu můj návrh nelíbit, nesouhlasí s ním, ale nakonec, pokud se sním nehádám, pak si je v představení stejně sundá.

Detail, který sice představení nezachrání, ale jemu umožní, právě tím se soustředit na sebe sama. Pravdou je, že pokud mi někdo chce na poslední chvíli zasahovat do děje, vymýšlet změny, dokáži být značně asertivní. To se pochopitelně, těm zasahujícím nelíbí, ale nakonec se smíří s tím, že si přeci jen nehodlám nechat zasahovat do své odpovědnosti.

Už dávno jsem zjistil, že pokud bych dal na „moudré rady” svých známých, kamarádů, čtenářů, diváků, pak bych psal a hrál divadlo podle jejich představ. Rozhodně bych ale změnil zcela to, co jsem chtěl sdělit, ve prospěch těch,  skrz kostru toho, co jsem napsal.

Je dost těch, co mi vytýkají stylistiku, slovosled, jak blogů, tak třeba i divadelních her. Nemám s tím problém. Možná, kdybych dal na rady druhých, by to, co jsem napsal bylo lepší, ale neodpovídalo by napsané tomu, co si myslím, co chci říct a třeba i tomu, jak vidím svět. Nemám potřebu vidět svět očima druhých. Mohu se připojit k jejich stylu, k jejich vidění světa. Může se mi líbit jejich styl vyjadřování, ale necítím se tím vším zavázaný.

S tímhle postojem má mnoho lidí problém. Považují za aroganci, pokud autor na jejich dobře míněné připomínky nedá. Někteří autoři se hájí tím, že lidé neporozuměli tomu, co chtěl sdělit. Ano, chápu, že neporozuměli, možná je můj problém, že jsem se nevyjádřil dostatečně pro některé srozumitelně, ale na druhou stranu, znakem dospělého jedince, aspoň jak já si myslím, je, že umí žít i s nechápavostí druhých a svou neschopností, „nechápavým” něco srozumitelně sdělit.

Věk a zkušenosti mě poučily, že chtít aby se, co řeknu, napíší, líbilo všem, je marná námaha. Nerad dělám marné věci.
Tedy. Premiéra se povedla, sice jsem propásl svátek vnuka, což mě mrzí, ale nemůžu mít všechno. Pokusím se své opomenutí nějak napravit. Jo jo.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jílek | neděle 24.4.2016 2:36 | karma článku: 14,20 | přečteno: 193x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2395x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02 | Přečteno: 2445x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  21:30

Gruzínský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, prosazený vládní...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články