Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trapný konec tragického ministra

Je sice pravda, že jsme v Česku již celkem zvyklí na neodbornost, zmatenost a diletantství ministrů našich vlád, ale krátké působení ministra školství za VV Dobeše by se mohlo zařadit do učebnic jako vzorový příklad takového krajně neschopného vedení úřadu na tak vysokém postu. Jeho odchod je pro české školství a tím pádem i pro celou českou společnost nepochybně velmi dobrou zprávou. Bohužel přichází do značné míry pozdě. Premiér Nečas měl už několik velmi dobrých příležitostí dát tomuto exotovi sbohem, ale všechny je trestuhodně promrhal. Dobeš teď odchází sám s výmluvou, že budoucí škrty ve školství jsou pro něj nepřípustné. Spíše však chce odejít dříve, než by musel s ostudou oznámit svou rezignaci z důvodu zpackaného čerpání miliardových evropských dotací, o něž naše školství pan Dobeš svou neschopností s velkou pravděpodobností připraví.

Abych nebyl obviňován z toho, že mlátím prázdnou slámu a tvrzení o neschopnosti pana Dobeše nepodkládám žádnými důkazy, zde je namátkou jen pár příkladů: vágní návrhy reformy vysokých škol otevírající cestu k jejich privatizaci, dle expertů protiprávní prodloužení akreditace plzeňským právům, angažování fašizujícího individua L. Bátory na vysokých postech na ministerstvu i další projevy katastrofální personální politiky destabilizující resort školství, chaotické zavedení dle NKÚ předražených státních maturit neplnících svůj účel, neschopnost vyřešit problémy s čerpáním evropských dotací, o jejichž ohrožení byl ministr informován z Bruselu už v říjnu roku 2010 (!) atd. Výčet by mohl být mnohem delší, ale snad tento neúplný výčet některých kauz spojených s ministrem Dobešem postačí jako důkaz toho, že pravděpodobně nešlo o nejlepšího ministra školství, jakého jsme tu kdy měli, jak si myslí prezident této země. Já si naopak myslím, že neschopnější člověk tento ministerský úřad snad ještě nezastával.

Zůstává otázkou, proč premiér Nečas propásl několik velmi dobrých příležitostí k tomu, aby se Dobeše zbavil. Těžko říct, co mu v tom vždy nakonec zabránilo. Byla to obava z protestů nejslabšího koaličního partnera, jehož důvěryhodnost u veřejnosti snad již nemůže být nižší?  Bylo to výsledkem tlaku různých zájmových skupin  podnikatelsko-politického kartelu ODS a ČSSD, jimž Dobešovo odhodlání posílat stamiliony na všelijaké podivné projekty zajišťovalo bohaté příjmy? Podlehl premiér snad tlaku prezidenta Klause, jehož k hlasité podpoře ministrova setrvání ve funkci vedla nejspíš angažmá L. Bátory a V. Klause ml. na ministerstvu v kombinaci s prezidentovou zvláštní afinitou k VV? Nebo je premiér prostě jen nebetyčný slaboch, který není schopen prosadit odvolání zcela očividně neschopného člověka působícího na pozici tak důležité pro budoucnost této země? Hádám, že více méně všechny zmíněné obrazy patří do mozaiky znázorňující důvody Nečasovy nemístné zdrženlivosti ve věci Dobešova odvolání. Nepochybuji ale, že mnoho dalších ještě chmurnějších obrazů nám v tomto výjevu zůstává skryto.

Dobeš svou rezignaci načasoval po zasedání vlády o plánovaných škrtech nejspíš jen proto, aby se vyhnul potupné rezignaci z důvodu neschopnosti zabránit ztrátě miliard korun z evropských fondů. Má nyní aureolu spravedlivého ministra školství, který nemůže přenést přes srdce snížení učitelských platů. Doufá asi, že jeho rozkladné působení na ministerstvu školství tak bude zapomenuto a vlastně se do dějin české politiky zapíše jako férový chlapík, který nemohl dopustit další škrty ve svém resortu. Ve skutečnosti však výše těchto škrtů nepřesahují sumu, o níž ministerstvo školství kvůli jeho diletantství nejspíš přijde.

Nejednou už jsem sám sobě položil otázku, proč školství všechny vlády deklarují jako prioritu a nakonec ho svěří nějakému pitomci, který školskému systému vůbec nerozumí a vzdělávání v této zemi stahuje dále ke dnu. Nejsem sice tak starý, abych si dobře pamatoval, jak pracovali všichni dosavadní ministři školství této země, ale z toho, co si pamatuji, se nemůžu zmíněného dojmu zbavit. V určitých ohledech tvoří výjimku snad práce Ondřeje Lišky ze Strany zelených, ale to je žalostně málo. S jistou nadsázkou si na danou otázku odpovídám tak, že čeští politici vlastně nechtějí vládnout v zemi, kde jsou kvalitně vzdělaní a samostatně myslící občané. Takoví občané totiž tak snadno nepodléhají manipulaci a přetvářce mocných a dokážou jim v jejich hře o velké peníze klást nepříjemné překážky. Prozaičtější vysvětlení spočívá v tom, že peníze investované do školství se vracejí ve velkém až dlouhodobě a to rozhodně není perspektiva, ve které by dnes dokázalo přemýšlet mnoho odpovědných lidí ve světě byznysu i politiky u nás nebo v cizině.

Přesto pevně doufám, že se mýlím a že jednoho dne se tu objeví vláda, která ministerstvo školství obsadí kvalitním člověkem, který bude svou práci plnit svědomitě s cílem přispět k budoucímu rozkvětu této země a dostane k plnění tohoto cíle i patřičné prostředky. Věřím, že to není utopická představa, jen doufám, že se jejího naplnění dočkáme alespoň v horizontu několika roků a ne až desítek let...

Autor: Jan Janoušek | čtvrtek 22.3.2012 1:08 | karma článku: 18,66 | přečteno: 1164x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

O vině Západu v ukrajinské krizi

Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

3.4.2014 v 17:20 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Na Nymbursku útočník pobodal muže, vrtulník oběť transportoval do Prahy

5. května 2024  10:26

Krajští kriminalisté prověřují sobotní napadení muže, který v Milovicích na Nymbursku zaútočil...

Přístup na sítě je lidské právo, žádá vězeň soud o uznání. Lákal na nich děti

5. května 2024  10:14

Norský nejvyšší soud se ve čtvrtek zabýval kuriózní žádostí. Muž odsouzený za sexuální obtěžování...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik