Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fischer? Zeman?? Zvolit můžeme i lepšího prezdienta!

Přímá volba prezidenta ČR se blíží mílovými kroky a nyní máme již jasno alespoň o tom, kdo se bude o hlasy nás občanů ucházet. Kdo bude bojovat o naše hlasy ve druhém kole prezidentské volby, snad tak jasné ještě není. Průzkumy favorizují zatím dva kandidáty - duo Fischer a Zeman. Ani jeden ze zmíněných pánů podle mě ale ani zdaleka nepředstavuje osobnost, která by měla stanout v čele naší země. Stále doufám, že se lidé nenechají ovlivnit mediální masáží, podívají se pozorněji na seznam prezidentských kandidátů a uvědomí si, že si mohou vybrat i z mnohem kvalitnějších osobností, než jaké představují právě Fischer se Zemanem.

Nejprve jen pár poznámek k Miloši Zemanovi. Jde sice o inteligentního člověka, ale též o prohnaného technika moci ne nepodobného Václavu Klausovi. Jeho deklarovaným postojům nevěřím ani za mák, zcela ho podle mého názoru diskvalifikuje už jen fakt, že byl spolu s naším stávajícím prezidentem jedním z předních strůjců opoziční smlouvy z konce 90. let. Tato ohavná konstrukce byla nejen jedním obrovským podvodem na voličích, ale i šikovným systémem vzájemného krytí ČSSD a ODS v kompletním ovládnutí státní správy za účelem jejího ještě účinnějšího vykrádání, včetně rozvratu bezpečnostních složek státu, jež by mohly tento systém nějak ohrozit. Zeman se mnoha lidem zamlouvá nejspíš pro jeho "lidovou" prostořekost, zálibu nebrat si servítky a snad i předstíranou moudrost starého muže, který se v české politice vyzná a zaslouží si stanout na jejím vrcholu.

Ovšem nezapomínejme nejen na eufemisticky řečeno "hříchy minulosti" Zemana - předsedy ČSSD (opoziční smlouva, bankovní socialismus vedoucí ke kolapsu českého bankovního systému, skandální ovládnutí bezpečnostních složek za účelem likvidace politické konkurence - viz kauza "Olovo", atd.), ale podívejme se i na velké současné nebezpečí, jež Zeman - kandidát na prezidenta představuje. Mám na mysli jeho vazby na ruské zahraniční zájmy ztělesněné v osobě jeho pravé ruky Šloufa a ve sponzoringu Zemanovy kampaně ruským ropným gigantem Lukoil. Nemohu věřit kandidátovi, jehož nejbližší spolupracovníci jsou jako doma na ambasádě putinovského Ruska. Nemohu věřit kandidátovi, který v minulosti prokázal, že udržení a kumulace moci je pro něj alfou a omegou jeho politické činnosti. Zeman by měl zůstat mementem tragických omylů a neduhů české politiky 90. let, zašlým duchem této éry, kterého bychom my svou volbou neměli znovu vyvolávat mezi živé, nota bene na post prezidenta republiky...

Jan Fischer je přeci jen stravitelnějším kandidátem, ale jako prezidenta jej nechci z několika závažných důvodů. Fischer ve svém životě nikdy neprokázal nějaké významnější služby české společnosti a demokracii. Byl jistě spolehlivým a schopným úředníkem, má uhlazené vystupování, ale to je tak všechno. To, že vstoupil v 80. letech do KSČ, rozhodně není projevem morální integrity a omluva na tom nic nespraví. Tím, že si pro potřeby své prezidentské kampaně platí novináře, aby jej ukazovali jako státníka se světovým rozhledem a že se spojuje s Jaromírem Soukupem - šedou eminencí té části české mediální scény, jež je nechvalně známá svým napojením na mocenský establishment, naopak dokazuje svou mravní mělkost. Nechci za prezidenta prostého kariéristu, neschopného premiéra, jemuž pod nosem zvesela rozjížděli své nekalé kšefty lidé jako Martin Barták. Nechci v čele naší země bývalého komunistu a člověka, který své zásluhy a mravní zásady narychlo nahazuje jako Potěmkinovu ves k omámení české veřejnosti, o jejíž hlasy se chce ucházet.

Mezi kandidáty na prezidenta máme více mnohem zvučnějších osobností, jež by si zasloužily naši pozornost, zmíním zde jen několik z nich. Pan Schwarzenberg se v posledních letech bohužel značně diskvalifikoval krytím M. Kalouska a dalších spolustraníků z TOP09 v jejich korupčních a podvodných kauzách. Jiří Dienstbier sice působí sympaticky, ale měl by podle mě ještě prokázat, že představuje politika odlišného od svých spolustraníků z ČSSD. Některé jeho názory jsou sympatické, sám zatím není v ničem "omočen", ale na post prezidenta se mi to zdá trochu málo. Paní Táňa Fischerová má mé velké sympatie, ale ve velké politice si jí skutečně nedovedu představit.

Koho tedy budu volit v prvním kole s největší pravděpodobností já? Paní doktorku Zuzanu Roithovou. Ženu, která od prvních okamžiků zrození svobodné české společnosti, pracovala na jejím rozvoji. Ženu, jež prokázala nejen nejen odbornost v lékařské praxi, ale i schopnost v manažerských pozicích v českém zdravotnictví. Ačkoliv se v české politice pohybovala dlouhá léta, nikdy nebyla paní Roithová ani náznakem spojena s jakýmikoli nekalostmi. Naopak vedle své politické agendy rozvíjela nejednu velmi záslužnou činnost, aniž by z ní dělala své politické PR. Nebo jste snad někdy slyšeli, že by se vychloubala svým podílem na zřízení detoxikačního centra pro drogově závislé děti v ČR? Nebo tím, že zřídila informační portál na ochranu dětí před škodlivými a nebezpečnými výrobky či službami na českém trhu? Že poskytuje pomoc bezplatné právní poradně pro pomoc občanům v tíživé sociální situaci organizované českými studenty práv? Já nikoliv.

Jsem přesvědčený, že si zasloužíme lepšího prezidenta než Jana Fischera či nedejbože Miloše Zemana. Aktivity paní doktorky Roithové v české politice i mimo ni z ní dle mého názoru činí za stávající nabídky bezkonkurenčně nejlepší kandidátku na post hlavy našeho státu. Věřím, že se lidé ještě v čase zbývajícím do voleb pozorněji porozhlédnou mezi prezidentskými kandidáty a zváží jejich skutečné plusy a minusy a z nich plynoucí dispozice pro výkon vrcholné funkce české demokracie. Možná dojdou ke stejnému závěru jako já, možná ne, ale jsem si jistý, že za tu námahu to opravdu stojí.

Autor: Jan Janoušek | pátek 9.11.2012 19:20 | karma článku: 17,22 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

O vině Západu v ukrajinské krizi

Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

3.4.2014 v 17:20 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik