Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bouře na vlnách internetu

V poslední době nabírají ve světě na obrátkách protesty proti snahám regulovat nelegální sdílení na internetu a postihovat ty, kdo si užívají jeho plodů. Kdo je ve sporech mezi zastánci internetových svobod a jejich odpůrci chránících duševní vlastnictví vlastně v právu? Zdánlivě je odpověď na tuto otázku jasná, protože krádež je jednou prostě krádež, ať už se odehrává v supermarketu nebo v kyberprostoru. Ale skutečně je správné pohlížet na současné spory jen tímto prizmatem? Na tuto otázku už podle mě tak jednoduchá odpověď neexistuje...

Chránit duševní vlastnictví je bezpochyby jednou z významných povinností všech právních států. Myslet si, že by tato povinnost měla být ve jménu svobody internetu nějak zpochybněna (byť "jen" pro kyberprostor), není fér. Nechci se zde pouštět do spekulací o tom, jak by měla legislativa chránící vlastnictví na internetu vypadat, na to si skutečně netroufnu. Myslím si však, že chceme-li rozumně argumentovat v diskuzi mezi odpůrci a zastánci různých dohod, zákonů a programů typu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), SOPA (Stop Online Piracy Act), PIPA (Program on International Policy Attitudes) atp., měli bychom se podívat na některé důležité aspekty celé věci.

Že se některé velké společnosti především z oblasti zábavního průmyslu snaží zvrátit trend svých klesajících (přesto většinou stále nemalých) příjmů, je docela přirozené. Avšak myslím si, že tyto organizace v zásadě zaspaly dobu a pro prosazení svých cílů zvolily nevhodné prostředky. Nějak si neuvědomily, že se celý svět rychle propojuje na internetu a činí tak velice snadným sdílení všemožných produktů, jež si lidé dříve (bez internetu) nemohli pořídit jinak než jejich nákupem. Možnost pořídit si tak ohromné kvantum nejrůznějších věci více méně zadarmo samozřejmě našla mezi uživateli internetu obrovskou odezvu. Není to sice z morálního hlediska správné, ale realita je taková, jaká je. Co však doposud udělaly ty společnosti, jež se nyní snaží politikům po celém světě nadiktovat "ty správné" zákony, pro to, aby uživatele internetu motivovaly k tomu, aby se nelegálnímu stahování vyhnuli? Troufám si říct, že v podstatě nic.

Argument, že by společnosti, jež sdílením na internetu tolik tratí, měly přijít s nějakou vstřícnější a flexibilnější formou poskytování svých produktů, již padl v podobných diskuzích mnohokrát. Přesto jej ony společnosti nadále ignorují. Přitom podívaly-li by se, jak se se stejně palčivým problémem vypořádali jiní, našly by schůdnou a inspirativní cestu, jak si minimálně vytvořit spravedlivější pozici pro vyjednávání o protipirátské legislativě. Již mnoho hudebníků (od DJs, přes písničkáře po světoznámé kapely) či softwarových firem dnes uplatňuje celkem rozumný a současnému digitalizovanému světu mnohem více odpovídající přístup vůči svému zákazníkovi. Například složí-li některý třeba i světově proslulý DJ nový track, poskytne jej (pokud chce) na internetu za sumu v řádu jednotek dolarů. Komu se skladba líbí, jednoduše si ji za poměrně malou sumu pořídí. Nejedna softwarová firma nabízí základní verzi svého programu zadarmo a rozšířené verze za různé poplatky. Světově známá americká kapela Nine inch nails nabízí své poslední album zadarmo ke stažení, ale umožňuje zájemcům pořídit si jej i v limitované edici na DVD či vinylu s bonusovými materiály a bohatým bookletem. Variant je více, chce to jen si vybrat a prokázat tak vstřícnější přístup k zákazníkům. Věřím, že by to mnozí ocenili a dali pak přednost třeba levnější (byť třeba méně kvalitní) variantě nějakého filmu, kdyby byl online nabízen za rozumnou cenu, než pirátské verzi dostupné online zadarmo.

Kdyby se společnosti, jež dnes proti internetovému pirátství tolik bojují, zachovaly tak, jak jsem naznačil výše, sám bych jim musel přiznat, že udělaly ve své snaze předejít nelegálnímu sdílení podstatné a vůči  potenciálním zákazníkům vstřícné kroky. Jestliže by ani ty nevedly k jasnému snížení objemu nelegálně stahovaných dat (což je docela možné), chápal bych, že budou tlačit na přísnější legislativu v této věci (třebaže si nemyslím, že by v konečném výsledku mohla být tato snaha nějak zásadně úspěšná, protože internet je skutečně entita, kterou naštěstí nelze snadno účinně kontrolovat a spoutat - armáda čínských internetových cenzorů o tom musí vědět své... ;-). Ovšem stavět se za současné situace do role někoho, kdo má právo nadiktovat světu v rámci protipirátského boje opatření, která skutečně hraničí s porušováním osobní svobody jednotlivce (viz. prohlídky notebooků, mp3 přehrávačů ap. navrhované v rámci dohody ACTA), je ze strany poškozených firem nehorázné. Právo navrhovat taková opatření nemají a nebudou mít tyto společnosti za žádných okolností. To, že s nimi vůbec takto otevřeně vystupují a chtějí je jednotlivým zemím prostřednictvím jejich vlád jaksi naoktrojovat, jen svědčí o jejich nadutosti a omezeném smyslu pro realitu. S takovým přístupem nemohou počítat s tím, že jejich snahy naleznou mezi lidmi širší pozitivní odezvu. U mě s ní tedy zatím rozhodně počítat nemohou...

Autor: Jan Janoušek | pátek 10.2.2012 15:35 | karma článku: 10,55 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

O vině Západu v ukrajinské krizi

Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

3.4.2014 v 17:20 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik