Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzdělání trochu jinak

To, že v našem českém školství oproti minulým dobám upadá kázeň, upadá morálka i kvalita výuky, to nikoho už ani nepřekvapuje. Člověku připadá, že stále více studentů dělá školu vlastně jen pro ten „papír“. Maturitní vysvědčení, diplom a podobně. Pak se jdou ucházet o zaměstnání. Personalista vidí požadovaný papír, odškrtne si splněný kvalifikační požadavek a víc ho nezajímá. Že maturant z českého jazyka mluví jak dlaždič a udělá během pár minut ve svém pracovním mluveném projevu tolik hrubých chyb, že správně neměl projít ani základní školou? Jistě znáte ten vtip, kdy jeden absolvent vysoké školy říká druhému: „Když vidím, jakej já jsem inženýr, tak se docela bojím jít k doktorovi.“ Tento blog ale nebude obvyklým nadáváním na dnešní poměry, tenhle bude trošku jiný...

Málokdo si ale uvědomuje, že vzdělání je mnohem širší pojem, než jen škola (základní, střední, vysoká). Existuje i jiné vzdělání, které je obzvlášť dnes, v éře informační společnosti, důležitější než kdykoliv jindy. Je takové jiné.

  • Žáci a studenti se tam neučí pro „papír“, ale pro vědomosti a dovednosti.
  • Vzdělání přesně vystihuje praktické potřeby člověka, není odtržené od života.
  • Vládne v něm úžasná kázeň, naprostá pozornost, hlad po vědomostech a dovednostech, urputné úsilí studentů o co nejlepší výkon.
  • Studenti chodí do těch škol z vlastního přesvědčení, platí za ně nezanedbatelné sumy z vlastní kapsy, berou si na ně nejednou dovolenou v práci a odcházejí nadšení a plní chuti využít nově nabyté vědmosti a dovednosti.

Na toto paralelní školství chci upozornit proto, že právě uplynulo čtvrtstoletí od jeho vzniku (tedy od září 1986) a v dnešních po krvi lačnících médiích toto výročí mnoho prostoru nedostane. Místa výuky jsou různá. Sta a sta ve všech koutech České republiky. Dále mnohde na Slovensku, v Anglii, v Bulharsku, Německu, americkém Texasu, australském Sydney, na Maltě. Doba trvání je velmi ekonomická – často jen několik málo dnů. Ale absolventi většinou odcházejí s pocitem, že za pár dnů se pro svůj pracovní a někdy i osobní život dověděli více než v běžné škole za celý rok (někdy i víc, než za celou školu). Náplň je široká - cokoliv, co souvisí s duševní prací člověka:

    • s jeho informačními dovednostmi po psychologické stránce. Vše potřebné o fungování lidské paměti. Umění efektivně studovat, moderně zpracovávat informace z textu – od rychlovyhledávání přes rychločtení po rychlostudium. Umění dotáhnout do konce studium angličtiny, neskončit na půli cesty jako věčný začátečník. Umění hospodařit s časem, celý balík osobního rozvoje.
    • S jeho komunikačními dovednostmi ve všech důležitých oblastech práce a života. Konfliktními i nekonfliktními. Asertivními i motivačními. Individuálními i týmovými. Slovními i mimoslovními. Prezentačními i vyjednávacími. Obchodními i neobchodními. Mužsko-ženskými. A všemi dalšími, které běžně žijícího člověka mohou potkat.
    • S jeho emočními dovednostmi. Emoční stránka sporů, konfliktů a jiných lidských trápení. Antistres. Emoční inteligence. Emoční management. Koncentrace. Kreativita.

      Je to ucelený systém, kterému neunikne nic důležitého, nic podstatného. Vznikl v onom září 1986, ještě v hluboké totalitě a zároveň s ním se objevila i profese dosud u nás neznámá: Nezávislý lektor, kouč, trenér, poradce, konzultant, školitel. A objevily se i nepoznané služby – krátkodobé tréninkové kurzy měkkých dovedností a rozvoje osobnosti, poradenství, koučování, konzultace.

      Nejzajímavější na tom je, že československé autorství a průkopnictví oboru, profese i služeb můžeme připsat jednomu jedinému člověku – Davidu Gruberovi původem ze severní Moravy, který dnes již učí po celé zemi a téměř všech kontinentech. Vše výše uvedené vytvořil on vlastními silami, navzdory režimu, navzdory zvyklostem v našem školství.

      Velký údiv vyvolalo srovnání odbornosti Davida Grubera s odborností zahraničních špiček v jeho oblastech už na začátku 90. let mezi lidmi, kteří mohli přímo a nezávisle srovnávat – a ti potvrzovali jediné: David Gruber v mnohém předběhl zbytek světa. Tam, kde guruové předních světových univerzit bezradně krčí rameny, tam vám David Gruber dá na vaši potřebu snadno vysvětlitelný i snadno naučitelný lék. Může za to jeho světově unikátní vynález – jeho proslulé psychomatematické vzorce neboli zkráceně psychovzorce. Je to slovo neobvyklé, ale vysvětlení výhod psychvzorců by jistě žádalo samostatný článek.

      I když má David Gruber z období po roce 1989 u nás řadu pokračovatelů, kurzy s psychovzorci pořádá on jediný; v naší zemi i na světě vůbec, což by si zasloužilo mnohem širší mediální osvětu, než je tomu dosud. Naše země nemá v současné době v intelektuálních oborech tolik světových prvenství, aby se nad tím jen mávlo rukou. Toto duševní vlastnictví také může přinést miliardy do našeho strádajícího státního rozpočtu, bude-li místo všelijakého vykrádání a nekalého nekvalitního napodobování správně a férově obchodně využito, zejména v anglicky mluvícím světě. Je totiž prostým faktem, že každý, kdo s tímto duševním vlastnictvím přijde do kontaktu odchází obohacen – nejen duševně, ale třeba volným časem či vyšším příjmem...

      Samozřejmě i já patřím už nějakou dobu do desítitisícové skupiny jeho vděčných žáků a do milionové množiny čtenářů jeho knih a diváků jeho čtyř televizních vzdělávacích seriálů. I já jsem odcházel ze svého prvního kurzu přemýšleje, jak je vůbec možné, že jsem se za tři dny naučil tolik. A stejně jako u mnoha jiných jeho čtenářů mi jeho Zlatá kniha komunikace (na poměrně známém blogu D-FENS naleznete recenzi) nahradila velké množství knih od respektovaných autoů, které jsem k tomu účelu měl dříve. A tak mu ve svém sobeckém zájmu i v zájmu obyvatel této země přeji do dalšího čtvrtstoletí práce hodně zdraví a elánu, protože tak pomůže od starostí k radostem co největšímu počtu z nás.

      Na závěr bych rád vyzval všechny ty, kdož prošli kurzy Davida Grubera a / nebo četli jeho knihy, aby mě kontaktovali na mailu uvedeném vpravu v mém profilu, rád bych uspořádal setkání jeho žáků. Stejně tak uvítám e-mail od těch, kdo Davida Grubera doposud neznali, ale rádi by se o jeho práci něco dozvěděli, ať mě taktéž kontaktují a můžeme si popovídat o tom, co byste si na toto téma rádi přečetli v budoucnu :)

      Na závěr přidávám dvě fotografie, jen pro představu, jak neobvykle může opravdové vzdělání vypadat:

      Autor: Jan Hora | pondělí 12.9.2011 9:36 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1392x
      • Další články autora

      Jan Hora

      O doménách

      Po delší době jsem se rozhodl opět něco napsat. Mé předchozí články byly několikrát označeny za špatně skrývanou reklamu, takže jsem se rozhodl změnit přístup a psát o svém oboru, kterým je IT - především oblast online marketingu a e-commerce. Tohle je první z takových článků a je inspirován zajímavým dotazem, který mi položila jedna žákyně z kurzu, který jsem vedl. Snad ho v záplavě politických komentářů někdo shledá užitečným :)

      17.11.2012 v 9:05 | Karma: 8,36 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

      Jan Hora

      Nade všechny "soft skills" je selský rozum

      Jak je z některých mých blogů patrné, jsem absolventem kurzu Davida Grubera, a tedy logicky nemohu nebýt jeho příznivcem.. A v tomto blogu bych Vám chtěl nabídnout recenzi jeho nejnovější knížky “Bude hůř, ale vám bude líp”, kterou jsem přečetl, jak jinak, jedním dechem :)

      13.2.2012 v 8:48 | Karma: 9,92 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Kultura

      Jan Hora

      Krátké zamyšlení na téma odchodu Václava Havla

      O Václavu Havlovi bylo v posledních napsáno mnoho obdivného a mnoho kritického či dokonce nenávistného. Neustále musím myslet na to, co vidím v pozadí toho všeho. A z toho co vidím jsem smutný.

      21.12.2011 v 13:45 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Ostatní

      Jan Hora

      Vzdělání trochu jinak – dnes o angličtině

      Opět jsem četl v novinách, že se naše mládež neumí učit. Kdyby to nebylo smutné, jsou ty paradoxy k smíchu. Studovat nějakou atraktivní školu – to ano, to chce každý. Učit se, soustavně neúnavně tvrdě psychicky dřít – to však nechce téměř nikdo a při dnešní stavu českého školství to ani není většinou třeba. Každý dnes považuje vzdělání za něco, na co má právo – a to bez ohledu na to, jestli vynaložil odpovídající úsilí.

      22.9.2011 v 9:01 | Karma: 10,17 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

      Jan Hora

      Stávka, stávka, pořád samá stávka

      Už několik dní se na mne ze všech médií hrnou informace o stávce a o tom, jak odboráři stávkují i za mne resp. o tom, jak si mne berou jako rukojmí - podle toho, kdo se v článku k věci vyjadřuje. A mě už to docela přestává bavit.

      13.6.2011 v 12:50 | Karma: 13,75 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní
      • Nejčtenější

      Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

      29. května 2024  15:12

      Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

      „Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

      25. května 2024  12:55

      Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

      Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

      31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

      Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

      Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

      29. května 2024  13:51

      Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

      Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

      31. května 2024

      Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

      KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

      1. června 2024

      Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

      Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

      1. června 2024  18:47

      V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

      Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

      1. června 2024  18:17

      Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

      Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

      1. června 2024  18:06

      Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

      Akční letáky
      Akční letáky

      Všechny akční letáky na jednom místě!

      • Počet článků 13
      • Celková karma 0
      • Průměrná čtenost 1123x
      Původem mimopražský, v Praze žije již osm let a i když se to podle fotografie nezdá, je mu 27 let. IT (a nejen IT) konzultant na volné noze. Zajímá se o politickou a ekonomickou situaci ČR. Chce se podělit o své myšlenky aby zjistil, zda je někdo alespoň částečně sdílí.