Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč mi nevyhovuje levice

Dnes jsem narazil na facebooku na diskusi, v níž několik lidí hájilo přesvědčení, že komunismus je správná cesta. Poté co jsem se do diskuse zapojil mě došlo, že můj odpor k němu má hodně společného s mou nechutí volit levici, protože základ je stejný...

Komunismus jako teorie je vcelku pěkná věc. Uvedení do praxe ale naráží na jeden problém - člověk je tvor závistivý a krutý a když se mají všichni stejně, tak stačí získat sebemenší výhodu, mít o trocu "víc stejně" než ostatní, a krutost a závist je okamžitě uvolněna z řetězu za účelem rozevření těch nůžek (moc je opojná). A největší tendenci ke krutosti a závisti mají právě ti, kdo nedokáží těžit z rovných příležitostí, obvykle lidé líní (i toto pravidlo má své výjimky, ale výjimky svět obvykle nezmění).
Když budu mít stejně jako třeba uklízečka, a to podle pravidla ona dře 8 hodin, já taky, ani jeden z nás se nefláká, atd., tak si hodně rychle hodím nohy na stůl, protože proč bych měl vytvářet systém spořící miliony korun své firmě, když za to dostanu plat uklízečky? Důsledek - rezignace a flákání nebo odchod na hůře placenou práci (nebo samozřejmě emigrace). Jenže rozdíl v tom, co státu odvedu (resp. už nadále neodvedu), musí stát někde vzít, takže buď vezme lidem peníze nebo jim odebere možnost je utratit. Všichni se mají stejně, ale produktivita klesá, životní úroveň stagnuje.
To radši budu bojovat za svět, kde mi nikdo nebude házet klacky pod nohy a budu se moct pokusit o cokoliv, na co si troufnu. Cenou za to je možnost, že si natluču a ponesu následky, ale přesně tím se odlišují úspěšní lidé (myslím tím ty poctivé) od závistivců - ten úspěšný se nebojí nebojí zariskovat a akceptovat fakt, že je odpovědný za svou budoucnost a chce li aby byla lepší, musí do toho prostě něco dát a ne vždycky se to vrátí. Faktem totiž je, že každý, kdo to zkouší dost dlouho se nakonec má ve výsledku lépe, než kdyby nedělal nic a jen tak z koutku záviděl těm, co se nebojí. To co závistivec závidí totiž v důsledku není majetek. Jsou to morální a osobnostní kvality, kterých se jemu nedostává. To je přesně to, co se děje, když někomu něco závidíme - ne to, že to má, ale podvědomou jistotu, že i kdyby na tom byl jako já, tak zanedlouho to bude mít zase, protože je šikovnější. A tuto závist komunismus vtěluje do příkazů a zákazů, aby uspokojil ty, kdo mu dali mandát a dovolují mu svou pasivitou a relativní spokojeností (metaforicky vzato) existovat.

Moderní socialismus je lidštější a v mnohém proveditelnější, nicméně základní problém zůstává - úspěšný člověk je za svůj úspěch trestán. Problém je v tom, že musíte vydělávat opravdu hodně peněz, aby vám to už nemuselo tak moc vadit (ostatně pak si můžete dovolit klidně formálně převést své aktivity do zahraničí, platit daně tam a udělat na sociální demokracii dlouhý nos - což je přesně to co se podle mě stane s mnoha firmami po volbách). Ve skutečnosti totiž na sociální stát nejvíce platí logicky nejširší skupina obyvatel a tou je střední třída. Jenže já bych chtěl skutečnou svobodu, ne jen tu imaginární, ale skutečnou svobodu, spočívající v tom, že si budu moct rozhodnout co a jak budu dělat.

Chápu že podnikání musí být kontrolováno, ale proč jsou začínajícím podnikatelům házeny klacky pod nohy, komplikujíc tak šanci na úspěch?

Chápu že lidé jsou nezodpovědní a ne všichni jsou zdraví a práceschopní, ale proč si nemůžu vybrat, kdo bude spravovat mé odvody na zdravotní a sociální pojištění? Dokázal bych si vybrat instituce, které mi vydělají mnohem víc/ pojistí mě líp.

Proč musím dotovat vězně, zatímco si v klidu sedí v celách, sledují televizi, absolvují zdarma nákladné rekvalifikační kurzy, posilují a trénují svalstvo? Copak nemůžou pracovat a aspoň částečně tak náklady na své potrestání státu uhradit? Proč má být pobyt ve vězení pohodlný jen tak za nic?

Proč musím dotovat lenochy a vyčůránky? Proč nemůžou pracovat v rámci veřejně prospěšných prací, vždyť by to i snížilo státní výdaje, třeba na údržbu chodníků, zeleně, vodních ploch.

V sociální oblasti uznávám pouze jedinou oblast jako nezbytnou pro nákladný zásah státu - tou je podpora mateřství. Protože základním úkolem národa jako takového je přežít. A to bez dětí nejde. Jenže mít dítě je nákladné, mít dvě děti (prostá reprodukce rodičovského páru zajišťující alespoň přežití národa, když ne rozvoj) je ještě nakládnější. Jediný způsob jak podpořit rodinu je, že to pro tu rodinu bude výhodnější, než je nemít (otázka jak to nastavit je na samostatný článek který mám v plánu jindy, prozatím jsem chtěl jen obecně poukázat na to že ne všechna sociální témata jsou mi cizí).

Každopádně když to všechno projdu a shrnu, nemám odpovědi na své otázky. Vlastně ani nemyslím že nějaké univerzální odpovědi existují, zato si ale myslím, že jde vytvořit v téhle zemi prostředí, kde je nebudu muset klást, kde budu spokojen. A proto mi nevyhovuje levice - ona takové prostředí prostě nemá a nemůže mít v programu, protože vychází z jiných pohnutek.

PS: Jen mě trochu mrzí že mnozí voliči (ať už pravice či levice) si neuvědomují, že právě oni budou těmi, kdo ponese náklady jejich reforem, i když sebelepších - velmi často se setkávám s lidmi, kteří volí proti svému zájmu a přitom si to neuvědomují (důchodci volící pravici, studenti a dobře placení zaměstnanci volící levici). Kdyby si to uvědomovali, zatraceně lépe by se rozmýšleli, jestli mají volit stranu levicovou či pravicovou a ještě více by zvažovali, jestli náhodou není čas volit strany neparlamentní, kde je ještě rozdíl mezi pravicí a levicí nejen v tom, co o sobě ta strana tvdí na svém webu a v televizi ale i v tom, co se snaží prosazovat.

PPS: Doufám že za tenhle článek budu kamenován méně než za ten předchozí, tenotkrát snad už budu schopen s případnými zájemci pod článkem i diskutovat :)

Autor: Jan Hora | čtvrtek 1.4.2010 17:07 | karma článku: 20,96 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Jan Hora

O doménách

Po delší době jsem se rozhodl opět něco napsat. Mé předchozí články byly několikrát označeny za špatně skrývanou reklamu, takže jsem se rozhodl změnit přístup a psát o svém oboru, kterým je IT - především oblast online marketingu a e-commerce. Tohle je první z takových článků a je inspirován zajímavým dotazem, který mi položila jedna žákyně z kurzu, který jsem vedl. Snad ho v záplavě politických komentářů někdo shledá užitečným :)

17.11.2012 v 9:05 | Karma: 8,36 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Nade všechny "soft skills" je selský rozum

Jak je z některých mých blogů patrné, jsem absolventem kurzu Davida Grubera, a tedy logicky nemohu nebýt jeho příznivcem.. A v tomto blogu bych Vám chtěl nabídnout recenzi jeho nejnovější knížky “Bude hůř, ale vám bude líp”, kterou jsem přečetl, jak jinak, jedním dechem :)

13.2.2012 v 8:48 | Karma: 9,92 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Kultura

Jan Hora

Krátké zamyšlení na téma odchodu Václava Havla

O Václavu Havlovi bylo v posledních napsáno mnoho obdivného a mnoho kritického či dokonce nenávistného. Neustále musím myslet na to, co vidím v pozadí toho všeho. A z toho co vidím jsem smutný.

21.12.2011 v 13:45 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Vzdělání trochu jinak – dnes o angličtině

Opět jsem četl v novinách, že se naše mládež neumí učit. Kdyby to nebylo smutné, jsou ty paradoxy k smíchu. Studovat nějakou atraktivní školu – to ano, to chce každý. Učit se, soustavně neúnavně tvrdě psychicky dřít – to však nechce téměř nikdo a při dnešní stavu českého školství to ani není většinou třeba. Každý dnes považuje vzdělání za něco, na co má právo – a to bez ohledu na to, jestli vynaložil odpovídající úsilí.

22.9.2011 v 9:01 | Karma: 10,17 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Jan Hora

Vzdělání trochu jinak

To, že v našem českém školství oproti minulým dobám upadá kázeň, upadá morálka i kvalita výuky, to nikoho už ani nepřekvapuje. Člověku připadá, že stále více studentů dělá školu vlastně jen pro ten „papír“. Maturitní vysvědčení, diplom a podobně. Pak se jdou ucházet o zaměstnání. Personalista vidí požadovaný papír, odškrtne si splněný kvalifikační požadavek a víc ho nezajímá. Že maturant z českého jazyka mluví jak dlaždič a udělá během pár minut ve svém pracovním mluveném projevu tolik hrubých chyb, že správně neměl projít ani základní školou? Jistě znáte ten vtip, kdy jeden absolvent vysoké školy říká druhému: „Když vidím, jakej já jsem inženýr, tak se docela bojím jít k doktorovi.“ Tento blog ale nebude obvyklým nadáváním na dnešní poměry, tenhle bude trošku jiný...

12.9.2011 v 9:36 | Karma: 11,53 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Původem mimopražský, v Praze žije již osm let a i když se to podle fotografie nezdá, je mu 27 let. IT (a nejen IT) konzultant na volné noze. Zajímá se o politickou a ekonomickou situaci ČR. Chce se podělit o své myšlenky aby zjistil, zda je někdo alespoň částečně sdílí.