Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teplo? Nic nového, možná až na podzim

Jen málo nového se letos dověděl návštěvník Dnů teplárenství a energetiky (DTE), které již tradičně pořádá Teplárenské sdružení ČR koncem dubna v Hradci Králové. Hnědé uhlí dochází a jestli nebudou zrušeny limity na rozšíření těžby, ocitne se během příštích 20 let asi čtyřicítka teplárenských podniků bez paliva. To je sice podstatné, ale ne nové.

Jen asi dva politici by za určitých okolností byli pro zrušení limitů. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a prezident republiky Miloš Zeman. Prvně jmenovaný slíbil do června předložit vládě spolehlivé a nezávislé analýzy o ekonomických dopadech limitů i pokračující těžby za nimi. Byv posluchačem již třetího ročníku DTE maně přemýšlím, jaké ještě analýzy, tabulky nebo grafy jsou zapotřebí ke kvalifikovanému rozhodnutí. Ale budiž, úhlů pohledu může být bezpočet. Poradce ministra Vladimír Vlk při kulatém stolu Vize 2015 na DTE slíbil, že během podzimu vláda o limitech rozhodne.

Většina politiků se však odpovědím vyhýbá. Otázkou je, zda jsou na rozhodnutí připraveni, ať už jakékoliv. Zatím, v nejlepším případě, si něco „dovedou představit“. Nejživěji, myslím, své nezvolení či dokonce nezapsání na stranickou kandidátku při příštích volbách.

Odkládání rozhodnutí však může mít několik nevratných důsledků. Za prvé, i kdyby po několika dalších volebních obdobích některá z vlád o zrušení limitů rozhodla, nebude už pro koho těžit, protože teplárenské soustavy, které přežijí, budou převedeny na jiná paliva. Biomasy se asi tolik nesežene, takže v úvahu připadá zemní plyn. Z pohledu spotřebitele nutno podotknout, že ceny zemního plynu v letech 1998 až 2006 vzrostly o 125 %, do roku 2013 o další 51 procento. Rusko jako klíčový dodavatel tohoto paliva má poslední dobou střední Evropu obzvlášť v oblibě.

Za druhé, Česká republika ztratí technologickou i znalostní schopnost uhlí vytěžit a spotřebovat, jak na fóru upozornil Pavel Noskievič, profesor VŠB-TU Ostrava. Studentů báňského inženýrství ubývá, protože kdo z mladých by se zabýval „špinavým uhlím“, které nemá budoucnost a možná ho docela zakážou. A získat grant na výzkum a vývoj efektivnějšího, ekologičtějšího způsobu spalování uhlí je prakticky nemožné. „To bude mít dopad na energetickou bezpečnost státu,“ zdůraznil P. Noskievič.

Do třetice, rozhodne se o zachování limitů, ukončení těžby a odpisu zásob za limity. Co si pak ale nedovedu představit já, je vytápění 150 tisíc domácností v Praze biomasou, jak nedávno v jedněch seriózních novinách doporučoval ekologický aktivista a expert. Krčský les by možná na týden dva vystačil. Ani to, kolik by stála zelenina, až by se Polabí oselo šťovíkem a energetickou kukuřicí.
V okolních zemích, v Německu, Polsku i na Slovensku, se plánuje zvyšování těžby hnědého uhlí. Maďarsko hodlá rozšířit těžbu lignitu. Česká republika v preferované strategii, pardon v jednom z koridorů, uvažuje o dovozu uhlí a také elektřiny. Není zcela zřejmé od koho, pokud na obnovitelné zdroje přejde celá Evropská unie. Snad jen v Rusku by mohlo být paliva dostatek, a třeba i té elektřiny, kdo ví… 

Souhlasím, že klíčovým energetickým „zdrojem“ jsou úspory jak ve výrobě a rozvodu tepla, tak v jeho spotřebě, tj. zateplování domů, instalace měřitel a úsporných zařízení, apod. Ale ani sebevětší úspora mi vodu neohřeje.

Možná si řeknete, že tady teď jen tlumočím názory uhelné lobby a tepláren, která se pravidelně setkává, aby si soudržníci poplácali po ramenou a společně si postěžovali, jak je to s tím uhlím na draka. Ne tak docela. Snažím se jen vysvětlit své obavy a pochybnosti. Tlumočil bych i nějaké racionální názory zastánců stoprocentní nezávislosti na fosilních palivech. Ale ti se do Hradce nedostavili. Možná i proto, že žádná jiná ekonomicky přijatelná alternativa dosud prostě není a v dohledné době nebude, a tak nejspíš ani nemají k teplárenství co dodat…

 

Autor: Jan Ferenc | úterý 28.4.2015 23:54 | karma článku: 9,17 | přečteno: 195x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Mzdy rostou a produktivita práce mrzne u nuly

V letech 2015-2020 narostla produktivita přidané hodnoty na zaměstnance pouze o 10 %, ale mzdy stouply o 30 procent. Beze změn v tomto trendu se nemůžeme bavit o zvyšování životní úrovně českých zaměstnanců.

28.7.2022 v 13:54 | Karma: 17,98 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Státní pivovar je zvláštnost, ale ne důvod k prodeji

Je to tu zase. Privatizace Budvaru. Od devadesátých let už několikátý pokus a pokaždé vzešlý z politických kruhů. A jako pokaždé bez rozumného zdůvodnění. Opět zazněla jen prázdná hesla.

3.7.2022 v 17:23 | Karma: 14,82 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Rusku se musí pomoci ustoupit a zvítězit

Když už i ruská agentura TASS připouští možnost dohody Ruska s Ukrajinou, zní to nadějně. Tedy tak, že i Putin má kam ustupovat.

21.3.2022 v 18:12 | Karma: 21,37 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Nedorozumění

Nezačínejte větu slovem „věda“. Ocitnete se na tenkém ledě. Evropská unie před časem změnila podmínky pro povolení užívat jaderné a plynové zdroje k výrobě energie. Nedá se tomu říkat změkčení, ale jsou jiné a nejsou přísnější.

2.3.2022 v 17:59 | Karma: 10,59 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Jan Ferenc

Pátkové vyrazí proti vládě, která neexistuje

Kdyby někdo vymyslel ministerstvo počasí, asi bychom se zasmáli. Studující mládež dnes opět vyjde do ulic a bude požadovat vytvoření ministerstva klimatu. A myslí to velice vážně.

24.9.2021 v 10:23 | Karma: 32,97 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik