Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Rangers - trochu historie a recenze koncertu

Přiznám zcela bez zábran: byl jsem odkojen kapelou Rangers… ne tedy že by tedy členové této skupiny pravidelně docházeli k nám domů, aby mi nabídli něco svého mateřského mléka – není nutno mě brát tak doslova (i když v té době to byli čerstvě promovaní inženýři a maminka by možná nebyla proti). Odkojili mě jejich písně, které měli moji rodiče nahrané na kotoučovém magnetofonu. Na tomtéž magnetofonu měli titíž rodiče nahráno spoustu věcí – od starých Hašlerovek přes Semafor až po Greenhorny a Waldu Matušku, ale mě nejvíce uchvátil typicky břinkavý zvuk, který kapele dodávalo neuvěřitelné banjo Mirka Řihoška. Pravda – zdaleka jsem v té době nerozumněl všemu, co se v textu vyskytlo: Obdivoval jsem siláka Óšendou, jehož síla lesy kácí, netušil, že rytmické a jásavé Sing-sing je ve skutečnosti vězení (myslel jsem si, že je to něco jako Ententýk) a u písničky Vrakytap jsem váhal, jestli ji mám zařadit mezi písně námořnické (to zkrs ty vraky), nebo do písniček smutných, protože ve druhé sloce se zpívá: „odešla láska a dívka taky tak“. Roky letěly, bylo mi vysvětleno, že Shenando je řeka, jíž zpěvák oslovuje s výrazem největšího obdivu a po druhém rozvodu už chápu i to, že písnička Rocky top je vlastně veselá, jásavá, neřku-li přímo oslavná – zvláště pokud dívka zmizela bez závazků. Jediné co jsem zatím nepochopil je, proč se píseň o noční můře jmenuje „Jehly špičky, sochory a kůly“ – ale to nevadí, není všem dnům konec.  

Něco z historie

Stejně jako já, i kapela prošla bouřlivým vývojem – z tehdejší „kojné“ sestavy nejprve Radek Tomášek vyrazil „zpívat jen Rock´N´Roll, nic víc“, potom zamával muzikanstkému životu Honza Vančura, v létě 1989 se „počasí zkazilo“ a na konci roku odešel do muzikantského ráje Tonda Hájek, deset let po revoluci se se zbytkem kapely nepohodl Jirka Veisser a v roce 2005 se zastavilo srdce celé kapely, které bilo v hrudi Milana Dufka. Skupina  samozřejmě o členy pouze nepřicházela, ale byla systematicky doplňována (logicky - jinak by každému, kdo umí do pěti počítat bylo jasné, že by celou produkci musel obstarával Mirek Řihošek a jeho banjo, což je přeci jenom spíše sólový, než doprovodný nástroj)….

 

Nepřehledná současnost

V současné době máme kapely, které se hlásí k odkazu Rangers tři… Trochu to připomíná kauzu fotbalových Bohemians…

Tu první tvoří Mirek Řihošek s Honzou Vančurou, který se už před rokem 2005 začal v roli hosta vracet na pódia – vzali si ze stávající kapely ještě mulitiinstrumentalistu Maxe Pressera, který v roce 1999 nahradil Jirku Veissera, přibrali zkušeného Karla Macálku z Redlova AG Fleku (nebo tedy kapely, co se v posledních letech jmenuje každý den jinak) a potom už jim chyběl do klasické sestavy jenom basista. Tohle uskupení si říká Rangers-Plavci

Druhou skupinu tvoří zbytek kapely z roku 2005, na které se jaksi nedostalo – ti si říkají  Rangers band a na nettu tvrdí, že jsou jedinými okračovateli skupiny Rangers.

No a aby toho nebylo málo, písničky starých Rangers prezentuje i Jirka Viesser se svou kapelou Naděje… a protože tohle jméno moc nikomu nic neřekne, tak si od určité doby začali říkat New Rangers.

Doufám, že mi ti další odpustí, ale tak jako Bohemku uznávám pouze tu z Vršovic, tak Rangers je pro mě ta kapela, kde zní banjo Mirka Řihoška…. A právě tahle kapela zavítala v září  na měcholupské Veronské náměstí

 

Koncert – 9.9.2010 - recenze

V dřevních dobách (tj před mým kojením) s Rangers zpívali i zpěvačky – jenomže zpěvačky na rozdíl od zpěváků odcházejí na mateřskou, takže kluci už v té době zjistili, že Honza Vančura má dost široký hlasový rejstřík na to, aby občas „dostal babu“. Tak tohle, vážení přátelé, už neplatí a Colorado si jako host střihla Iva Hajnová a ať se na mě Honza nezlobí, byl to o dost hezčí pohled…

Nebylo to jediné překvapení večera, ale postupně. Příjemně mě překvapil Karel Macálka – přeci jenom jsem moc nechápal, proč jde k countryové kapele borec, doposud hrající na klávesy ve folko-bigbítovém uskupení. Bral jsem to tak, že kluci začínají na zelené louce, tak k sobě berou relativně mediálně známé jméno a tahák na děvčata, čímž ovšem může vzít za své tradiční zvuk kapely… Teď se v duchu omlouvám – Karel hlasově dokonale nahradil Milana Dufka a ještě k tomu zvádá kytaru – je vidět, že členy k sobě vybírali profíci.

Postupně zazněly všechny největší hity, které jsem měl naposlouchané z dávno zničeného magnetofonu. Chlapci hráli v těžké pohodě což dokumentoval Honza Vančura tím, že poprosil jednu paní, jež sledovala koncert z pohodlí domova – na balkóně v prvním patře přilehlého paneláku -  o polštářek s tím, že se mu na tom reproduktoru špatně sedí… a světe div se, dostal jej…

Překvapila mě píseň „Vím, vím“- respektive tedy to, že hoši po jejím skončení během jakési dohry najednou přešli do známého „Tap tap, tadada dap tap“ a pokračovali Zrcadlem, které kdysi dávno proslavil Karel Černoch a posléze obnovil Petr Muk – nikdy mě nenapadlo, že je to ta samá melodie…

A ve druhé části koncertu přišla mezi trní růže – kluci si na pódium pozvali zpěvačku, čerstvě odrostlou školném škamnům (tedy JAMu, pokud se pamatuji dobře). Tady se musím červenat, ale méno jsem přeslechl a na nettu nenašel. Podobně jako u Karla Macálky i tady zapracoval dokonalý výběr hlasu – hluboký, mírně zastřený, trochu připomínající Martu Kubišovou v dobách největší slávy… a dokonale padnoucí do vokálů. 

Když už jsem si myslel, že celý koncert bude jenom vzpomínkou na třicet a více let staré hity, byl jsem příjemně překvapen i novějšími věcmi: spirituál „Zvlněná fronta“ jsem už v rádiu slyšel, ale nevěděl jsem kdo jej zpívá …. A na závěr mladá krasavice vystřihla kouzelný kousek z dílny Elvise Presleyho, který u nás zpíval Karel Zich po názvem „Černošské gheto“ – tohle byl trochu jiný text, ale podtext zůstal zachován a já měl i tak husí kůži jako pralinky a spodní čelist hledal někde u kolen.

Co říci závěrem? Pánové, děkuji Vám, za celé dětství i za to, že jste mě tam na prahu čtyřicítky dokázali na hodinku a půl zase vrátit…

A abych nezapomněl: Mirek Řihošek opravdu čím dál více připomíná Seana Conneryho J.

Autor: Karel Janďourek | neděle 19.9.2010 15:50 | karma článku: 12,52 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Opravdu byl Jan Nezmar Trpišovskému oponentem?

V posledních týdnech se přestalo dařit mé milované Slavii a opět se jí vzdálil mistrovský titul. Hodně fanoušků se nechalo unést kritikou a jejich terčem se vedle hráčů a trenérů stal především sportovní ředitel SKS Jiří Bílek.

2.5.2024 v 14:40 | Karma: 23,33 | Přečteno: 2449x | Diskuse | Sport

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma: 29,74 | Přečteno: 1340x | Diskuse | Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl.

11.3.2021 v 11:02 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12147x | Diskuse | Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj s Covidem

Tak mně doběhl Covid. Respektive tedy já jsem mu neutekl. Patrně jsem se nakazil v práci, jeden den večer jsem začal kašlat a vyletěla mi teplota. Druhý den ráno testy potvrdily nemilý ortel: pozitivní.

25.2.2021 v 11:06 | Karma: 46,13 | Přečteno: 12567x | Diskuse | Společnost

Karel Janďourek

Literatura v pubertě, aneb "Harry Potter na rande"...

Dcera na přelomu roku objevila Harryho Pottera! Ne tedy, že by někde potkala přímo brýlatého kouzelníka s jizvou na čele, ale po sérii filmů, které šly každý pátek v TV, vzala tuto ságu na vědomí.

16.1.2021 v 13:01 | Karma: 16,05 | Přečteno: 493x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1511x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik