Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rangers - trochu historie a recenze koncertu

Přiznám zcela bez zábran: byl jsem odkojen kapelou Rangers… ne tedy že by tedy členové této skupiny pravidelně docházeli k nám domů, aby mi nabídli něco svého mateřského mléka – není nutno mě brát tak doslova (i když v té době to byli čerstvě promovaní inženýři a maminka by možná nebyla proti). Odkojili mě jejich písně, které měli moji rodiče nahrané na kotoučovém magnetofonu. Na tomtéž magnetofonu měli titíž rodiče nahráno spoustu věcí – od starých Hašlerovek přes Semafor až po Greenhorny a Waldu Matušku, ale mě nejvíce uchvátil typicky břinkavý zvuk, který kapele dodávalo neuvěřitelné banjo Mirka Řihoška. Pravda – zdaleka jsem v té době nerozumněl všemu, co se v textu vyskytlo: Obdivoval jsem siláka Óšendou, jehož síla lesy kácí, netušil, že rytmické a jásavé Sing-sing je ve skutečnosti vězení (myslel jsem si, že je to něco jako Ententýk) a u písničky Vrakytap jsem váhal, jestli ji mám zařadit mezi písně námořnické (to zkrs ty vraky), nebo do písniček smutných, protože ve druhé sloce se zpívá: „odešla láska a dívka taky tak“. Roky letěly, bylo mi vysvětleno, že Shenando je řeka, jíž zpěvák oslovuje s výrazem největšího obdivu a po druhém rozvodu už chápu i to, že písnička Rocky top je vlastně veselá, jásavá, neřku-li přímo oslavná – zvláště pokud dívka zmizela bez závazků. Jediné co jsem zatím nepochopil je, proč se píseň o noční můře jmenuje „Jehly špičky, sochory a kůly“ – ale to nevadí, není všem dnům konec.  

Něco z historie

Stejně jako já, i kapela prošla bouřlivým vývojem – z tehdejší „kojné“ sestavy nejprve Radek Tomášek vyrazil „zpívat jen Rock´N´Roll, nic víc“, potom zamával muzikanstkému životu Honza Vančura, v létě 1989 se „počasí zkazilo“ a na konci roku odešel do muzikantského ráje Tonda Hájek, deset let po revoluci se se zbytkem kapely nepohodl Jirka Veisser a v roce 2005 se zastavilo srdce celé kapely, které bilo v hrudi Milana Dufka. Skupina  samozřejmě o členy pouze nepřicházela, ale byla systematicky doplňována (logicky - jinak by každému, kdo umí do pěti počítat bylo jasné, že by celou produkci musel obstarával Mirek Řihošek a jeho banjo, což je přeci jenom spíše sólový, než doprovodný nástroj)….

 

Nepřehledná současnost

V současné době máme kapely, které se hlásí k odkazu Rangers tři… Trochu to připomíná kauzu fotbalových Bohemians…

Tu první tvoří Mirek Řihošek s Honzou Vančurou, který se už před rokem 2005 začal v roli hosta vracet na pódia – vzali si ze stávající kapely ještě mulitiinstrumentalistu Maxe Pressera, který v roce 1999 nahradil Jirku Veissera, přibrali zkušeného Karla Macálku z Redlova AG Fleku (nebo tedy kapely, co se v posledních letech jmenuje každý den jinak) a potom už jim chyběl do klasické sestavy jenom basista. Tohle uskupení si říká Rangers-Plavci

Druhou skupinu tvoří zbytek kapely z roku 2005, na které se jaksi nedostalo – ti si říkají  Rangers band a na nettu tvrdí, že jsou jedinými okračovateli skupiny Rangers.

No a aby toho nebylo málo, písničky starých Rangers prezentuje i Jirka Viesser se svou kapelou Naděje… a protože tohle jméno moc nikomu nic neřekne, tak si od určité doby začali říkat New Rangers.

Doufám, že mi ti další odpustí, ale tak jako Bohemku uznávám pouze tu z Vršovic, tak Rangers je pro mě ta kapela, kde zní banjo Mirka Řihoška…. A právě tahle kapela zavítala v září  na měcholupské Veronské náměstí

 

Koncert – 9.9.2010 - recenze

V dřevních dobách (tj před mým kojením) s Rangers zpívali i zpěvačky – jenomže zpěvačky na rozdíl od zpěváků odcházejí na mateřskou, takže kluci už v té době zjistili, že Honza Vančura má dost široký hlasový rejstřík na to, aby občas „dostal babu“. Tak tohle, vážení přátelé, už neplatí a Colorado si jako host střihla Iva Hajnová a ať se na mě Honza nezlobí, byl to o dost hezčí pohled…

Nebylo to jediné překvapení večera, ale postupně. Příjemně mě překvapil Karel Macálka – přeci jenom jsem moc nechápal, proč jde k countryové kapele borec, doposud hrající na klávesy ve folko-bigbítovém uskupení. Bral jsem to tak, že kluci začínají na zelené louce, tak k sobě berou relativně mediálně známé jméno a tahák na děvčata, čímž ovšem může vzít za své tradiční zvuk kapely… Teď se v duchu omlouvám – Karel hlasově dokonale nahradil Milana Dufka a ještě k tomu zvádá kytaru – je vidět, že členy k sobě vybírali profíci.

Postupně zazněly všechny největší hity, které jsem měl naposlouchané z dávno zničeného magnetofonu. Chlapci hráli v těžké pohodě což dokumentoval Honza Vančura tím, že poprosil jednu paní, jež sledovala koncert z pohodlí domova – na balkóně v prvním patře přilehlého paneláku -  o polštářek s tím, že se mu na tom reproduktoru špatně sedí… a světe div se, dostal jej…

Překvapila mě píseň „Vím, vím“- respektive tedy to, že hoši po jejím skončení během jakési dohry najednou přešli do známého „Tap tap, tadada dap tap“ a pokračovali Zrcadlem, které kdysi dávno proslavil Karel Černoch a posléze obnovil Petr Muk – nikdy mě nenapadlo, že je to ta samá melodie…

A ve druhé části koncertu přišla mezi trní růže – kluci si na pódium pozvali zpěvačku, čerstvě odrostlou školném škamnům (tedy JAMu, pokud se pamatuji dobře). Tady se musím červenat, ale méno jsem přeslechl a na nettu nenašel. Podobně jako u Karla Macálky i tady zapracoval dokonalý výběr hlasu – hluboký, mírně zastřený, trochu připomínající Martu Kubišovou v dobách největší slávy… a dokonale padnoucí do vokálů. 

Když už jsem si myslel, že celý koncert bude jenom vzpomínkou na třicet a více let staré hity, byl jsem příjemně překvapen i novějšími věcmi: spirituál „Zvlněná fronta“ jsem už v rádiu slyšel, ale nevěděl jsem kdo jej zpívá …. A na závěr mladá krasavice vystřihla kouzelný kousek z dílny Elvise Presleyho, který u nás zpíval Karel Zich po názvem „Černošské gheto“ – tohle byl trochu jiný text, ale podtext zůstal zachován a já měl i tak husí kůži jako pralinky a spodní čelist hledal někde u kolen.

Co říci závěrem? Pánové, děkuji Vám, za celé dětství i za to, že jste mě tam na prahu čtyřicítky dokázali na hodinku a půl zase vrátit…

A abych nezapomněl: Mirek Řihošek opravdu čím dál více připomíná Seana Conneryho J.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Janďourek | neděle 19.9.2010 15:50 | karma článku: 12,52 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Opravdu byl Jan Nezmar Trpišovskému oponentem?

V posledních týdnech se přestalo dařit mé milované Slavii a opět se jí vzdálil mistrovský titul. Hodně fanoušků se nechalo unést kritikou a jejich terčem se vedle hráčů a trenérů stal především sportovní ředitel SKS Jiří Bílek.

2.5.2024 v 14:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 2371x | Diskuse| Sport

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma: 29,74 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl.

11.3.2021 v 11:02 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12145x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj s Covidem

Tak mně doběhl Covid. Respektive tedy já jsem mu neutekl. Patrně jsem se nakazil v práci, jeden den večer jsem začal kašlat a vyletěla mi teplota. Druhý den ráno testy potvrdily nemilý ortel: pozitivní.

25.2.2021 v 11:06 | Karma: 46,13 | Přečteno: 12565x | Diskuse| Společnost

Karel Janďourek

Literatura v pubertě, aneb "Harry Potter na rande"...

Dcera na přelomu roku objevila Harryho Pottera! Ne tedy, že by někde potkala přímo brýlatého kouzelníka s jizvou na čele, ale po sérii filmů, které šly každý pátek v TV, vzala tuto ságu na vědomí.

16.1.2021 v 13:01 | Karma: 16,05 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 23,17
  • Průměrná čtenost 1507x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik