Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První školní den

Nastal dlouho očekávaný den. Den, kvůli kterému poslední týden prázdnin celá rodina vstávala v půl sedmé. Ráno jsme dcerku nastrojili a vyrazili poprvé do školy.

První den byli do školy zváni „komplet Hujerovi“. Děti usedly do lavic a okolo se rozestavěli rodiče, prarodiče, tetičky i strýčkové. Někdo vytáhl fotoaparát, jiný kameru, jeden šikula celou scenérii natáčel na ultrabook od jedné nejmenované firmy s ovocem. Hodnota těžce pracující elektroniky v té chvíli mnohonásobně převyšovala vybavení zbytku třídy.

Takto monitorovaná hodina samozřejmě nemohla trvat moc dlouho. Paní učitelka se zeptala, kdo se na školu těšil. Vyletěl les rukou, naše dcerka nic… Následoval potměšilý dotaz, jestli je tady někdo, kdo se netěšil. S dcerkou to škublo, ale ruka se na půli cesty zastavila. To dvojice výtečníků u okna se hrdě přihlásila. V duchu jsem si je překřtil na „Tučka a Šlajse“ a tipoval, kdo z nich bude podávat pero a kdo tabulky.

Po půlhodině byly děti propuštěny i se zbytkem příbuzenstva a na místě zůstal od každého dítěte jeden rodič v rámci třídní schůzky. Rázem jsem měl hlavu jako pátrací balón. Paní učitelka na nás vychrlila pokyny pro nejbližší dny i týdny, hemžilo se to tam čipy a elektronickými jídelníčky, na nichž máme každý večer po netu vybírat, co si náš potomek dá druhý den k obědu. Marně jsem s vděčností vzpomínal na papírové stravenky a klasické UHO. Můj mozek, uvyklý dělat si na poradách poznámky, záhy hustě popsal několik Á čtyřek.

Pobavila mě nutnost podepsat „generální souhlas s pedagogickým působením na potomka“. Paní učitelka nám zdůraznila, že je nutné nejenom vyplnit jméno a adresu a dole podepsat, ale hlavně v kolonce „nehodící se škrtněte“ škrtnout, že „NESOUHLASÍM“… malý čertík kdesi v mé hlavě mě ponoukal, abych s pedagogickým působením nesouhlasil, ale přeci jenom na mě dolehla tíha prostředí.

Ta hlavní tíha ovšem teprve měla přijít. Na závěr nás paní učitelka jednotlivě zvala k tabuli. Znáte ten pocit, kdy za potměšilé pozornosti celé třídy kráčíte na stupínek? Byla ve mně malá dušička, i když jsme jenom odevzdávali výše uvedený souhlas. Někteří ještě platili nepovinnou angličtinu s rozeným mluvčím a to byl ten kámen úrazu. Na květnové třídní schůzce předškoláků jsem do formuláře, o kterém bylo zdůrazněno, že se jedná o předběžný průzkum, napsal ANO. Jenomže po několika rozhovorech s maminkami loňských prvňáků jsme usoudili, že tím dcerku ještě nebudeme zatěžovat. Na žádost o zálohu jsem tedy klidně odvětil, že my jsme se nakonec rozhodli tuto nepovinnou věc neabsolvovat.

Paní učitelka mě obdařila přísným pohledem: „Ale ta přihláška byla závazná!“ Moje tvář zrudla studem. Cítil jsem, jak na mě pobaveně hledí celá třída (co si budeme povídat, plná maminek) a má kolena začínala rosolovatět.

„Já jsem Vám to psala v meilu!“ přišla další rána. Moje kolena zrosolovatěla ještě více a já si s hrůzou vzpomněl na svou soukromou meilovou schránku, kterou udávám při každém přihlášení na netu a mám tam asi dvě stovky nepřečtených spamů.

Nakonec se ve mně probudilo netušené sebevědomí: „ale já žádnou přihlášku nepodepisoval… Pouze jsem napsal ANO do kolujícího formuláře, o kterém se říkalo, že je nezávazný…“ Vykoktal jsem bojovně, přestože moje tvář vykazovala barvu kvalitně spařeného korýše.

„Tak já si Vás škrtám!“ pronesla paní učitelka hlasem, jakým pan Přeučil oznamoval Štěpánu Šafránkovi, že si jej znamená.

Při odchodu se ke mně přitočila jedna z maminek a prohlásila, že i jí tedy překvapila poznámka o závazné přihlášce, když na první rodičovské schůzce se mluvilo o tom, že se jedná o nezávazný průzkum. Nápadně mi připomněla paní Týfovou v podání Ivy Janžurové, když na chodbě šeptala Jiřímu Sovákovi, že hrdobec není hovnivál, ale chtěla mu udělat radost.

Moc nechybělo, abych odvětil: „Sejdeme se na hřbitově!“ 

Autor: Karel Janďourek | úterý 2.9.2014 12:00 | karma článku: 14,37 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma: 29,82 | Přečteno: 1299x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl.

11.3.2021 v 11:02 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12136x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj s Covidem

Tak mně doběhl Covid. Respektive tedy já jsem mu neutekl. Patrně jsem se nakazil v práci, jeden den večer jsem začal kašlat a vyletěla mi teplota. Druhý den ráno testy potvrdily nemilý ortel: pozitivní.

25.2.2021 v 11:06 | Karma: 46,13 | Přečteno: 12556x | Diskuse| Společnost

Karel Janďourek

Literatura v pubertě, aneb "Harry Potter na rande"...

Dcera na přelomu roku objevila Harryho Pottera! Ne tedy, že by někde potkala přímo brýlatého kouzelníka s jizvou na čele, ale po sérii filmů, které šly každý pátek v TV, vzala tuto ságu na vědomí.

16.1.2021 v 13:01 | Karma: 16,05 | Přečteno: 484x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Dějepis v karanténě, aneb to jsem z toho playboy!

Karanténa v době koronavirové spojená s uzavřením škol s sebou nese mimo jiné i fakt, že rodiče poměrně rychle zjistí, co jejich potomstvo právě probírá ve škole.... A také jak (ne)snadno látku vstřebává.

7.5.2020 v 14:09 | Karma: 23,38 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik