Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přezdívka

„Ahoj, jakou máš přezdívku?“ „Přátelé mi říkají Alain Delon…“ … ne, jak jste asi poznali, to není scéna z mého života – u mě si žádný z mých přátel nevšiml, jak moc se se svýma modrýma očima a havraními vlasy tomuto francouzskému idolu žen podobám… :-) Jedná se o  dialog, který vedli Oldřich Kaiser s Jiřím Lábusem v jednom z prvních porevolučních „kouzelníků“, v němž si poněkud nemístně utahovali ze skautských zvyklostí. Vždycky mi tahle scénka přijde na mysl, když dojde na přezdívky.

Určitě každý z nás alespoň jednu přezdívku za život dostal. Mám za to, že primárním smyslem přezdívky je rozlišit od sebe v kolektivu jedince, kteří mají shodná křestní jména. Postupem času se vyvinula společenství (viz výše), která tuto věc povýšila na určitou tradici, takže přezdívku dostal i ten, koho rodiče vybavili například jménem Vavřinec a podobně. Ale o takových přezdívkách dneska psát nechci… mě jde o ty z běžného života.

Přezdívky vznikají nejčastěji zkomolením příjmení – je to jednoduché, přesně určující a leckdy se to ani za přezdívku nedá považovat: Že „Bary“ se říká Barošovi a „Rajny“ Rajnochovi – to není těžké si domyslet. Ovšem pokud dostanete do vínku trochu zavádějící příjmení, můžete dostat přezdívku, po níž zrovna netoužíte…. Asi tušíte kam mířím… No v dětských letech jsem si se svým příjmením užil své, co Vám budu povídat. Na druhou sranu, to člověka docela zocelí a posléze je vůči určitému druhu nadávek naprosto imunní. A mezi námi, představte si, že ještě po letech se najde dost lidí, kterým přijde vtipné položit otázku: „Jaké máš PIN, Ďourku?“ :-)

No naštěstí ne každý, kdo Vám dá přezdívku, Vás chce naštvat – takže jsem v dětských letech nakonec vždycky skončil u přijatelného oslovení „Pinďa“… Tuhle přezdívku ještě „vylepšil“ náš „stravovací referent“ na střední škole… Jenom tak pro upřesnění – nevím, jak je to se stravováním na školách teď, ale za časů mé povinné školní docházky stravovací referent vybral na konci měsíce doklady o zaplacení obědů, došel s nimi za hospodářkou a dostal pro všechny stravenky… Aby věděl, komu je má rozdat, vždy si je popsal jménem – já pravidelně dostával aršík, na němž bylo v záhlaví uvedeno: „Piňda“… Jednou jsem to nevydržel a zeptal se: „Člověče, zkusil sis to někdy vyslovit? Vždyť by sis na tom zlámal jazyk!“ Ovšem byl jsem naprosto odzbrojen: „Já vím, ale napsaný je to takhle hezčí – to d je samo o sobě dost velký, tak proč ho ještě zvyšovat háčkem, tomu n naopak háček moc sluší…“ Uznejte, že proti tak estetickým důvodům je člověk bezmocný … :-)

Další způsob jak získat přezdívku je něco umět: jezdil s námi na tábory kluk, který tak ovládal balón, že mu začali říkat Tonda Panenka. Došlo to tak daleko, že drtivá většina lidí vůbec netušila, že to není jeho pravé jméno.

A nebo naopak něco neumět: před nějakými patnácti lety jsem připravoval na zahradě třísky na podpal – dřevo bylo mokré, sekera ostrá a pěkně po tom mokrém dřevě sklouzla – zastavila se až o mou levou ruku… Druhý den jsem měl hrát fotbalový zápas – dorazil jsem se zafačovanou rukou a omluvou… Hned bylo zaděláno na novou přezdívku. Oslovení „Sekyrka“ jsem zpočátku bral dost rozpačitě – přeci jenom poukazovalo na mou nešikovnost.. Ovšem teď po letech jsem za něj celkem rád – Jednak už si nikdo nepamatuje jeho původ (přestože jizva zůstala), ale hlavně zní celkem úderně - po úspěšné střele můžu s chutí vykřikovat: „Sekyrka opět ťala do živého…“ :-)

Když na tu dobu vzpomínám, hrával s námi proutník, který dokázal „přefiknout“ každé děvče v okolí jednoho kilometru. To mu na jednom soustředění vyneslo přezdívku „Pilka“. Já hrál na jedné straně zálohy, on na druhé – vlastně už nám chybělo jenom nějaké to „Kladivo“ v útoku, trenér Hřebík na lavičce… a mohli jsme si otevřít funkční truhlárnu.

Svou zatím poslední životní přezdívku jsem si dal tak nějak nechtěně sám: když jsem se registroval na jednom seznamovacím serveru, zkoušel jsem všechny varianty jména Karel a všechny byly obsazené… Nenapadlo mě použít za jméno nějakou číslovku a tak jsem plácnul první slovo, které mě napadlo. Můj synek v té době zrovna prožíval „období dinosaurů“ a já si tak přisoudil přezdívku „Brontosaurus“… Vůbec mi v té době nedošlo, že mi tak všichni, s nimiž se na tomto serveru seznámím, budou říkat.. No potkal jsem tam pár pefektních lidí, se kterými se pravidelně vídám, ale problémem bylo, že jsem na tu přezdívku prostě neslyšel – naštěstí ji kamarádi zkrátili na „Bronťu“ a světe div se, to nějak zafungovalo.

 

Vyplývá z mého povídání něco? No asi ne, snad jenom rada na závěr:

Pokud Vám někdo dá nějakou přezdívku a začne Vás tak oslovovat, je to jeho problém. Váš problém to začne být v okamžiku, kdy na to začnete slyšet.... :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Janďourek | čtvrtek 11.8.2011 7:47 | karma článku: 12,53 | přečteno: 1758x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Opravdu byl Jan Nezmar Trpišovskému oponentem?

V posledních týdnech se přestalo dařit mé milované Slavii a opět se jí vzdálil mistrovský titul. Hodně fanoušků se nechalo unést kritikou a jejich terčem se vedle hráčů a trenérů stal především sportovní ředitel SKS Jiří Bílek.

2.5.2024 v 14:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 2370x | Diskuse| Sport

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma: 29,74 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl.

11.3.2021 v 11:02 | Karma: 46,15 | Přečteno: 12145x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Můj boj s Covidem

Tak mně doběhl Covid. Respektive tedy já jsem mu neutekl. Patrně jsem se nakazil v práci, jeden den večer jsem začal kašlat a vyletěla mi teplota. Druhý den ráno testy potvrdily nemilý ortel: pozitivní.

25.2.2021 v 11:06 | Karma: 46,13 | Přečteno: 12565x | Diskuse| Společnost

Karel Janďourek

Literatura v pubertě, aneb "Harry Potter na rande"...

Dcera na přelomu roku objevila Harryho Pottera! Ne tedy, že by někde potkala přímo brýlatého kouzelníka s jizvou na čele, ale po sérii filmů, které šly každý pátek v TV, vzala tuto ságu na vědomí.

16.1.2021 v 13:01 | Karma: 16,05 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 23,17
  • Průměrná čtenost 1507x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik