nejčastějším důvodem k rozvodu je překvapivě manželství

Loňského jara se kamarád oženil a už na podzim mluvil o rozvodu. Směšné důvody nespokojenosti uváděl a litanii z jeho úst jsem nečekal. Reprodukovat ji nemůžu, snad jen ten závěr. „Sorry, jako. Tak proč jsem se ženil, sakra?!"

Ano, sakruje se u nás docela dlouho. Ta historie padá do doby knížete Břetislava, který sacramentum svátosti Manželské zavedl. Jenže v těch dobách se lidi doužívali v průměru čtyřicítky, to si myslím, při trocha dobré vůle, to se to dalo s jednou babou těch dvacet let vydržet. Jenže dneska? Při dnešní dlouhověkosti by možná Břéťa mluvil jinak. Ale myšleno to celé bylo dobře, už kvůli duchovním, morálním a hmotným statkům. Vyjímám důvod výchovy potomstva, který se z těch staletých tradic jako jediný nevypařil. I když, i tenhle prapůvod všech důvodů dostává v dnešní době celkem za uši. V některých zemích se dokonce můžete oženit i s kytarou.

Je jaro, hormony blázní, láska zkvétá, ohlášky jsou v laufu a najednou je svatba. Někdy je to tak rychlý, že si dotyční, kterých se to týká, nestihnou ani přečíst paragraf 656 až 676. Schválně, kdo z vás to četl? A protože neznalost zákona neomlouvá, místo abysme si řekli sbohem a šáteček, pádíme nejperve na radnici a hned potom k rozvodu.

Mám vypozorováno, že nejčastěji slyším dva důvody k rozvodu. Ten první zní nějak takhle: „On se vůbec nezměnil.“ A druhý zní: „On se strašně změnil.“  První důvod se obvykle objevuje v ranních fázích manželství, kdy žena o defektech partnera ví, ale tajně doufá v nápravu. To je ten nepřečtený paragraf. A za tím druhým důvodem je schovaný sacramentum od Břetislava. Zjednodušeně řečeno, buď je chlap prostě debil, nebo mu ze sexy mozku nezbyl už ani ten mozek. 

Ale pozor! To, že jsem prve dosadil zájmeno On neznamená, že je to vždy přesně takhle. Naopak mě udivuje, že se často setkávám s obráceným gardem. Tomu druhýmu důvodu k rozvodu rozumím, prostě dlouhá životní pouť připraví spousty srandy a je to v pravdě zázrak, když spolu ti dva dožijí. Svatozář pro oba a velká úcta. Ale ten první důvod hlavně u chlapů nechápu. Vždycky jsem si myslel, že do manželství chlapi lezou protože jim to, tak jak to je, vyhovuje. Že tu svoji bohyni milují a nechtějí na ní nic měnit. Nechci být moc konkrétní, ale jsi vůl, Karle!

Každopádně zástupných důvodů k rozvodu je spousty a člověk si vybere. Jak probíhá takový rozvod s kytarou, když ji chcete vyměnit za ukulele, nevím. Ale asi ani to nebude žádná sranda a člověk u toho zamáčkne pár strun.

Vůbec ukončit manželské soužití rozvodem mnohdy nejde. Lze to samozřejmě řešit tak jako v Teorii Tygra a nechat se ubytovat někde na uzavřeném oddělení. Nebo, a to se málo všeobecně ví, automaticky jste rozvedení pokud změníte pohlaví. Uznávám, je to malinko radikální způsob, ale je to tutovka.

Vdavek chtivým čtenářům se omlouvám, doufám, že jsem vás od manželství neodradil. Nakonec to můžete pojmout stejně jako můj už šťastně rozvedený kamarád, který si na svatební oznámení vybral motto: „Nejčastějším důvodem k rozvodu je manželství.“  Tož tak to sorry, jako.

;)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 1.4.2017 21:21 | karma článku: 25,85 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59