Stát ušetří sobě peníze a klientům nervy

Na počátku to vypadalo jen jako pár chyb v nově nasazeném softwarovém systému. Vzápětí se ukázalo, že jde o vážná manažerská, politická i etická selhání v prováděné reformě sociálních dávek. Současná situace na MPSV je velmi napjatá, není jisté, zda bude vůbec možné pokračovat ve výplatách dávek plynule a bez chyb.

Ve věci zpackané reformy a rychlokvašeného software pro vyplácení sociálních dávek na MPSV udělala KDU-ČSL tyto kroky:
1. Zajistili jsme  podání k antimonopolními úřadu s poukázáním na fakt, že MPSV obešlo povinnost výběrového řízení na nový software. Naše podání bylo tento týden přijato a úřad začal šetření.
2. PodalI jsme podnět k prošetření Úřadu pro ochranu osobních údajů - data v novém systému jsou umístěna v tzv. cloudu a pro tento extendovaný systém práce s daty neexistuje v ČR vhodná legislativa ani judikatura – není tudíž zřejmé, jak jsou data zabezpečena u provozovatele systému, ergo hrozí, že se k datům dostanou lichvářské firmy, které se živí exekucemi na sociální dávky (dnes oblíbený sport na Šluknovsku). Podání bylo úřadem rovněž přijato.
3. Spolupracovali jsme s Nadačním fondem proti korupci na podání žaloby na ministra Drábka. Důvodem je podezření ze spáchání trestného činu - konkrétně porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace a postavení v obchodním styku, přijetí úplatku a dalších.
4. Senátoři za KDU-ČSL přiměli ve středu 29.2. senát, aby v téže věci požádal Nejvyšší kontrolní úřad o prověření celé zakázky a smysluplnosti kroků ministerstva - reálně totiž hrozí, že nakonec tři a půl miliardy namísto evropských fondů zaplatí daňový poplatník.

Jde nám především o čas. Celý projekt byl od počátku nesmyslně nastaven a jeho další prodlužování znamená riziko zbytečných nákladů, které by vůbec nemusely nastat. Velmi pečlivě jsem od počátku zvažoval, zda našimi aktivitami neohrozíme chod výplaty sociálních dávek, lidem v nouzi jde totiž (na rozdíl od nás) o všechno. Dnes vím, že situace by se dala vyřešit velmi jednoduše pokračováním práce ve starém, již ozkoušeném software, s pouhým rozšířením zadání o doplnění funkcionality. Pokud k dojde ze strany příslušných úřadů ke krokům, které požadujeme, klienty sociální sítě to neohrozí, naopak. MPSV bude nuceno začít jednat úsporně a realisticky a my si z poplatnických kapes ušetříme miliardové částky.

Jan Bartošek

Autor: Jan Bartošek | čtvrtek 22.3.2012 16:12 | karma článku: 7,13 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Co bude po Ficovi?

17.5.2024 v 10:45 | Karma: 12,94

Jan Bartošek

Politika kam se podíváš...

6.5.2024 v 21:28 | Karma: 7,64

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25