Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajina: Čína není spojencem Západu ani omylem

Zejména po jednání asi čtyřicítky států v Saudské Arábii se opět do světa vypouštějí zprávy o tom, že komunistická Čína „tlačí“ na Rusko, aby na Ukrajině nepoužilo jaderné zbraně. Západ tak opět chybně interpretuje její politiku.

Po jednání asi čtyřicítky států v Saudské Arábii o „míru“ na Ukrajině bez Ruska, se v západních médiích opět objevují „objevné“ zprávy, které tvrdí, že se Peking, případně Dillí, „distancují“ od Ruska a Čína údajně tlačí na Rusko, aby v „žádném případě“ nepoužilo na Ukrajině jaderné zbraně. Opakuje se tak opět narativ údajné „nespolupráce“ Číny s Ruskem.

Jako doklad údajného „došlápnutí“ Pekingu na Moskvu nám může posloužit komentář Slyšíte to atomové ticho? To si na Moskvu došlápl Peking. Medvěděv sice pohrozil použitím jaderných zbraní opět v červenci, ale jinak takových výroků výrazně ubylo. List The Financial Times to dává do souvislosti s čínským varováním. Měl je osobně dát Putinovi při březnové návštěvě v Moskvě čínský prezident Si Ťin-pching. Uvedl to šéf evropské diplomacie Joseph Borrell, podle něhož Siova návštěva „zmenšila nebezpečí jaderné války“. Že si ji Číňané nepřejí, „dali velmi jasně najevo“. Jeden americký představitel dodal, že Číňané předávají tento vzkaz na všech úrovních.

Je doslova „k popukání“ spoléhat na čínskou rétoriku. Čína je totiž podle analytiků připravena „do několik let“ připojit Tchaj-wan k Čínské lidové republice i za použití síly a ti samí „analytici“ se dušují, že je Čína „nepřítelem“ použití jaderných zbraní Ruskem? Čínská diplomacie je totiž jasným důkazem „úhořovitosti“ jejích představitelů. Zejména čínský vyslanec u EU se vtírá do politiky EU každých řádově půl roku, když opakuje tvrzení Západu o tom, že Ukrajina je „nedělitelná“, Rusko musí respektovat její územní celistvost a další podobné „plky“.

Mimochodem, obsazení Tchaj-wanu komunistickou Čínou by bylo obhajováno stejnou „logikou“ jako ruská invaze na Ukrajinu. Tchaj-wan byl a je čínský podobně jako Ukrajina byla a je ruská. Věřit rétorice Pekingu je stejný hrubý omyl západní politiky a jeho stratégů jako podceňovat ochotu Ruska pro cíle své „speciální operace“ použít v případě „nepříznivého vývoje“ i jaderné zbraně. A je zcela zřejmé, že obavy Západu z ruského jaderného potenciálu bezesporu existují a táhnou se západní politikou k Ukrajině jako ona pověstná červená nit.

Poté, co ukrajinská ofenzíva ztrácí dech, a i v našich médiích se hovoří o tom, že Rusko na charkovském úseku fronty postupuje, je otázka míru na Ukrajině ještě dále realitě. Ukrajina nemůže přistoupit na velké ztráty svého území a Rusko nebude v žádném případě ochotné vrátit Ukrajině to, co invazí uloupilo. Všechny úvahy o budoucnosti Ukrajiny jsou tak buď chimérou o tom, že se v Rusku stane cosi „prozápadního“ a Ukrajina vyhraje na celé čáře, nebo katastrofické – Ukrajina se promění v evropský „Izrael“ – tj. trvalou zónu bojů.

Vydávat přání západních politiků co se vztahu Ruska a Číny týče za realitu je jen dokladem zcela chybné politiky Západu ve světě v posledních letech. Investování Západu do Číny s tím, že čím více investic tím více demokracie západního střihu zcela selhalo. Důsledkem je nerovnováha na trhu, kde se většina spotřebního zboží vyrábí v Asii a zejména v Číně. Nedostatek toho či onoho je dalším důsledkem této zhoubné politiky minulosti. A k tomu „záchrana klimatu“, což vede k obviňování vyspělého Západu za to, že „způsobil“ klimatickou katastrofu vypouštěním emisí kysličníku uhličitého.

Západ tak nejen že ztrácí „glanc“, ale zejména schopnost být tím, kdo určuje světovou politiku. A obávám se, že situace v USA není příznivá k tomu, aby se na této katastrofální politice cokoliv změnilo. To se spíše USA rozpadnou než aby se „progresivní síly“ smířily s návratem Donalda Trumpa do Bílého domu. Tak jsou karty rozdány.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 11.8.2023 8:15 | karma článku: 29,55 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Jan Bartoň

ICC – zatykač na Putina a Netanjahua – dva pohledy

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICC) vydal zatykač na Vladimira Putina, s nímž se Západ naprosto ztotožnil. Návrh na zatykače pro vůdce Hamásu a Izraele způsobil na Západě bouři nevole.

24.5.2024 v 9:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 339x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Co je větší hrozbou pro Západ? Rusko nebo Čína?

Poslední měsíce a roky jsou ve znamení „strategického spojenectví“ Ruska a Číny. Návštěva ruského prezidenta v Číně tuto strategii obou zemí jenom potvrdila.

23.5.2024 v 8:00 | Karma: 29,29 | Přečteno: 1854x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina: Obrat v rétorice prezidenta Pavla?

Musím se vrátit k týden starému prohlášení prezidenta Petra Pavla o vývoji války na Ukrajině pro televizi Sky News. Je to „obrat“ v názorech nebo jen úlitba posluchačům této televize?

20.5.2024 v 11:01 | Karma: 29,88 | Přečteno: 807x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,77 | Přečteno: 617x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,83 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 16 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  16:20

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

První státní návštěva po 24 letech. Macrona přivítali v Německu

26. května 2024  16:14

Francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli odpoledne zahájil třídenní návštěvu Německa. Je to...

Damoklův meč jménem NIS2. Dopadne na ajťáky, vadí i mobilním operátorům

26. května 2024  15:38

Evropská směrnice o kyberbezpečnosti (NIS2), kterou má na starosti Národní úřad pro kybernetickou a...

VIDEA TÝDNE: Bitka po finále poháru, let hrůzy a supercela v Litomyšli

26. května 2024  15:12

Fanoušci po finále fotbalového poháru neudrželi nervy na uzdě a vtrhli na hrací plochu, kde došlo k...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2661
  • Celková karma 31,25
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články