Taky blikáte na hlavní?

Kdysi, to už je hodně dávno, jsem se naučil na křižovatce, kam vjíždím po hlavní silnici, ukazovat změnu směru jízdy, i když stále pokračuji po hlavní silnici a ta se na křižovatce stáčí vlevo nebo vpravo. Všiml jsem si, zvláště v poslední době, že asi desetina až pětina řidičů tak v dnešním provozu nečiní.

Navíc jeden z řidičů z povolání, kterého znám, razí teorii o tom, že pokud se na křižovatku vjíždí po hlavní a pokračuje se po hlavní, i když se hlavní zatáčí, není třeba ukazovat změnu směru jízdy.  

Nelenil jsem, protože mně to zajímá a protože si myslím, že můj způsob jízdy křižovatkami je správný, nalézt pro svou praxi podporu v zákonu. I našel jsem si pravidla silničního provozu a zjistil, že je to podobné jako s mnoha dalšími zákony, které platí v Česku. Nic zásadního se v pravidlech nedočtete.

Konkrétně § 21 a §30 zákona sice hovoří o způsobech jízdy křižovatkou a o povinnosti ukazovat změnu směru jízdy, v paragrafu 30 je pouze jeden jasný případ, kdy se musí dávat znamení o směru jízdy, a to když řidič opouští kruhový objezd.

Takže jsem hledal dál. A zjistil jsem, že je v tom pěkný zmatek. Příklad: křižovatka ve tvaru písmene T. Najíždím do ní po hlavní a hlavní odbočuje doleva. Rovně pokračuje vedlejší.  Pojedu-li z hlavní rovně do vedlejší, neměl bych blikat. Pokud pojedu po hlavní i za křižovatkou, měl bych ukázat, že odbočuji doleva (i když jsem na hlavní), aby si řidič, který přijíždí na křižovatku  z vedlejší silnice, nemyslel, že pojedu bez blikání rovně a mohlo by tak dojít ke srážce.

Jinak je tam hodně příspěvků od řidičů, kteří razí heslo „že jedu-li křižovatkou po hlavní, nikdy neblikám, ať už hlavní vede jakkoliv“. Takže vše nakonec řeší policie podle svého – někde pokutuje, pokud neukážete změnu směru jízdy, i když jedete po hlavní, někde ne.  A hodně názorů řidičů je, aby se jezdilo „ s využitím šedé kůry mozkové“, tj. tam, kde by to mohlo ostatní účastníky provozu zmást, je lepší dát znamení o směru jízdy i když jedete po hlavní.

A to je jenom jeden zákon, i když velmi důležitý, protože auto dokáže být smrtící zbraní a můžete se v něm zabít nebo být zabit. Takže taky blikáte na hlavní? Nebo ne?

Autor: Jan Bartoň | pátek 27.12.2013 10:35 | karma článku: 30,04 | přečteno: 11032x