Ruští experti v nedbalkách

Na počátku letošního roku se na internetových stránkách rádia Naše Rusko objevila zpráva o vývoji měn v letošním roce. Ruský expert Mark Rubinštejn to viděl pozitivně.

Federální rezervní systém (FED pozn. autora) začíná omezovat program kvantitativního zmírňování, což znamená, že se tiskne méně peněz. To má na dolar kladný vliv. Podle odhadu mnohých ale není dolar ve srovnání s hlavními světovými měnami právě levný. Koncem první poloviny roku 2014 může být kurz ruble vůči dolaru na úrovni 32.60-32.85. Kurzu ruble budou pomáhat především vysoké ceny uhlovodíků, kromě toho bude jeho kurz kladně ovlivňovat pokračující zpomalování tempa inflace a urychlování ekonomického růstu. Parita v rozmezí 1,35 – 1,375 eura za jeden dolar přetrvá po celé první pololetí, protože existují faktory jak pro tak i proti euru ve dvojici s dolarem. A pokud jde o kurz ruble, ten ve vztahu k euru poněkud zpevní. Na prahu druhého čtvrtletí může zpevnit na úroveň 44.40 – 44.80.

 

Tak, jak to viděli ruští experti na počátku roku, se světová ekonomika nevyvíjela. Do ruských úvah nebyla vůbec zahrnuta ukrajinská krize a obrovský propad cen ropy.  Na počátku roku byl kurs rublu k dolaru 32,8, během prvního pololetí pomalu oslaboval až na 36 rublů, po zásazích ruské centrální banky pak v polovině roku byl na 33 rublech. Od července pak začal rubl pomalu ztrácet hodnotu, v polovině září se prodával dolar za 40 rublů, na konci listopadu již za 49 rublů a dnes, 17. 12. se jeho kurz vůči dolaru dostal na 70 rublů.  To je naprosto jasný důkaz toho, že už Rusko nemá žádné vnitřní mechanismy, jak pádu rublu zabránit. Nedůvěra v ruskou měnu je obrovská a sami Rusové se svých těžce vydělaných rublíků zbavují za jakoukoliv cenu.

Ruská politika zastrašování, intervence a anexe cizích území tak byla potrestána. Bohužel, tak jako vždy, ti, kdo tuto situaci způsobili na čele s Putinem, na to (zatím) nedoplatí. Zatím na to doplatí obyčejní Rusové. Adorace Putina však může velmi rychle skončit, jestliže kromě měnových problémů utáhne Putin i další šrouby omezením cestování Rusů na Západ. Zatím je toto omezení dáno tím, že na cestu do zahraničí Rusové prostě nemají. Rusko je nyní v krizi, kterou naposledy zažilo na konci devadesátých let, kdy se Putin chopil moci. Kruh Putinovy vlády se uzavřel.

Autor: Jan Bartoň | středa 17.12.2014 9:52 | karma článku: 24,82 | přečteno: 1473x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,89