Rusko chce omluvu po Turecku

Za sestřelení svého bombardéru už Rusko zrevidovalo až do osudného dne nadstandardní vztahy s Tureckem a Ankaru trestá, od zrušení bezvízové styku až po zmrazení vojenské spolupráce. Navíc žádá, aby se Turecko omluvilo.

Turecko se omlouvat nebude a turecký prezident Erdogan varuje Rusko, aby si ve vztahu k Turecku „nehrálo s ohněm“. To není zrovna dobrý začátek „aliance proti IS“.  Turecko, které od počátku války v Sýrii stojí na straně protiasadovských skupin, se v boji proti Asadovi zřejmě zapletlo i s teroristy z IS. Některá turecká nevládní média píší o tom, že IS prokazatelně pomocí „turecké cesty“ prodává ropu a z jejího prodeje pak financuje své vojsko.

Přesto by se právě Rusku mohlo v souvislostí tím, jak od Turecka žádá omluvu, naznačit, že se zatím samotné Rusko neomluvilo za sestřelení civilního dopravního letadla nad Ukrajinou. Místo toho byl svět zahlcen konspiračními teoriemi o tom, že to byl ukrajinský bitevník, který letoun na cestě z Holandska do Malajsie poslal k zemi. Poté, co však vyšetření příčin pádu malajsijského letadla jasně prokázalo, že příčinou destrukce letadla a smrti téměř tří stovek pasažérů byl systém BUK, je více méně „ticho po pěšině“.  Především Rusko by se tak mělo omluvit všem obětem ze sestřeleného civilního letadla a mělo by pozůstalé po obětech katastrofy odškodnit.

Potom bych chápal i souhlasil s tím, že Vladimir Putin chce omluvu od Turecka. Protože se však Rusko za sestřelení malajsijského stroje neomluvilo a neomluví, zcela jistě tak neučiní ani Ankara.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | sobota 28.11.2015 8:27 | karma článku: 19,79 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03