Robert Šlachta odchází

Velitel ÚOOZ Robert Šlachta se rozhodl odejít do civilu. Z některých reakcí na blogu se zdá, jakoby se jeho odchodem hroutila demokracie v Česku. Přitom ta už to má nahnuté dávno.

Úpěnlivé volání o pomoc se „záchranou“ demokracie se šíří po českém internetu. Poté, co se Robert Šlachta rozhodl odejít do civilu, bylo podle řady pisatelů dosaženo plánovaného cíle „reorganizace“ ÚOOZ a ÚOKFK.

Téma reorganizace

Pokusy „lépe řídit“ zvláštní policejní útvary se táhnou doslova jak pověstná červená niť posledním desetiletí jejich činnosti.  Kdo si dnes ještě vzpomene na kauzu Kubice a „vyzrazení“ zprávy o aktivitách a činnosti Jiřího Paroubka těsně před volbami roku 2006. Tehdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice tehdy požádal těsně před volbami roku 2006 o slyšení v poslanecké sněmovně a ihned poté se dostala do veřejného prostoru jeho zpráva, podle některých „směs informací a drbů“.

Kubice se stal ministrem tak, že koaliční strany Nečasovy vlády dne 19. dubna 2011 oznámily, že převezme po Radku Johnovi křeslo ministra vnitra. Ministrem vnitra byl jmenován 21. dubna 2011, úřadu se ujal den poté. I Kubice se pokoušel o reorganizaci ÚOOZ, když navrhoval její sloučení s Národní protidrogovou centrálou.  Bylo to tehdy zdůvodňováno nutností úspor v časech velmi napjatého státního rozpočtu.

Milan Chovanec jako nynější ministr vnitra se vyjádřil, že je ochoten připravovanou reorganizaci (sloučení ÚUOZ a ÚOKFK) podepsat pokud tím nebudou ohroženy „živé kauzy“.  Současně se k rezignaci Šlachty vyjádřil tak, že jde o „politické gesto“. Máme tomu snad rozumět tak, že si Šlachta připravuje půdu pro své budoucí jmenování ministrem vnitra ve vládě Andreje Babiše? Toť otázka do diskuse.

Téma výsledků ÚOOZ

Je skutečností, že trojice Bradáčová, Šlachta a Ištván připravila v minulosti těžkou chvilku vládnoucí garnituře v časech vlády Petra Nečase. Obecně to bylo kvitováno se zadostiučiněním, že „na gaunery konečně došlo“. Nicméně, po uplynutí třech let od nejznámější akce ÚOOZ končící demisí Petra Nečase, většina obvinění ÚOOZ  nebyla soudními výroky potvrzena. Ba naopak. Bývalí poslanci ODS získali dokonce mimosoudní vyrovnání se státem včetně omluvy a finanční kompenzace.  Nynější Nečasova manželka Jana Nečasová byla prvoinstančním soudem osvobozena, aby posléze odvolací soud rozsudek zrušil a nařídil nové soudní řízení. Zde se teď hraje zejména o to, zda Nečasová měla či neměla platit darovací daň za dárky, které získala.

Šchlachtovu týmu i jemu osobně bylo vytýkáno, že nezabránil tak zvané „metanolové kauze“, ačkoliv měl o aktivitách členů metanolové mafie své poznatky.

Pád vlády

ÚOOZ se měrou vrchovatou „zasloužil“ o pád Nečasova kabinetu. Nyní se neshody mezi koaličními stranami v otázce činnosti ÚOOZ a Šchlachty zvláště, promítly do vážné koaliční války. Andrej Babiš se nechal slyšet, že zváží, zda za současné situace bude ještě ANO součástí vlády. Ministr spravedlnosti za ANO Robert Pelikán již pohrozil rezignací, pokud bude reorganizace ÚOOZ a ÚOKFK skutečně realizována. Oznámený odchod Šlachty do civilu může nakonec skutečně být jenom prvním stupněm k tomu, aby se po dalších volbách, jejichž pravděpodobným vítězem bude hnutí ANO, vrátil do řízení resortu vnitra jako jeho ministr. Zda ANO skutečně vládu opustí či vydá své „poslední vážné varování“ se teprve uvidí. Ale zdá se, že o Robertovi Šlachtovi ještě hodně v budoucnu uslyšíme. Jsem přesvědčen, že Šlachta odchází aby se jednoho krásného dne opět vrátil.

 

Autor: Jan Bartoň | pátek 10.6.2016 12:32 | karma článku: 33,91 | přečteno: 2548x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03