Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reformátor Gorbačov prokázal, že je komunismus nereformovatelný

Skon prvního prezidenta SSSR Michaila Gorbačova vedl k řadě komentářů o jeho politické závěti. V zásadě však platí ono dávno známé a okřídlené – komunismus je nereformovatelný.

 Z hlediska politiky Michaila Gorbačova, který do sovětské politiky vnesl pojmy „perestrojka“ a „glasnosť“ – přestavba a otevřenost (či pravdivost v politice), je samozřejmě nutné zmínit i vývoj Československa v roce 1968.

Šedesátá léta minulého století se v Československu vyznačovala velmi zajímavým vývojem v oblasti kultury, filmu zvláště. Uvolnění v této oblasti se pak promítlo i do vývoje uvnitř KSČ. Antonín Novotný, první tajemník ÚV KSČ a prezident republiky, ztratil nad vývojem uvnitř strany kontrolu a byl sesazen jak z postu prvního tajemníka, tak z pozice prezidenta. Na jaře 1968 se uskutečnila nová volba prezidenta a novým prezidentem byl zvolen Ludvík Svoboda. Do pozice prvního tajemníka byl zvolen Alexander Dubček .

Byla započata ekonomická reforma, jejímž hlavním představitelem se stal Ota Šik. Ten v době nástupu KSČ k moci po roce 1948 plně podporoval stalinismus a teprve v šedesátých letech přešel na stranu „reformátorů“ a stal se jejich hlavním představitelem. Nastalo období, pro které se vžil název „Pražské jaro“, média byla ovládnuta „reformisty“. Tehdejší vůdce SSSR a generální tajemník KSSS Leonid Brežněv však viděl ve vývoji v Československu smrtelné nebezpečí, a proto se rozhodl k potlačení vývoje v Československu jeho vojenskou okupací 21. srpna 1968. K moci se dostal Gustáv Husák a začalo období „normalizace“.

A právě v polovině osmdesátých let minulého století se začaly lámat ledy i v SSSR. Po smrti Leonida Brežněva byli do pozice generálního tajemníka KSSS zvoleni nejprve Jurij Andropov (1982-1984), po jeho smrti Konstantin Černěnko (1984-1985) a po jeho smrti byl generálním tajemníkem zvolen Michail Gorbačov. A právě Gorbačov začal prosazovat politiku ne nepodobnou politice Dubčeka. Je nutné v této souvislosti zmínit, že ekonomika SSSR sotva stačila na zbrojní závody s USA a Gorbačov se mimo jiné zasloužil o první dohody o redukci jaderných zbraní s USA. 11. října 1986 se oba (Gorbačov a Reagan) setkali v islandském Reykjavíku, aby spolu projednali omezení počtu jaderných raket středního doletu v Evropě. Toto jednání vyústilo v podepsání Smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu (INF) roku 1987, které výrazně snížilo mezinárodní napětí. V únoru 1988 oznámil stažení sovětských vojsk z Afghánistánu, které skončilo už v následujícím roce. A tato smlouva vydržela až do roku 2019. V současné době poznamenané ruskou intervencí na Ukrajině je patrné opět vyhrocené soupeření Ruska a USA o vliv na evropské události.

Pravověrní komunisté, jako byl u nás Milouš Jakeš nebo ruští komunisté, Gorbačovovi vytýkali jednak rozpad tak zvaného socialistického tábora (Gorbačov odmítal vojensky zasahovat a tvrdil, že si každá země má své problémy řešit sama) a pozdější rozpad SSSR. To vše vedlo k úpadku Ruska jako světové velmoci a teprve v současné době pozorujeme, že se Rusko svou agresí na Ukrajině pokouší obnovit svou velmocenskou pozici. Výsledkem Gorbačovovy politiky byl naprostý kolaps komunismu ve střední a východní Evropě i v SSSR. Vladimir Putin se již mnohokrát vyjádřil tak, že rozpad SSSR byla obrovská tragédie. V tomto smyslu je skutečně Putinova politika protikladem politiky Gorbačova.

Díky osobnosti Gorbačova a jeho politice nezasahování se střední a východní Evropa zbavila vlády komunistů a měli bychom proto být Michailu Gorbačovovi vděční i za to, že jsme se zbavili sovětské armády „dočasně“ umístěné na našem území.

Gorbačovova politika změnila svět k nepoznání a je samozřejmě velkou otázkou, zda si sám Gorbačov takový vývoj skutečně přál anebo to již byl vývoj, kterému nemohl nijak zabránit. Ať tak či tak, Gorbačov je a zůstane významnou historickou osobností, která rozbila politiku studené války na dlouhou dobu. Bohužel, dnes jsme opět ve válce, a to velmi horké, na Ukrajině a v tomto kontextu současné Rusko skutečně zničilo vše, k čemu Gorbačovova politika přispěla.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 1.9.2022 9:30 | karma článku: 16,08 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,05 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,62 | Přečteno: 430x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 4844x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 832x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  14:55

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Policisté našli běžence v kamionu. Museli jim sehnat tlumočníka z amharštiny

17. května 2024  14:31

Nezvyklou výzvu postavil před brněnské policisty středeční nález skupiny běženců z Eritreje a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články