Překvapení  Trump ?

Prezidentské volby se výrazně naklonily ve prospěch Donalda Trumpa.  Je to opak toho, co se očekávalo podle předvolebních průzkumů. Byly cinknuté pro Hillary Clintonovou?

Není ještě všem hodinám konec, ale Donald Trump  se pravděpodobně stane příštím americkým prezidentem.  Všechny průzkumy, které až na pár výjimek favorizovaly jeho soupeřku , jsou náhle bezcenné. Bude se zřejmě velmi dlouho spekulovat proč se výsledek voleb tak dramaticky liší od předvolebních průzkumů.

 Mám jedno vysvětlení. Vzpomínám si na rok 1990 a první svobodné volby po čtyřiceti letech bolševické diktatury. Předvolební průzkumy ukazovaly, že by komunisté neměli dostat víc jak několik procent hlasů. K překvapení všech získali komunisté přes třináct procent. Tehdy poprvé zazněla domněnka, že voliči komunistů neodpovídali v průzkumech popravdě, protože se nechtěli vystavovat posměchu.

Zdá se mi proto, že se někteří podporovatelé Trumpa  ve všeobecné  protitrumpovské atmosféře k volbě Trumpa nehlásili.  Výsledky průzkumů tak nemusely být falšovány, pouze se ukázalo, jak to s podporou Trumpa doopravdy je.

Finiš Donalda Trumpa v kampani byl drtivý.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bartoň | středa 9.11.2016 7:47 | karma článku: 25,58 | přečteno: 926x