Letadlo MH17 bylo sestřeleno střelou BUK

Vyšetřování vedené Holandskou bezpečnostní radou (Dutch Safety Board) potvrdilo, že letadlo MH17 , v němž zahynulo téměř tři sta lidí, bylo sestřeleno ruskou raketou BUK.

Z trosek letadla byla provedena částečná rekonstrukce pláště. Z vyšetřování plyne, že střela vybuchla ve vzdálenosti menší než metr od kokpitu letadla z levé strany. Fragmenty střely byly nalezeny v těle tří členů posádky. Vyšetřovatelé určili, že střela BUK měla typové označení 9M314M.

Jednoznačně tak jsou vyvráceny ruské báchorky o tom, že letadlo MH17 bylo sestřeleno leteckým úderem ukrajinské armády. Rusko již s tímto tvrzením neoperuje. Naopak tvrdí, že místo, odkud byla střela BUK vypálena, „bylo pod kontrolou ukrajinských sil“. Nyní tedy po mlžném oparu nesmyslných ruských teorií o leteckém úderu bude Rusko tvrdit, že to byla raketa BUK vypálená ukrajinskou armádou. Ukrajina naopak tvrdí, že to byla raketa odpálená ruskými vojáky operujícími na ukrajinském území.

Jednoznačně tak je nyní možné vyloučit všechny další „teorie“, se kterými se z ruské strany roztrhl pytel.  Původní zprávy od ruských vojáků bojujících na Ukrajině ostatně ihned oznamovaly, že se jim podařilo sestřelit „ptáčka“, o němž si mysleli, že je vojenský stroj.  Teprve poznání, že se jednalo o stroj civilní letecké společnosti, vedlo k tomu, že se Rusko snažilo novými a novými „teoriemi“ svalit vinu na Ukrajinu.  Svůj obrovský díl viny za smrt nevinných pasažérů však nemůže popřít.

Nyní, více jak rok od tragédie, se v Rusku hlasitě vychvaluje působení až padesáti tisíc dobrovolníků ve válce o Donbas. Rusko se nyní snaží ukrajinský konflikt ukončit a plně se soustředí na útok proti syrským pozicím nepřátel syrského prezidenta Asada, věrného ruského spojence. Zapojení do syrské války bez jednotného postupu s dalšími státy světa však vystavuje Rusko nebezpečí odvetných akcí. Z Damašku již jsou hlášeny útoky teroristů na ruské velvyslanectví.  Zdá se, že Rusko bude trpět i eskalací konfliktu v Sýrii.

Autor: Jan Bartoň | úterý 13.10.2015 15:24 | karma článku: 23,65 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02