Ke kořenům stesků VIP blogerů

Dějiny píší vítězové – to nenapsal Frank Krejčí, jak by se mohlo zdát po přečtení jeho článků. A nenapsali to ani pánové Fojtík, Nigrin a další majitelé zaručené pravdy o tom, co se kde ve světě, zejména u rusko-ukrajinských hranic, děje. To je rčení pocházející údajně z doby Římského impéria, ačkoliv jsem ho našel také připsané vynikajícímu britskému státníkovi Winstonovi Churchillovi.

Co spojuje tyto výše uvedené pány (a zdaleka si nečiním nárok na kompletní seznam)?

Pokud píší o komunistech a jejich čtyřicetileté samovládě, obvykle následuje stížnost, že dnes to není lepší. Nebo je to dokonce horší a následuje něco ve smyslu „zlatí komunisti“.

Pokud píší o USA, je to špatné. Ani Obama americkou pozici v očích našich VIP blogerů nevylepšil.  Co se Evropy či EU týče, je to také na levačku. Celá ta naše „západní civilizace“ je v krizi (a když „krize“ tak „hluboká“ – jak by řekl básník Štěpán Šafránek alias Pavel Kříž).

Pokud píší o Rusku, lže se o něm. Vytváří se „protiruská hysterie“. Prim v tom hraje Česká televize – hlavně ta veřejnoprávní (další expert Jiří Vyvadil by vám o ní mohl povídat hotové horory). Redaktoři ČT jsou „ neprofesionální, lžou, ohlupují náš národ“, a hlavně ti, co komentují události z Ukrajiny. Odpovídají na to, na co se jich nikdo neptal, vytvářejí vlastní fiktivní verzi toho, co se na Ukrajině děje. 

Ruský prezident Vladimir Putin je u těch největších extremistů, hlásajících svou pravdu o tom, co se ve světě děje, nejlepším politikem světa. Kam se na něj hrabe „muslim Obama“ a „svazačka Merkelová“.  A přitom asi všichni byli v Pionýru, ČSM a SSM, když to muselo být (čestné výjimky nevylučuji).

Přitom je situace o mnoho lepší, než byla kdykoliv dříve. Na internetu lze najít podrobné zpravodajství světově uznávaných médií (BBC, CNN), můžeme se dívat na satelitní vysílání dalších stanic, ty ruské nevyjímaje. Že by se ty naše české veřejnoprávní zprávy nějak výrazně lišily od zpráv světových agentur a jednostranně si „zasedly“ na Rusko, nelze vůbec tvrdit.  Ale oni ti VIP pánové chtějí něco jiného. Oni by rádi v českých médiích slyšeli, že je vláda na Ukrajině „fašistická“, pravda se na Ukrajině netrpí (a za „pravdu“ tam dokonce dostane poslanec přes ústa!), že Novorusko ,jak Rusové nazývají dnešní oblasti bojů kolem Doněcka, už nepatří Ukrajině, že proti ruskému lidu v Novorusku se vede genocida atd. A konečně, že malajsijský letoun sestřelila ukrajinská armáda, kdo jiný a nějaké mezinárodní vyšetřování je zbytečné. A když náhodou vyšetřování potvrdí, že za sestřelením letadla byli ruští „kozáci“, stejně to naši VIP blogeři nebudou akceptovat (kdo by taky věřil fašistickým ukrajinským generálům a politikům, že ano).

A přitom se těmto steskům divím čím dál tím víc. Články našich VIP blogerů se pravidelně pyšní ohromnou karmou, nacházejí si své vděčné čtenáře, kteří už nedočkavě čekají, až to zase tito borci „rozbalí“ a zjeví nám pravdu pravdoucí. Nechce se mi věřit, že by nás, blogery s jinými názory, chtěli diskriminovat, nebo ano? Ono je to ale na druhou stranu k vzteku, když ministr zahraničí české vlády nesdílí VIP blogerský pohled na světové události, když prezident Miloš Zeman, do něhož zpočátku vkládali tolik naději, že tu nenáviděnou Nečasovu vládu vypráská a zavládne „pohodička“, přijme na Hradě Petru Kvitovou a řekne jí, aby se na hlasy závisti vykašlala. Když řekne, že pravděpodobnými pachateli masové vraždy jsou ruští povstalci. To pak asi padá „depka“. Ale stále je ještě možné prohlašovat, že to Zeman mluví „pod vlivem“, což byl leitmotiv antizemanovské kampaně loni před prezidentskými volbami.

Nevím, zda jsem se dostal až k těm nejtemnějším kořenům českých VIP blogerů. Nicméně abych skončil také nějakou parafrází slavného citátu: S VIP blogery se v otázce Ruska a Ukrajiny neshodnu téměř na ničem, ale neupírám jim právo na jejich názor. Prosím jen, aby respektovali i můj a dalších, kteří s nimi nesouhlasí a nenálepkovali nás „lháři“ a „zaprodanci USA a kapitalismu“.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 24.7.2014 13:00 | karma článku: 23,41 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03