Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dan Ramzer – Liberecko je můj kraj

Rozhovor se starostou města Frýdlant v Čechách o tom, co bylo - povodně, co je - covid a bude - snad normální život.

Otázka: Dane, znám tě už dlouhou dobu, vím o tobě, že jsi starostou Frýdlantu v Čechách a zastupitelem Libereckého kraje. Před několika lety jsi už ve funkci starosty města zažil velkou povodeň na Frýdlanstku. Jak jsi to tehdy prožíval a jak bys s odstupem času tehdejší živelnou pohromu zhodnotil?

Dan Ramzer: Ahoj Honzo, nebyla to moje první povodeň. Díky zkušenosti s povodněmi ze samosprávy z Višňové jsem věděl, že velká voda není žádná „sranda“ a každá je úplně jiná. Navíc město Frýdlant velkou vodu zažilo naposledy v roce 1958. Celou povodeň a týdny po ní jsem prožil ve frýdlantské hasičské zbrojnici s partou úžasných lidí. V den povodně byli nejdůležitější hasiči a příslušníci složek IZS – policisté, záchranáři, vojáci. Věděli přesně, co mají dělat, byli odvážní, odpovědní a nesmírně stateční. Neměli téměř žádné prostředky, přesto odvedli skvělou práci. Druhými lidmi byli zaměstnanci města a jeho organizací, kteří od prvního dne dělali vše proto, aby naše město a jeho obyvatelé začaly fungovat alespoň v nouzovém režimu. Pak to byli lidé z frýdlantské vodárny, pracovníci elektráren, plynáren a telekomunikací, kteří se postarali o infrastrukturu. Lidé z firem místních i jiných, kteří pomáhali s obnovou města. Kamarádi, dobrovolníci, politici, všichni, kteří přijeli, pomohli, podarovali, popovídali, zprostředkovali a informovali.

Díky bleskové povodni jsme poučení a informovaní. To se ukázalo letos při velké vodě 19. – 21. 6. Díky zkušenostem, díky investicím do preventivních opatření, díky vybavení hasičů a složek IZS a hlavně díky zkušenosti lidí, kteří nic nepodcenili, jsme to společně zvládli.

Otázka: Frýdlant v Čechách je vzdušnou čarou pár kilometrů od Hrádku nad Nisou.  Tam lidé přímo vidí do povrchového dolu Turów na polském území. Nyní se má těžba hnědého uhlí posunout o další desítky metrů hlouběji. Liberecký kraj protestuje zejména kvůli ztrátám podzemních vod na českém území. Jaká je situace na Frýdlantsku a jak by se mělo podle tebe ve sporu s Polskem pokračovat?

Dan Ramzer: Studii, která vyhodnocuje rizika ztráty pitné vody na území Frýdlantska vlivem plánovaného prohloubení a rozšíření dolu Turów zadala Frýdlantská vodárenská společnost, a.s., abychom vyhodnotili případné nebezpečí toho, co se v sousedním Polsku chystá. Posléze se k nám přidala Severočeská vodárenská společnost, a.s., která na základě podobné studie vyhodnotila riziko ztráty na Chrastavsku a Hrádecku. Právě na Uhelné a v Oldřichově na Hranicích už se voda prokazatelně, díky předešlému rozšíření dolu ztratila. Posléze jsme náš problém prezentovali zástupcům Libereckého kraje a Vlád ČR. Liberecký kraj byl a je v této otázce velmi aktivní. Vláda ČR tahá za kratší konec, bohužel.

Samosprávy obcí a zastupitelé Libereckého kraje iniciovali petici k Evropskému parlamentu a Evropské komisi. Společně s vládními úřady, ministerstvy životního prostředí a ministerstvem zemědělství jsme podali odvolání proti schválení studie EIA v Polsku. Obě komory Parlamentu intenzivně jednají o možnostech jak Polsku zabránit v rozšíření dolu zabránit nebo vymoci kompenzace za opatření, která budeme muset „za své“ investovat do rozšíření vodovodní infrastruktury.

Otázka: Dnes žije Česko opět v mediálně vzrušené atmosféře, způsobené virovou pandemií. Jak si v pozici starosty prožíval jarní nástup pandemie a co jako město podnikáte v současné druhé vlně pandemie.

Dan Ramzer:

Vládní opatření jsou od začátku chaos. Jaro jsme zvládli, ale jen a jen díky sobě. Díky všem, kteří byli odpovědní, šili roušky, nosili je a respektovali. Jsem rád, že na Frýdlantsku jsou odpovědní lidé a skvělé firmy, které umí a chtějí pomáhat.

Zastupitelstvo města Frýdlant uvolnilo na opatření spojená s KORONAVIREM už více jak dva milióny korun. Kompenzovali jsme podnikatelům a živnostníkům nájemné, pro ohrožené skupiny lidí jsme zajistili ochranný materiál na jaře i teď. Jsme připraveni pomoci všem. Všem, za které máme odpovědnost na území města i za které město ze zákona zodpovídá. Právě teď budeme předávat ochranné pomůcky žákům a učitelům našich škol a všem zaměstnancům školních zařízení.

Platí, že se má politik, v případě hrozícího nebezpečí, řídit pokyny odborníků a je třeba vyhodnotit veškerá rizika, která z epidemické situace hrozí. Pak se musí opatření vyhlásit, vymáhat a držet do té doby, než nebezpečí pomine.

 

Otázka: Jaké je tvoje přání do budoucnosti, myslím tím zejména v oblasti správy města Frýdlant v Čechách a Libereckého kraje zvláště?

Dan Ramzer:

Přeji si, aby se vše vrátilo do normálu a lidé začali opět věřit sami sobě a přestali svou svobodu ochotně odevzdávat těm, kteří jim slibují zlaté tele a vyvolávají v nich zlobu a závist.

Děkuji Ti Honzo za Tvé otázky.

Díky za odpovědi. Přeji tobě, městu, které spravuješ a kraji, v němž žiješ, zvládnutí současné krizové situace a co nejrychlejší návrat k normálnímu životu.

Autor: Jan Bartoň | úterý 29.9.2020 12:02 | karma článku: 7,70 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 22,76 | Přečteno: 443x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 31,67 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83 | Přečteno: 785x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,31 | Přečteno: 929x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2866x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,07
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články