Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Covid: Další zákeřný faul proti Janu Pirkovi

Existuje záměrné strašení celosvětové populace covidem, které podporují „odborníci“ na slovo vzatí. Usurpují si právo na názor a „neodborníky“ označují šmahem za lháře.  

Proděkan pro vědu a výzkum Jan Trnka z druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy to v rozhovoru pro lidovky.cz vzal z gruntu. Pod titulkem „Kardiochirurg je stejný expert na virus jako biatlonista na basketbal, říká proděkan lékařské fakulty“ tvrdě kritizuje to, že se „neodborníci“ vyjadřují k pandemii covidu.

Vybírám podstatné části názorů Jana Trnky:

-Mě osobně překvapuje, že si někdo dovolí veřejně se vyjadřovat k něčemu, o čem nemá dost informací a nerozumí tomu. Jak se může kardiochirurg či psychiatr vyjadřovat k otázkám epidemiologie nebo virologie?

-Pro běžného čtenáře, posluchače nebo diváka je obtížné pochopit, že lékař, který absolvoval lékařskou fakultu, nemá detailní znalosti o epidemiologii. Nebo že jsou to znalosti čtyřicet let staré.

-Mám obrovský problém s tím, že rektor Univerzity Karlovy, který zastupuje největší vzdělávací a vědeckou instituci v zemi, použije prohlášení pohrdavé k vědcům.

-Kombinaci znalostí z virologie, imunologie a epidemiologie dohromady skoro nikdo nemá. Musíme být proto velmi opatrní.

-Vyjadřovat se k tomu, jestli virus unikl z laboratoře a je uměle vytvořený, i když o jeho existenci neměl tušení, specializovaně nestudoval biologii a od absolvování lékařské fakulty uběhlo třicet let, je naprosto nezodpovědné a nepochopitelné.

-Že by Česká lékařská komora kontrolovala, jestli doktoři neříkají nesmysly? To je asi v praxi nemožné. A bylo by těžké dokazovat, že jde o nesmysly. Ale myslím si, že by někdo měl evidovat výroky, které jsou za hranou nejen lékařské, ale i běžné etiky.

-Nikoho jsme nedehonestovali, jen jsme řekli, že by se lékaři neměli vyjadřovat k problémům mimo svoji odbornost, protože to je zavádějící. Na tom trvám.

 

Jak je patrné z výše uvedeného, Trnkova pozice je naprosto jasná. Ten, kdo není odborníkem, se k situaci nesmí vyjadřovat. Je to stejně „inspirující“, jako tvrzení, že k ekonomickým problémům se může vyjadřovat jenom ekonom, k politickým problémům politolog a vědeckým problémům vědec atd. Posuňme téma „odbornosti“ na piedestal nekritizovatelnosti, jakého si tabu, a dostaneme se do roviny naprosto absurdní. Prakticky nikdo z nás by se nemohl k ničemu vyjadřovat, buď proto, že není „odborníkem“ nebo proto, že nemá dostatek informací.

Rád bych se vrátil k tématu „úniku viru z laboratoře“, respektive čínské laboratoře. Toto téma otevřel v politické rovině Donald Trump a jeho názor byl doslova „rozcupován“ politology a americkými médii jako „nevědecký“. Trumpovi bylo vyčítáno, že nemoc označuje termínem „čínská chřipka“ a že toto označení je „rasistické“.

Po nástupu Joea Bidena do Bílého domu pozorujeme zajímavý „obrat“. Mnozí „odborníci“ spjatí s novou americkou vládou náhle připouštějí, že virus unikl z čínské laboratoře a dokonce i představitel WHO tvrdí, že odmítnutí teorie o úniku viru z laboratoře bylo „unáhlené“.  Nicméně, četl jsem vyjádření americké lékařky, která v laboratoři ve Wu-chanu pracovala právě v období roku 2019, a ta možnost úniku viru z této laboratoře vylučuje.

Trnkovy názory jsou naprostým popřením pravidel jakékoliv svobodné diskuse. Jestliže pohrdlivě mluví o kardiochirurgovi (koho pak má na mysli, že by Jana Pirka?) a podsouvá mu znalosti „40 let staré“, je to přímo zákeřný faul. I Jan Pirk se zcela jistě vzdělával v medicíně po celou dobu své praxe a má právo se vyjadřovat i k tomu, k čemu nemá atestaci, právě tak, jako se může každý z nás vyjadřovat k situaci s pandemií, zákazy, očkování apod. Je komické, že největší epidemiolog a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal není právě podle Pirka vystudovaný epidemiolog.

Je navíc příznačné, že česká média většinou straší i tím, že Velká Británie končí s naprostou většinou omezení právě dnes. Straší se „předčasností“ a ukazuje se třeba na Francii, která prezidentským nařízením prosazuje povinné očkování zdravotníků, pracovníků sociálních služeb s výhružkou ztráty práce. V Česku, kde máme několik týdnů asi 30 hospitalizovaných a kolem 5 nemocných na JIP, se udržuje téma strachu masivními kontrolami policie a hygieny v klubech.

Další pokračování restrikcí považuji v současné situaci za absolutně neopodstatněné a hlavně nesmyslné.  I když nejsem „odborník“, troufám si souhlasit s názorem Singapuru, že se musíme ke covidu chovat v současné situaci jako k chřipce a veškeré testování a trasování nemá smysl.

 

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 19.7.2021 9:35 | karma článku: 37,81 | přečteno: 1683x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,07 | Přečteno: 556x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,63 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 4844x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 832x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články