Bůh s námi

Německý Wehrmacht měl ve výstroji svých vojáků na opasku heslo Gott mit uns . O tom, že je Bůh s nimi, byli a jsou přesvědčeni všichni.

Josef Havránek opět přirovnal ukrajinského prezidenta k fašistům. Použil k tomu název svého článku, když větu z Porošenkova novoročního projevu před ukrajinskými vojáky a dobrovolníky přeložil do němčiny. Havránek je tak velmi zdatný překladatel podobně jako jeho vzor Miloš Zeman.

Nikdo nás nenutí, abychom si vybírali mezi Putinem a Porošenkem.  Pokud bych si však musel vybrat mezi Putinem a Porošenkem, jistě by to Putin nebyl. Nicméně, vrátil bych se přeci jenom k Havránkovi jako „překladateli“.  Jeho názor, že ukrajinští politici, Porošenko zvláště, jsou fašisté, má právě evokovat ono Gott mit uns!.  A to je už opravdu velká manipulace. Přesně taková, jakou Havránek tak často vyčítá veřejnoprávní televizi.

Ruská pravoslavná církev je plně na straně Putinova režimu. Řada obdivovatelů Putina se právě dovolává velmi těsného spojenectví ruského státu a pravoslavné církve a věří, že je Putin „rukou Boží“, která vymýtí „pokleslou liberální demokracii“ a vrátí svět na cestu „pravé víry“. Jinými slovy, Rusko je pro některé naše obdivovatele jeho politiky „nástrojem Boží vůle“. Jak se tato víra liší o politiky Islámského státu? Vlastně nijak: místo Krista tento teroristický stát vzývá Alláha.

Před prvním „humanitárním konvojem“ z Ruska na Ukrajinu obletěly svět obrázky, jak pravoslavný kněz žehná konvoji svěcenou vodou. Bůh je proto v rusko-ukrajinském konfliktu, kam z občanské války z první poloviny roku přešel nasazením ruských vojáků „na dovolené“ od července loňského roku, přítomen na obou stranách konfliktu. A někteří Rusové sní o tom, že se moc Ruska opět rozšíří „od Aljašky po jihovýchodní Evropu“ a pak teprve začne Boží vláda na zemi.

A ještě jedno srovnání po „havránkovsku“ – Porošenka nemusím, ale kdybych ho měl srovnat s Milošem Zemanem, nevím, nevím, jak by to dopadlo! 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 1.1.2015 18:51 | karma článku: 16,52 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,90