Diskuse

Bůh s námi

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mně je často vyčítáno, že dělám z věcí guláš, ale toto je přímo kološvárské zelí, o kterém nikdo netuší, co do něj vlastně patří.

Autor do opravdu dokonale zmotal, zatímco význam článku pana Havránka je zcela jasný.

Ruští politikové sice nejsou žádní Mirkové Dušínové, ale ve srovnání s těmi ukrajinskými to jsou Matky Terezy. To jsem si přibásnil.

A co se překládání týče, je to často zapeklitý oříšek. Tak, kde udělal pan Havránek nějakou chybu?

0 0
možnosti
LJ

Jen bych podotkl, že s těmi pravoslavnými je to složitější. V čele v každé z pravoslavných církví stojí patriarcha. Mezi všemi patriarchy má výsadní postavení patriarcha z Cařihradu. Po odtržení Ukrajiny si udělali patriarchu v Kyjevě, ale toho nikdo neschválil. Aby mohl vzniknout nový patriarchát, musel by to odsouhlasit ten cařihradský patriarcha.  Přesto západní část Ukrajiny přestala uznávat za hlavu církve moskevského patriarchu. Východní část Ukrajiny uznává představeného, jehož titul jsem již zapomněl, a ten uznává za hlavu církve toho moskevského. Pak tam ještě byl jeden patriarcha, kterého měli pravoslavní emigranti v zahraničí. Vrátil se a dělal si nárok být hlavou církve. Toho se už však podařilo uklidit. Krom toho jsou tam uniaté, kteří používají východní obřady, za svoji hlavu však považují papeže. Pokud jsem se dopustil nepřesností, opravte mne. V každém případě se každý politický směr může ohánět tím, že na ním stojí pravoslavná církev. Někomu to může připadat komické, někomu smutné.

0 1
možnosti
Foto

Cařihrad je slovanské označení pro Konstantinopol, v dnešní době pro turecký Istanbul. To, že by tam  byl nějaKý patriarcha je pro mně novinkou;-D Já si do dnešního dne myslel, že v  roce 1453 muslimové z Cařihradu vyhnali defenitivně křesťany. :-)

0 0
možnosti
JT

pan Havránek v článku nikde nepíše ani o wermachtu, ani o ukrajinských fašistech.....to vy se pokoušíte podsouvat čtenáři jak to vlastně pan Havránek myslel, s tím Bůh s námi

0 0
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,74
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články