Arenberger zase perlí

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger se opět zasloužil o prohloubení mého silně negativního náhledu na tohoto pána. Tentokrát radí, jak postupovat po otevření zahrádek restaurací.

To, že kontrolu testu či očkování bude mít na starosti hostinský, je podle Arenbergera jasné, protože restauraci řídí. „Pokud tam bude vzájemná kooperace, tak se určitě na tom místě dohodnou. On určitě nemůže udělat žádné sankce, to znamená, že by toho hosta vyhodil. Ale může na něj působit tak, že ho třeba neobslouží, ale to už je spíš na rozhodování těch jednotlivých svazů,“ řekl dále.

Nejde mi primárně vůbec o to, jestli má požadavek na předkládání papírů hostinským oporu v zákoně. Zcela jistě nemá, ale to by byl jiný příběh. Problém je v tom, že se rozvolňuje pod „přísným“ okem MeSES – což je skupina odborníků, která vládě radí. Na první pohled je vládní opatření „rozumné“, protože chce zabránit dalšímu šíření infekce. Nicméně, domnívám se, že to s tímto opatřením dopadne naprosto stejně jako s „rozumným“ opatřením na nošení roušek v zastavěné části obce. Z počátku se dodržovalo alespoň ve větších městech, později z tohoto opatření zbyl jen požadavek, který lidé většinově nedodržovali, a to i ve velkých městech. Zejména poté, co i v poslanecké sněmovně vznikla „živá diskuse“ nad tímto požadavkem, a dokonce i progresivní piráti požadovali, aby člověk nemusel na ulici roušku nosit, pokud je na ní sám.

V menších venkovských restauracích zahrádky bez problému vzniknou a vzhledem k tomu, že se tu lidé znají, „určitě se na tom místě dohodnou“ – jak tvrdí Arenberger. Jen velmi naivní člověk může očekávat, že se lidé budou prokazovat nějakými doklady o očkování. Nevylučuji, že se může i tam vyskytnout hostinský-úředník. Ale k němu se asi lidé nepohrnou. Mám za sebou i osobní zkušenost z toho, jak se nařízení vlády dodržují. Jsou pánská kadeřnictví, která po otevření testy doslova „sveřepě“ vyžadovala a jsou i taková, kde se obsluha se zákazníkem „na tom místě dohodla“ – jak praví klasik Arenberger.

Je vůbec s podivem, že naši epidemiologové z MeSES naprosto pomíjejí situaci v nemocnicích. Nové číslo všech čísel je tak zvaná „incidence“, a to za posledních 7 dní na sto tisíc obyvatel. Jeho hodnota pro jednotlivé „balíčky“, jak se tomu nyní říká, je stanovena právě podle tohoto čísla. Proč je ale pro otevření zahrádek třeba čísla 100 a ne 150 je však naprostá libovůle této epidemiologické skupiny.  Oni to tak nalinkovali a jakmile se vláda „odchýlí“, už naše MeSES varuje a zdvihá prst.

Jinak na Arenbergera naši investigativci našli nesoulad mezi jeho daňovým přiznáním a majetkovým přiznáním. Arenberger to dle svých slov vysvětlil a opravil. Přitom je to to nejmenší, co mě v dané chvíli na Arenbergerovi vadí nemluvě o jeho „přivýdělcích“. Tyto informace mají zejména za cíl vzbudit "vášně“ a závist. Mě vadí něco zcela jiného, a to jeho „ohebná“ mluva, s níž něco prohlásí s takovou (ne)určitostí, že má vždycky pravdu. Neboť, dle Arenbergera – hostinský nemůže hosta vyhodit, ale neobslouží ho. Tento host pak bude stále v restauraci, předpokládejme ten „nejčernější“ scénář, že je nakažen covidem, a bude ho šířit mezi lid. Takhle si to pan ministr představuje? Není už čas vrátit se do skutečného normálu? K tomu je však zapotřebí především eliminovat aktivity epidemiologů z MeSES – ti nás totiž do normality nepustí ani omylem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 13.5.2021 8:00 | karma článku: 36,31 | přečteno: 1397x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 23,93

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16