Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aktuálně.cz - katastrofismus kam se jen podíváte

Server Aktuálně obsahuje dva základní přístupy k politické situaci v Česku a ve světě. Donald Trump je  darebákem ve světě a Miloš Zeman je darebákem v Česku. Specialistou na Trumpa je Daniel Anýž, na Miloše Zemana Martin Fendrych.

 Pokud je dnešní mediální svět rozdělen tak, jak se v současnosti v plné nahotě ukazuje ve Spojených státech, je diskuse či jen pokus o diskusi v médiích jasně profilovaných buď pro nebo proti Donaldu Trumpovi (USA) a pro nebo proti Zemanovi v Česku prakticky nemožná. Platí přitom, že čím militantnější názory dané médium prezentuje, tím méně možná nějaká smysluplná diskuse na jeho stránkách je.

V Česku dnes máme v podstatě také dvoukolejná média, která existují vedle sebe, a přesto popisují zejména ve svých komentářích realitu jakoby „z jiného světa“. Nelze si nevšimnout, že v našich „malých poměrech“ máme zaručenou svobodu slova, média se však již natolik „vyprofilovala“, že přímo v daném médiu je výměnu názorů  jen velmi naivní očekávat.

Nemohl jsem si nevšimnout, že od loňského června poté, co praskla kauza odposlechů Andreje Babiše s novinářem Mladé fronty Dnes, se server iDnes.cz stal na české poměry zřejmě „nejliberálnějším“ médiem, které se nevyhýbá psát komentáře i „proti“ bývalému majiteli a současnému předsedovi vlády. Možná lze tuto praxi považovat za „účelovou“ v tom smyslu, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“, nicméně jistá snaha o objektivní popis reality v tom je a to hodnotím pozitivně.

Andrej Babiš nevynechá jedinou příležitost, aby naopak deníky Hospodářské noviny a server iHned.cz neoznačil jako „Bakalovy noviny“. Server Aktuálně.cz patří svým zaměřením také tomuto typu. Komentáře zejména právě na aktualne.cz , občas i na iHned.cz, si však na žádnou takovou objektivitu dokonce ani nehrají. Komentáře Martina Fendrycha ať o Babišovi nebo Zemanovi, jsou psány v duchu „bušení do vrat“. Spojenectvím ANO, SPD a KSČM pod patronátem Miloše Zemana skončíme v Putinově náruči. Fendrych se navíc neobtěžuje nuancemi toho, čeho se chytají jiní komentátoři. Když Babiš prohlásí, že on koalici s SPD nechce a nebude potřebovat ani jeho toleranci, nevšímá si toho a vede dál svou o tom, že politická situace směřuje ke katastrofě a s demokracií a svobodou je už vlastně amen.

To Daniel Anýž, který popisuje „katastrofickou situaci“ v USA, má přeci jenom více zdrojů na výběr. Jeho komentáře bývají doprovázeny fotografiemi Donalda Trumpa, které k němu vůbec nejsou „laskavé“. Mají u čtenáře vzbudit negativní obraz o Trumpovi a podpořit tak vyznění Anýžových komentářů, a sice že Trump je zloduch, který podrývá instituce (nyní zejména FBI a ministerstvo spravedlnosti). Anýž sice cituje i z médií „protrumpovských“, ale jenom proto, aby je v dalším pomocí citací protitrumpovckých médií (a těch je v USA na federální bázi naprostá většina) ukázal jako naprosté pitomosti. A naprosto pomíjí jeden základní fakt - tak zvaná „ruská stopa“, kolem níž nyní Demokraté krouží a útočí na Trumpa, byla zcela promyšleně a naprosto záměrně vnesena do americké politiky končícím prezidentem Barackem Obamou. Bylo přeci nutné vysvětlit voličům Hillary Clintonové, proč všechny předvolební průzkumy, které jí jednoznačně favorizovaly, nevyšly a do Bílého domu se nastěhoval Trump. To, co se kolem „ruského vměšování“ a „tajných dohod“ Trumpa s Ruskem v USA děje ukazuje, že pokud média ztratí moc nad výsledkem své mnohaleté propagandy, odnese to právě americká demokracie.

Aktuálně.cz je podobně jako protitrumpovská média konfrontováno s tím, že volby do poslanecké sněmovny i prezidentské volby nedopadly tak, jak si přálo. Voliči jsou proto obviňováni z toho, že jsou to „blbci“ a i u nás zejména Fendrych tvrdí, že proruské weby volby silně ovlivnily. A jsme náhle na začátku příběhu. Byl to Jiří Drahoš, který požádal dosluhujícího premiéra Bohuslava Sobotku o setkání, aby ho „upozornil“ na vliv ruských webů. Chtěl se pak dokonce sejít i s „novým“ premiérem, ale to jak víme, nedopadlo.

Opravdu si Martin Fendrych myslí, že doporučení Babiše, Okamury ,Filipa, aby voliči ANO, SPD a KSČM podpořili Miloše Zemana, bylo méně rozhodující než proruské weby?  Nebo jednoduše doporučení ODS, KDU-ČSL , Pirátů, STAN a TOP 09 proti Zemanovi nebylo tak účinné, aby převážilo?

Zdá se mi, že právě militantní komentátoři zaujatí zejména sami sebou a utvrzující se stále znovu a znovu ve svých názorech, nakonec sejdou z cesty naslouchání realitě politického života a straší katastrofickými důsledky, když volby nedopadnou tak, jak si přáli. Místo aby zkoumali i svou vlastní propagandu, zda je uvěřitelná, viní hackery z Ruska, Číny . My to přeci děláme výborně a "oni" - Putin, Čína, atd... nám to kazí.  To však jistě není cesta k tomu, aby názory Fendrycha či Anýže zajímaly někoho jiného než přesvědčené čtenáře. A , mimochodem, ihned.cz diskusi pod články nepovoluje a Aktuálně.cz sice má pod některými články diskusi, ale hodně jich je také bez diskuse. Závěr nechť si každý udělá sám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 9.2.2018 8:00 | karma článku: 39,25 | přečteno: 1404x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,37 | Přečteno: 4663x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03 | Přečteno: 822x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,86 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  19:55

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,70
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články