Křišťálová koule

Krásná, kulatá a všemi respektovaná. Také když se projeví, důležitá média ji zmíní, toho, kdo ji má zrovna v ruce vysílají v přímém přenosu i ze záznamu a potom ve studiu donekonečna rozebírají ze všech stran. 

A my všichni si řekneme: konečně někdo chytrej, tak takhle to teda dopadne!

Reprezentanti IMF (Mezinárodní měnový fond) si stoupli před mikrofony a zveřejnili odhad, jak ta prokletá koronakrize dopadne. Že například musíme počítat s tím, že celkový pokles světové ekonomiky bude jakoby přestaly vyrábět zfleku Německo a Japonsko dohromady. Že jsme v nejhorším průšvihu od doby Černého pátku, že to nebude lehké, že takovou recesi jsme ještě nezažili, že...

Že konečně přišla krize, kterou neomylně asi deset let (z toho devět marně) předpovídají ekonomové (a nejméně jedna ekonomka), to mi došlo. Že absolutně neodhalili příčiny ani průběh, to pozoruju denně. Že to je bezprecedentní (slovo, které MMF zvěstovatelé použili vícekrát než pojem ekonomika), to mi dochází taky, koneckonců ani já, který jsem zažil i uhelné prázdniny, jsem nic podobného dosud nepoznal.

Na to vážně nemusím sedět v sídle MMF ve Washingtonu. Ale závidím jim ta křesla, stejně jako odvahu přesného odhadu letošního růstu ekonomiky České republiky o mínus šest a půl procenta. Na celém světě pak mínus tři. A  optimismus, že napřesrok to bude kvalitních plus sedm procent. Bude líp, ano...

Ono bude líp, to jisté, stejně jako je jisté, že někdy dřív bylo hůř a že se to mění. Jen vědět, kdy, kde, za kolik a jak dlouho, to by bylo terno. Ale to se nedozvíme. Tedy ne dřív, než to bude.

Samozřejmě. Odhadovat chování miliard lidí, statisíců podniků, bank, těžařů surovin, výrobců komodit je těžké, ale možné. Na to modely máme. Ale odhadnout myšlenkové pochody a následná klíčová rozhodnutí byť jen tisíců světových politiků, tak na to ještě modely žádný genius nenavrhl. Jen se podívejte  na ty naše. Každý říká něco jiného, každý den nové nápady, štáby, komise, výbory a stejně se nakonec dozvíme, že se asi rozhodne podle počtu podpisů pod peticí.

Jo, demokracie je to druhé nejlepší co po osvícené monarchii známe a používáme, ale při vědomí toho faktu, zanechme falešných odhadů. Nechme proměnné matematikům. A držme se reálné současnosti, žijme podle ní, používejme zdravý rozum  a ona ta budoucnost dobře nakonec dopadne i bez věštění z křišťálové koule. A nebojme, i pak se najde dost těch, kteří to přece vždycky říkali.

 

Autor: Jan Andrle | úterý 14.4.2020 16:30 | karma článku: 9,45 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Jan Andrle

Ochranka

17.5.2024 v 19:24 | Karma: 17,66

Jan Andrle

Skloréza

14.5.2024 v 17:38 | Karma: 11,91

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 24,57

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,29

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,89