Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Destrukční pracák

Nikdy jsem na podpoře nebyla, až teď. Co všeobecně dělá s člověkem evidence na pracáku víme mnozí. A co že dělá konkrétně se mnou? Učí mě prokrastinovat.  Šak času na všechno dost… zítra je taky den… neudělám dnes, udělám zítra… se z toho nepotento… ale po čase člověk zjišťuje, že potento.

Ze začátku jsem byla plná naděje, že přece není možné nenajít žádnou práci. Po večerech s elánem rozesílám životopis na maily pracovních nabídek ke kterým přišpendluji i svou fotku, ať to teda už nějak vypadá. Ráno u kávy se těším na spoustu odpovědí od budoucích zaměstnavatelů. Budu si vybírat.

Ejhle. Ono nic. Že by došlo na slova zkušených kamarádů a známých? Že by to fakt byla pravda? Že bych fakt byla naivní?

Večer rozesílám další životopisy a už si práci moc nevybírám, budu klidně balit i maso v mrazáku v Kauflandu , a vstávat ve čtyři s východem slunce, ne-li dřív.

Ráno opět odpověď žádná. Posléze aspoň jedna přišla, ale odmítavá. Neklesám na mysli, někteří totiž neodpovídají vůbec. Večer rozesílám životopis i na práce s dojížděním do okruhu cca 15 km. Dál se mi fakt už jezdit nechce. Že budu nakonec přemýšlet o práci na druhém konci republiky, jak opustím naše město a jak se přestěhujeme bůh ví kam, mě v ten moment vůbec, ale vůbec nenapadlo.   

Po celou tu dobu se ve mně cosi odehrává. Přehodnocuji. Klesám na mysli a opět ji zase zvedám. Není přece možné, aby se něco nenašlo!

Večer rozesílám životopis na práci s třísměnným provozem za deset tisíc čistého, na obsluhu čerpacích stanic a na práce, které jsem ze začátku odklikávala. Beru cokoli.

Obcházím osobní pohovory a klesám na mysli znovu - deset mladých koček, které mají řidičák sk. „B“, umí dva jazyky, píší všemi deseti, mají malé zadečky a velké kozy, umělé řasy, umělé vlasy, umělé nehty, jsou akční, usměvavé a hlavně: rychlejší, než já – „stará bába“.  Vybírají dvě, zbytku poděkují a posílají je ven, na ulici, do útrob beznaděje. Takže ještě diskriminace?  Jaká? Věková, nebo přirozenosti? No, potěš… je mi přece JENOM čtyřicet pět!  S umělými nehty nezvednete drobáky, jehlu, prostě nic. U pokladny v supermarketu jsem vždycky nastavila dlaň, aby pokladní věděla, kam mi má peníze vrátit. S umělými nehty ty kováky honíte po pultu a ostatní v řadě na kasu se buď baví, nebo nebaví. A taky: to všechno ostatní umělé mě prostě neoslovuje! Pomóóóc!

Doma mi už hrabe. Prokrastinace se prohlubuje.  Bojuji s ní, co se dá. Beru košík a jdu na houby. Prý stále rostou. Plánuji si, že když budu ještě v prosinci trčet doma, budu chodit na houby i v tento měsíc – rostou hlívy.  Vím, že je jednodušší si je koupit v marketu, ale já potřebuji něco dělat a nelapět doma za zadku. A les mě nabíjí! Já si tam zpívám, pobrukuji, a hlavně objevuji - některé houby, které jsem na vlastní oči viděla prvně v životě, a taky to, že cigáro mi v lese víc chutná a užívám si ho jinak, naprosto svátečně.  Fakt. A letos poprvé jsem sbírala i stročka trubkovitého.

Kamarádka mi radí: modli se a pros Boha, ať ti pomůže. Modlím se a prosím, kudy chodím. Čekám na zázrak. Děti mají hlad a já už taky. Známá se mě ptá, jak to dělám, že jsem den ode dne štíhlejší a štíhlejší. Má odpověď ji zarazí: nežeru, nemám na to. Nechápe – na jídlo má přece každý, ne? Je z jiného světa???

Večer znovu rozesílám životopisy. Od registrace na pracáku uběhlo už půl roku, končí mi podpora a práce žádná… hledám smysl života.

 

Autor: Jana Marečková | pondělí 20.10.2014 16:34 | karma článku: 24,54 | přečteno: 1441x
  • Další články autora

Jana Marečková

Slovo „volby“ není sprostý výraz

Do svého harmonogramu na příští týden zahrnuji i volby. Krom toho, že vím, kde budu a co budu dělat a co je potřeba vykonat, vím i to, že jdu volit, protože CHCI. Ne, na procházku kolem Moravy a na jedno vychlazené s vámi nejdu, budu v tu dobu zrovna vhazovat volební lístek do urny.

3.10.2014 v 12:15 | Karma: 7,70 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Ráda chodím pěšky, ale ne kolem billboardů...

Ráda chodím pěšky. Když se nemusím mačkat v trolejbusu a jde se tam, kam mířím došlapat pěšky, raději volím nožky, než kola eMHáDéčka. Kochám se babím létem, usměji se u kosa, který rytmickým pohybem tahá žížalu ze země, podivuji se nad rozkvetlou pampeliškou počátkem podzimu. A najednou šok! Klement Gottwald na billboardu!

26.9.2014 v 11:34 | Karma: 13,63 | Přečteno: 729x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Kamenictví dámské a pánské; a koza

Čtu nápis na velké ceduli. Zajímavé je, že nepřemýšlím nad významem pravdivosti, ale nad významem nesmyslu, že jako od kdy je kamenictví zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Jsem prostě asi už unavená, přepracovaná, nebo co.

24.8.2013 v 12:18 | Karma: 8,41 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Člověk homo sapiens

Začnu od „vajíčka“, od doby, kdy žena řekla „ne“, ale myslela tím vlastně „ano“, a opačně. Muži podle toho tedy i jednali. Překvapením však pro něj mohla být žena emancipovaná, pro kterou „ne“ bylo opravdu „ne“ a „ano“, „ano“. Končí zde jistota slova a úsudku, nastupuje přemýšlení „jak to ta ženská teda myslí“?? Žena oříškem. Nová doba v Době. Oříškem je ale i člověk člověku, bez rozdílu pohlaví.

17.8.2013 v 21:50 | Karma: 9,34 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Bez vzduchových kořenů

Bez vzduchových kořenů orchidej prostě nepokvete. Ač lidová květinářka, co by i kytkám tančila a zpívala, jen aby blahodárně rostly, udělala jsem chybu století a mé krásné orchideji vzduchové kořeny ostříhala, jak kadeřnice nevzhledný porost na hlavě zákazníka.

21.7.2013 v 10:19 | Karma: 10,59 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
Jsem žena, matka, pozoruji svět a pak o tom píši...

Seznam rubrik