Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé noční zamyšlení nad uprchlickou krizí

Právě jsem se vrátila z hospody, kde se strhla hádka na téma pomoci nebo vyhostit. Restaurační zařízení jsou pro Čechy typickým místem pro řešení globálních problémů, ale celá diskuze mě donutila k zamyšlení. Kde vlastně stojím já

V první řadě musím říci, že jsem žádného uprchlíka osobně nepoznala a ani neviděla. Vše, z čeho si mohu utvořit názor, pochází tedy ze sdělovacích prostředků, kterým nevěřím. Takže jak si vlastně mohu utvořit k tomu všemu nějaký postoj, když nemám relevantní informace? Jediná možná cesta je, poučit se z historie.

Bledé tváře jako nelegální imigranti

Není to tak dávno, co bledé tváře vpadly do nového světa s pocitem, že jejich způsob života je nejlepší a víra v jednoho Boha to jediné správné.  Zlikvidovaly tak z pozice síly celé národy původních obyvatel. Vzaly jim vše. Postavily misie a začaly ty bezbožné divochy obracet na víru, která naprosto odporovala jejich tradicím, v kterých žily tisíce let. Jak to dopadlo? Teď ti lidé nepatří nikam. Jejich kulturu jsme jim vzali a tu novou nikdy v podstatě nedovolili přijmout, protože neměli tu správnou barvu tváře. Naučili jsme je číst, psát a spát na postelích. Jenže oni spali na zemi, protože tak mohli slyšet Matku zemi. Uměli číst, jen ne písmenka, která jsme si vybrali my. Oni uměli číst stopy zvířat a znamení přírody.

Teď nám klepe na dveře Evropy Islámský stát. Muslimové chtějí svoji víru přinést lidem, které považují za divochy a bezvěrce. Mají pocit, že jejich Bůh je lepší než ten náš a jdou si za svým. V čem jsou jiní, než bílý muž před několika sty lety?

To mi však stále neodpovídá na otázku, zda poskytnou podporu a útočiště nebo nikoliv. Člověk člověku by měl pomáhat, to bez debat. Nikdy by však pomoc neměla být na úkor jeho samotného. To pak přináší zhoubu, ať už mluvíme o jednotlivcích nebo národech. U člověka může z potlačení vlastních potřeb vzniknout rakovina a národ na tom může být velmi podobně. K tomu, aby člověk mohl podporovat ostatní, musí vědět kdo je, jaká je jeho hodnota, jaké jsou jeho hranice a limity. Prostě musí znát sám sebe a sám sebe si také vážit. Víme my, kdo jsme?

Jsme křesťané, ať už jste věřící nebo nikoliv.

Žijeme na místě s křesťanskými tradicemi. Ano, patříme mezi největší ateisty v Evropě, ale Vánoce slavíme, v každé vesnici máme kostel a o Ježíši slyšel i ten největší bezvěrec. Křesťanské tradice vyšly z těch pohanských, které tu byly po tisíciletí a do střední Evropy prostě patří. Představují náš způsob myšlení, hodnoty a životní postoje. To vše se utvářelo po století a věřte mi, nelze je přijmout během pár let. A nechat žít dvě náboženství vedle sebe? Tak to opravdu historicky nikdy nefungovalo a fungovat nebude.

Podívejte se teď upřímně sami na sebe. Víte, kdo jste? Víte, kam patříte? Jste natolik silný, že můžete pomáhat druhým? Pokud je Vaše odpověď ANO, udělejte to. Pokud NE, stavte se proti. Tato rozhodnutí musí vyjít od každého z nás a každý za něj musí nést odpovědnost. Vládní garnitura a media mají své vlastní cíle, které s námi vůbec nemusí rezonovat.

Člověk člověku by neměl být vlkem

Pomocná ruka z nás dělá lidi. Braňme však svoji kulturu a tradice, ty nás totiž dělají lidmi, jakými jsme. Pokud tento fakt nepřijmeme a budeme se altruisticky, z nějakého pocitu viny vytvořeného médii, snažit tyto lidi začlenit, může se stát, že místo toho krásného poutního místa s kostelem vznikne mešita. A to už je přesně ta pomoc ve chvíli, kdy jsme nebyli připraveni a tato se stala se zhoubnou. Pak se další ráno probudíme a budeme v rezervacích a to už nastala smrt. Naše srdce vypověděla funkci.

Já jsem připravena pomoci, ale ne na naši zemi. Zapojím se do jakékoliv akce, která vrátí mír do jejich země, ale žít vedle kultury, které nerozumím, a ona nerozumí mně nechci. Naštěstí mě za tato slova můžete ukamenovat maximálně slovně.

Závěrem ještě malý exkurz do historie. Islám je náboženství, které je cca o 600 let mladší než novodobé křesťanství. Oprašte své znalosti dějepisu a vzpomeňte, co křesťané dělali v patnáctém století. A islám je teď přesně na tomto vývojovém stupni.

Autor: Jana Kubíčková | pondělí 7.9.2015 23:00 | karma článku: 27,14 | přečteno: 1295x
  • Další články autora

Jana Kubíčková

Amélie - kapitola IV.

Po několika měsících další kapitola, vypadá to, že s novým rokem přišla nová energie. 2017 v mém psaní nějak drhnul.

6.1.2018 v 11:28 | Karma: 8,02 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ona

Jana Kubíčková

Amélie - kapitola III.

Zjistila jsem, že psaní blogového příběhu na pokračování není to, co mohu dělat. Nějak mi nejde se k tomu dokopat. Tak pro vás, co Amélii sledujete, po dlouhé době další kapitola.

3.4.2017 v 21:25 | Karma: 8,46 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ona

Jana Kubíčková

Hon na čarodějnice ve 21. století

Aneb proč léčení bylinkami leží v žaludku „vrchnosti“ již po několik staletí a stále hledají prostředky jak jej vymýtit.

12.7.2016 v 20:59 | Karma: 26,38 | Přečteno: 1565x | Diskuse| Ostatní

Jana Kubíčková

Amélie - Kapitola II.

Amélie se vrátila do své malé podkrovní kanceláře, zapálila několik svíček a konečně pustila počítač.

2.7.2016 v 19:46 | Karma: 16,22 | Přečteno: 326x | Diskuse| Letní povídka

Jana Kubíčková

Amélie - Kapitola I.

?Po tom, co jsem ukončila knihu mi nějakou dobu psaní nechybělo. Teď zase ano. Tak tady je malý letní příběh na pokračování.

23.6.2016 v 11:00 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1074x | Letní povídka
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Pro každého budu někdo jiný. Pro někoho blázen, pro druhého taky blázen, jen jiný. Píšu ráda o tom co kolem sebe každý den vidím, na co si mi lidé stěžují a o dialozích v mé hlavě ... V každodenním životě hraju roli podnikatelky, manželky, dcery, sestry, kamarádky ....

 

Moje kniha - Po stopách anděla

 

Příběh Amélie - na pokračování na blogu iDNES.cz - vkládat budu tak, jak se dostanu ke psaní a jak mi budou přicházet nápady ....

Seznam rubrik