Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hon na čarodějnice ve 21. století

Aneb proč léčení bylinkami leží v žaludku „vrchnosti“ již po několik staletí a stále hledají prostředky jak jej vymýtit.

Dlouho jsem přemýšlela, jak tento článek pojmout, aby byl co nejvíce objektivní. Po nějaké době sbírání faktů jsem došla k tomu, že objektivita není z mé strany úplně možná. Vlastním přírodní lékárnu a pracuji jako terapeut celostní medicíny. Jsem přesně ten typ ženy, který by ve středověku asi upálili. Často si říkám, jak je dobře, že žijeme v době, kdy to v naší zemi není úplně realizovatelné. Nicméně čím déle se v tomto oboru pohybuji, zjišťuji, že se základní principy vůbec nezměnily.

Jak to bývávalo 

?V době, kdy moudré ženy končily na hranicích, vládla církev. Císaři, králové a knížata byli podřízeni církvi. Církev, poněvadž jí vládli muži, odrážela jejich touho panovat. Žena neměla hodnotu téměř žádnou, její moudrost a síla muže děsila, a tak jednoho dne spatřilo světlo světa nařízení, které se jmenovaloMalleus maleficarum - Kladivo na čarodějnice. Krok církve, který měl svět zbavit pekelného zla a hříšných žen obcujících po nocích se satanem. Vymahačem práva vyplývajícího z tohoto nařízení byli inkvizitoři. Proti ženám bylinkářkám se vedly soudní procesy, kdy proti nim vystupovali studovaní "medikusové", jež měli vznešené školy, ale k léčení používali pouštění žilou a moč z oběšence. Zakazovali šlechtě jíst syrové ovoce, protože při studiích jim tvrdili, že je to nečisté a nezdravé. Hlavně to, které rostlo kousek nad zemí. Bylinkářka, která podvyživenému knížeti dala čerstvé jahody, mohla skončit na hranici. Její postup odporoval tomu, co tvrdil studovaný medikus.

Jaké to je dnes

Dnes žijeme v době relativní svobody. Je tomu skutečně tak? Opíši přesně výše zmíněný odstavec z pohledu dnešní doby.

Na našem území vládne Evropská unie. Poslanci, ministři a senátoři jsou podřízeni EU. Evropská unie, poněvadž vznikla v době, kdy stále vládnou muži, odráží jejich touhu panovat. Žena má stále nižší hodnotu než muž. Její moudrost a síla muže už tolik neděsí, protože ji ve středověku zadusili. Léčba přírodou však nezemřela, a tak světlo světa spatřilo nařízení EU 1924/2006 o zdravotních tvrzeních. Krok EU proti těm, kteří zákazníky klamou tvrzením, že by je bylinky a přírodní doplňky stravy mohly uzdravit. Vymahači práva jsou úředníci a advokáti, kteří již nepoužívají torturu, ale právnickou řeč, která vypadá takto

Skutečný email z advokátní kanceláře:

Níže připojuji výčet ustanovení obecně závazných právních předpisů ČR a přímo závazných právních předpisů EU, která jsou použitými zdravotními tvrzeními u doplňku stravy – jenž jsou ve smyslu § 2 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb. Potravinou – nepříznivě dotčena:

a)     § 5d odst. 1 zákona č. 40/1995 Sb.:V reklamě na potraviny mohou být uvedena výživová nebo zdravotní tvrzení za podmínek přímo použitelného předpisu Evropských společenství.“;

b)     § 5d odst. 2 zákona č. 40/1995 Sb.:Reklama na potraviny musí splňovat požadavky stanovené přímo použitelným předpisem Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a přímo použitelnými předpisy Evropské unie, které stanoví pravidla pro použití označení původu, zeměpisných označení a tradičních výrazů.“;

c)      § 3 odst. 5 písm. a) vyhlášky č. 225/2008 Sb.:„Označování doplňků stravy nesmí doplňkům stravy přisuzovat vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo na tyto vlastnosti odkazovat,“;

d)     § 3 odst. 6 vyhlášky č. 225/2008 Sb.:Výživová a zdravotní tvrzení u doplňků stravy se mohou uvést za podmínek přímo použitelného právního předpisu Evropských společenství o požadavcích na uvádění nutričních a zdravotních tvrzení při označování potravin.“;

e)     článek 12 písm. c) nařízení (ES) č. 1924/2006:„Nejsou přípustná tato zdravotní tvrzení: c) tvrzení, která odkazují na doporučení jednotlivých lékařů nebo dalších odborníků ve zdravotnictví“;

f)      článek 10 odst. 1 nařízení (ES) č. 1924/2006:Zdravotní tvrzení jsou zakázána, pokud neodpovídají obecným požadavkům v kapitole II a zvláštním požadavkům v této kapitole a pokud nejsou schválena v souladu s tímto nařízením a obsažena v seznamu schválených tvrzení stanovených v článcích 13 a 14.

g)     článek 7 odst.1 a3 nařízení č. 1169/2011/EU:

1. Informace o potravinách nesmějí být zavádějící, zejména:

a) pokud jde o charakteristiky potraviny a zvláště o její povahu, totožnost, vlastnosti, složení….,;

b) připisováním účinků nebo vlastností, které dotčená potravina nemá;

S výhradou odchylek stanovených v právních předpisech Unie, které se vztahují na přírodní minerální vody a na potraviny určené pro zvláštní výživu,nesmějí informace o potravině připisovat jakékoli potravině vlastnosti umožňující zabránit určité lidské nemoci, zmírnit ji nebo ji vyléčit, ani na tyto vlastnosti odkazovat.“

Proti bylinkářkám se vedou trestní řízení např. za to, že u tinktury Černý rybíz-réva-borovice bylo tvrzeno, že zlepšuje zánětlivé stavy a působí antirevmaticky (celý text toho příkazu se sem nevejde, což je škoda, protože to stojí za to). Jsou souzeny úředníky, pro které je přírodní medicína stále trochu čarodějnictví ve stylu věř a víra tvá tě uzdraví a tolerují léčbu pomocí jedů, která je dnes standardně předepisována. Prostě jen následují platnou legislativu.

Nařízení 1924/2006 – co nám vlastně nařizuje

Nařízení nám dovoluje u doplňků stravy tvrdit pouze to, co je schválené komisí EU, stylem zhodnotili jsme a neprošli jste. O tom, jak bylo hodnoceno, napíši někdy příště.

U bylin máme zatím provizorní řešení, tzv. on-hold seznam, kde jsou u jednotlivých bylin uvedena tvrzení, která jsou povolena do doby, než budou prověřena a případně zakázána. Jsme tedy v jakémsi přelomovém období, kdy ještě o Echinacee můžeme tvrdit, že pomáhá udržovatNORMÁLNÍ imunitní systém.

A já se ptám, co je normální? Jsme my normální? Uvědomujeme si, že žijeme v době opravdu RELATIVNÍ svobody a rozličná nařízení a ustanovení z nás dělají poslušné ovce? Hlavně nevybočit ani o krok!

Celostní medicína je i o jedné důležité věci, a to o PROBUZENÍ. Pokud se tedy považuji za dobrého terapeuta, je mým úkolem vést co nejvíce lidí k tomu, aby otevřeli oči. Přestali žít ve světě malosti a začali žít sami za sebe, bez korekce ze strany lidí, jejichž pohnutky mohou být různé. Opravdová svoboda je o přijetí zodpovědnosti každého z nás. Nečekat, až někdo něco udělá. Každý z nás je totiž NĚKDO.

Aby to bylo alespoň trochu objektivní

Důvod vzniku tohoto nařízení nebyl úplně špatný. Má sloužit jako korekce prodejců, kteří mnohdy prodávají „živou vodu“. Vzniklo tedy na ochranu spotřebitele, což je zajisté smysluplný a důležitý aspekt. Jenže jak už to tak s nařízeními EU bývá, vylila se vanička i s dítětem.

mlouvám se, to je veškerá objektivita, které jsem schopna. Ano, ani já nechci být klamána těmi „zlými“ prodejci. Mám však k tomu jednu důležitou věc, která je nad všechny nařízení EU, mám zdravý rozum. Když mám tedy pocit, že mě někde klamou, jdu jinam. Ptám se tedy, proč jako společnost nejsme vedeni k vyšší gramotnosti (ne jen té zdravotní) a „mocipáni“ se přiklání ke korekci ze všech stran? Proč „vrchnost“ stále bojuje proti léčení bylinami a přírodními doplňky stravy?

 

Pokud vás toto téma zajímá více, můžete kliknout na tento odkaz:

https://www.prirodnilekarna.cz/clanky-narizeni-komise-eu-o-zdravotnich-tvrzenich.html

Autor: Jana Kubíčková | úterý 12.7.2016 20:59 | karma článku: 26,38 | přečteno: 1567x
  • Další články autora

Jana Kubíčková

Amélie - kapitola IV.

Po několika měsících další kapitola, vypadá to, že s novým rokem přišla nová energie. 2017 v mém psaní nějak drhnul.

6.1.2018 v 11:28 | Karma: 8,02 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ona

Jana Kubíčková

Amélie - kapitola III.

Zjistila jsem, že psaní blogového příběhu na pokračování není to, co mohu dělat. Nějak mi nejde se k tomu dokopat. Tak pro vás, co Amélii sledujete, po dlouhé době další kapitola.

3.4.2017 v 21:25 | Karma: 8,46 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ona

Jana Kubíčková

Amélie - Kapitola II.

Amélie se vrátila do své malé podkrovní kanceláře, zapálila několik svíček a konečně pustila počítač.

2.7.2016 v 19:46 | Karma: 16,22 | Přečteno: 326x | Diskuse| Letní povídka

Jana Kubíčková

Amélie - Kapitola I.

?Po tom, co jsem ukončila knihu mi nějakou dobu psaní nechybělo. Teď zase ano. Tak tady je malý letní příběh na pokračování.

23.6.2016 v 11:00 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1074x | Letní povídka

Jana Kubíčková

Žijeme svůj osobní příběh?

Dnes ráno jsem si v autě po delší době pustila audioknihu Alchymista od Paula Coelho. Starodávný příběh, plný jednoduché moudrost, který spisovatel převyprávěl a předal jej s ještě větší hloubkou světu.

16.3.2016 v 11:57 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

V bytě vzplály nahromaděné odpadky, hasiči museli evakuovat sedm lidí

20. června 2024  13:48

Požár vypukl nad ránem v podkrovním bytě v bytovém domě v Lukavici na Šumpersku. Oheň se v...

V Jizerských horách hoří dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, používají i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  13:38

Mohutné plameny šlehají z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 658x
Pro každého budu někdo jiný. Pro někoho blázen, pro druhého taky blázen, jen jiný. Píšu ráda o tom co kolem sebe každý den vidím, na co si mi lidé stěžují a o dialozích v mé hlavě ... V každodenním životě hraju roli podnikatelky, manželky, dcery, sestry, kamarádky ....

 

Moje kniha - Po stopách anděla

 

Příběh Amélie - na pokračování na blogu iDNES.cz - vkládat budu tak, jak se dostanu ke psaní a jak mi budou přicházet nápady ....

Seznam rubrik