Ústí nad Labem je fakt asi mediální hvězda

Nedávno jsem se na tomto místě rozepisovala o tom, že Ústí nad Labem trpí za svůj mediální obraz. Další událost posledních dní ukazuje, že je už víceméně hvězdou se vším, co k tomu patří.

Ústí má totiž zase průšvih. Tentokrát však nemůžu hledat viníka nikde mimo hradby města, ale musím ukázat na samotné radní. Na zastupitelstvu totiž zjistili, že jim v rozpočtu na příští rok nevyjdou peníze na provoz ústeckého divadla. Potom, co se pokusili přehodit (drahý) horký brambor na kraj a chviličku kličkovali na bázi informačního embarga, vyšli s (bůhví kolikátou)barvou ven a prý se bude muset „uvnitř instituce výrazně redukovat.“To v důsledku znamená ohrožení stálé operní a baletní scény, v krajním případě až zrušení divadelních souborů.

Když ponechám stranou, že budova Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem je jediná oku lahodící stavba v centru, kolem níž se vybudovala i jakás-takás oáza klidu s fontánami a předzahrádkami (což se ocitlo po zásluze ihned v ohrožení postavením až vlezle blízké novostavby i zamýšlenými podzemními garážemi), je velice nešťastné ničit křehké kulturní bohatství našeho krajského města. Vždyť právě duchovními hodnotami je vůbec konkurenceschopné.

V ohrožení bylo již slavné Činoherní studio, které nakonec odolalo lecčemus, včetně potopy. Přestože se mi jeho modernistický repertoár nelíbí a chybí mi více klasiky, nenapadlo by mě ani pomyslet na jeho zrušení. Nehovím také ani opeře či baletu, raději bych uvítala více činohry, k níž by pak byly dostupné vstupenky, ale nikdy nemůžu souhlasit se zánikem něčeho kulturního, co má svou tradici i úspěchy (různá ocenění včetně Thálie).

Podobný názor má už téměř  10 tisíc občanů, kteří podepsali petici www.nebertenamdivadlo.cz. Čili tentokrát tedy Ústí média naopak pomohla.

Toto město je zkrátka hvězdou, o které se píše a připomíná mi nejednu pseudocelebritu. Poskrovnu dobrého (letos bude mít lepší vánoční výzdobu), ale o to častěji toho horšího pod heslem „i špatná reklama je dobrá reklama.“(Což si třeba osobně nemyslím). Často si o to však dotyčná sama říká, buď údajně sama médiím zavolá, nebo si prostě svoje „špinavé prádlo“ opravdu špatně vypere a ono to na ni  v nevhodný okamžik praskne.

Ústí je opravdu hvězda, ale bulvární. A to mě mrzí.

Autor: Jana Fránková | čtvrtek 2.12.2010 14:00 | karma článku: 14,02 | přečteno: 815x