Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je Ústí nad Labem špatná adresa?

Ve 20. století mělo Ústí nad Labem smůlu. Na průmysl, na architekturu, i na obyvatele. Nyní se na jeho pověsti podle mého názoru podepisuje  mediální obraz.

Toto původem královské město na Labi (dále jen Ústí, pro nás domorodce je holt jen to jedno) disponovalo určitými zdroji  nerostného bohatství  a strategicky výhodnou polohou, proto se z něj stalo postupně významné centrum. To, co se ale zpočátku zdálo jako výhra, se brzy obrátilo tak trochu proti němu. Za války si ho zejména z tohoto důvodu ráda přivlastnila říše, později socialistický průmysl.  Za námluvy s Hitlerovci zaplatilo vybombardováním spojenci (vedle Plzně bylo jedním z nejpoškozenějších měst republiky), za nerovný sňatek s uměním reálného socialismu se proměnilo jeho centrum v obludárium. (Hořkým bonbonkem je i zničení nádvoří samotného hradu Střekov pro pohodlí jednoho z tehdejších pohlavárů.)

Z následků  v oblasti životního prostředí se Ústí  vzpamatovává jen těžko a velmi pozvolna. Dnes jsou sice už pryč hodiny tělocviku, které kvůli inverzi probíhaly jen teoreticky(!), ale stále ještě kupříkladu přihlížím ke koupání a rybaření (jen doufám, že nespolupracují s přilehlou restaurací Rybářská bašta) pod mostem E. Beneše s nedůvěrou. Také s estetikou prostředí to není zatím bůhvíjaké. Ačkoli   příroda v okolí je přenádherná, se zelení v ulicích je to mizerné, neboť tu ostrůvky přeživší vegetace rychle vytlačují tolik diskutované novostavby nebo  všudypřítomný fenomén „když se kope, vypadá to, že se něco dělá“.

    Co se týče obyvatelstva jeho přívlastky se v čase také proměňovaly. Ústí bylo německé, české i cikánské. První označení si vysloužilo tím, že v r. 1935 tu s naprostou převahou vyhrála ve volbách NSDAP a po Mnichovu sloužilo říši (proto bylo do r.1944 pod její ochranou, ale v závěru války vybombardováno spojenci.) Naopak český živel dal o sobě znát poválečnou nesmlouvavostí , ba i lynčováním německých obyvatel při odsunu. Existuje to i v současnosti ve formě jakési nelibosti vůči aktům vedoucím k symbolickému smíření. Přesto se zde jeden takový paradox podařil. Most, na kterém se kdysi  lynčující dav  chopil pochybné spravedlivosti a zanechal za sebou i utopené nevinné, včetně kojence, se dnes jmenuje most E. Beneše a nachází se zde pietní místo.

    Důsledkem odsunu bylo i další (tentokráte československé)  rozhodnutí o osudu ústeckých obyvatel. Přineslo hromadné přesidlování  lidí ze Slovenska, Rumunska a Sovětského Svazu  na sever Čech. Zde se začíná i kapitola ústecké nejpočetnější menšiny. Ta má tendenci koncentrovat se do určitých míst, zejména periférií (my z těchto okrajů roztomile říkáme cestě do centra, že jedeme do Ústí), kde je sice potom k mání nejlevnější bydlení, ale jaksi se „špatnou adresou.“ Nutno říct, že i svůj podíl na tomto procesu jakési ghetizace určítých městských částí má „nebarevná většina“, která (často také oprávněně)houfně prchá a prodává specifickým kupcům ve stylu „po mně potopa. Čili jsou bílí i černí. A mluvím o povaze samozřejmě. (Vzpomeňme  třeba na úspěch M. Balogové.)

    Nejhorším faktorem (protože nejmocnějším) přispívajícím ke špatné pověsti Ústí  je však  jeho mediální obraz. Nedávno to oglosoval můj protějšek: „kdykoli je v TV něco o Ústí, vždycky je to prů---.“ A já nevěřila, ale poslední události mě vyzvaly k bdělosti a sami posuďte například aktuálně v rubrice kraje i zde na idnes. Nejprve článek o nově spuštěném portálu s hrubkami , překlepy a bez cizojazyčného překladu. Vzápětí otřesný případ znásilněného a zbitého chlapce při cestě do Ústí nad Labem a do třetice prů---ové šlamastiky předražená oprava parku!

    Jsem vlažný a sebekritický patriot. Také mě rozčilují nově vzniklé neestetické stavby, neprůhledné prapodivné zakázky radních, nepřizpůsobiví občané…Ale kde jsou proboha i ty pozitivní zprávy? Chápu, že ty staré dobré jsou zapomenuty  – Ústí jako místo, kde byl poprvé přehrán film se zvukovým záznamem, jako kolébka známých herců,  jako nositele prestižních architektonických ocenění  Mariánského mostu nebo nově Paláce Zdar…Ale myslím tím věci nejnovější  i nejvšednější, které se však podařily?

    Třeba stačí jen pozměnit trochu optiku… Třeba umět si povšimnout,  že kolem diskutabilního OC Forum opravdu tepe tu a tam život a v kavárně mají úžasnou kávu. Že se rozsvištěla lanovka, která byť uměle, ale přeci naláká návštěvníky na Větruši (na níž plesal svého času i Vladimír Páral, jeden z mála literárních opěvovatelů Ústí). Nebo že máme nový park či kulturák, i když možná s větším komfortem, k odpočinku navíc. Proč sakra víc neocenit, že ve zmíněném portálu je už konečně dost míst, kam lidi z dálky do Ústí nalákat?

    Nemyslím, že je Ústí nutně špatná adresa, možná je to víc virtuální představa, utužovaná, věřím i nevědomky, předávanými klišé v médiích. Ono je to tak nějak jednodušší o něčem špatném říct ještě něco horší, protože to nevyžaduje moc námahy a nakonec i odvahy. Ale tu my, lidé ze severu musíme v sobě vydolovat, abychom to tady na té krapánek drsnější adrese zvládli. Ba co víc zvelebovali a dodali odvahu ostatním, aby dovolili našemu regionu zazářit všemi barvami.

    Autor: Jana Fránková | pondělí 29.11.2010 0:00 | karma článku: 36,26 | přečteno: 7547x
    • Další články autora

    Jana Fránková

    Máma je jen jedna. A nebo…?

    „Otec je vždy nejistý“, praví latinské úsloví a moderní výzkumy genetiků to se statistickými poznatky vysokého procenta nic netušících otců, kteří vychovávají biologicky cizí dítě, jen potvrzují. Matka se tak zdá být větší jistota

    10.2.2016 v 20:21 | Karma: 8,88 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

    Jana Fránková

    Je (B)bůh na (M)marsu?

    Podle Nietzscheho je bůh už dávno mrtev, ale kdoví, třeba je jen jinde. To by sice mělo přinést všudypřítomné štěstí, neboť to se zpravidla dostavuje, když „pánbůh nebývá doma“.

    22.1.2016 v 7:42 | Karma: 6,52 | Přečteno: 178x | Diskuse| Ostatní

    Jana Fránková

    Hrníčková kuchařka ze severu aneb Šéf s televizí zavítal opět do Ústí

    ,,Ano, šéfe", známý kulinářský pořad, který se opět vrátil na televizní obrazovku i myšlenka, která se jaksi nabízí při jeho zhlédnutí. Jenže pravda je jako ve všem mnohovrstevnatá a někde uprostřed...

    15.1.2016 v 11:16 | Karma: 11,94 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

    Jana Fránková

    Právo: mít tajemství

    Já vím, máme třeba to listovní. Ale co ta další, jsou vůči nám opravdu dodržována? Zaručí nám je někdo?

    10.1.2016 v 15:36 | Karma: 9,14 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ostatní

    Jana Fránková

    Do nového roku „hlavně to zdraví“

    Pro jednoho prázdná fráze, pro druhého nejsilnější mantra. Protiřečící dvojakost jakoby vystihovala to naše lidské plémě.

    9.1.2016 v 20:48 | Karma: 6,86 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní
    • Nejčtenější

    Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

    8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

    Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

    V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

    14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

    Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

    „Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

    11. června 2024  19:21

    Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

    Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

    10. června 2024

    Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

    Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

    9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

    Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

    Dozorce v ruské věznici se podařilo osvobodit, útočníci jsou po smrti

    16. června 2024  10:25,  aktualizováno  11:08

    Dva dozorce, které v sobotu drželi muži ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska...

    Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

    16. června 2024  10:12

    Více než tři promile alkoholu nadýchal řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s vlakem na...

    Bez publika a nápovědy. Biden a Trump dohodli pravidla televizní debaty

    16. června 2024  10:02

    Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se shodly na pravidlech pro první televizní debatu před...

    Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

    16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

    Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

    • Počet článků 12
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 1282x
    Jsem duše toužící po dobrodružství, jak jen to dovolí limity fyzické existence učitelky na MD z industriálního severu.

    Seznam rubrik