Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biočlánek s ekopointou

Návody typu ,,snadno a rychle“, tzn. bez námahy, znějí  vždy lákavě. Při hubnutí, při učení čehokoliv i v případě, že se třeba rozhodnete žít ekokologicky…I já mám své (bio) máslo na hlavě.

Nejsem odborník na ekologii, ale vadí mi různé věci, které dávají naší už tak dost unavené planetě zabrat. Proto zhasínám světla a zavírám kohoutky i tam, kde zrovna účty neplatím. Také mě zlobí zbytečné igelitky (formátu nepasujícího ani do koše), papírová propagace všeho druhu (od vícejazyčných návodů přes letáky a přebujelou agendu ve všem konče) nebo třeba když se vyhazuje poškozený výrobek, protože koupě nového je levnější.

Domnívám se, že situace obecně na Zemi i konkrétně v naší zemi je špatná, ba kritická. Na rozdíl od pana prezidenta, na rozdíl od nejrůznějších odborníků, kteří se svými sofistikovanými protiargumenty představují nebezpečí téměř stejné jako znečišťovatelé sami. Vždyť  my jim rádi nasloucháme, odlehčujeme si svědomí, že nic nakonec nebude tak horké - na skládkách ten odpad stejně sesypou, bio potraviny jsou jiné jen cenou a co zmůže osamělý zoufalec proti velkým továrnám atd….?

I já, když si zametu před vlastním prahem, najdu tam leccos nevytříděného… Žasnu, kolik toho kupříkladu po víkendu přibyde  v našem odpadkovém zákoutí. To si pak násobím počtem domácností v domě, krajském městě i celém světě a je mi z toho ouvej. Mám ale i těžší hříchy – balenou vodu, hudební kanál jako kulisu a nově, nechutně marnotratné, kapsle do presovače kávy.

Úplně největším hříchem je však mé dítě. Tedy to, co je spojeno s péčí kolem něj. Předpřipravená jídla, vlhčené ubrousky, chemické přípravky na odstaňování odolných skvrn…Ale hlavně: jednorázové pleny.  Pokušení formou  většího množství volna je opravdu ďábelské. Plněním koše na plínky do samostatně segmentovaných igelitových pytlíků opravdu prodávám svou duši peklu.

A to je před námi údajně osudový rok 2012, nezřídka prezentovaný jako možný ekologický armagedon, oddělující bio zrno od plev většiny. Jakkoli pochybné jsou  vize těchto samozvaných proroků,zaseli do mě semínka pochybností , na nichž vzklíčila snaha být řekněme ekologicky zodpovědnější. Nevím jen jestli dostatečně a dost pružně.Tady by rychlost určitě výhodou byla.

Začala jsem také hledat nějaké ekotipy pro běžné smrtelníky (možná v tom je chyba?) a narazila jsem například na ty ze stránek Greenpeace. Vyděsila mě však opatrnost  tónu, v jakém jsou vedeny – kupujte ve větším, vyčistěte dvířka u sporáku, používejte úsporné WC apod.- a ještě vždy  s odkazem na moji peněženku, jakoby snad idea pro budoucnost zachovalé planety neměla bůhvíjakou cenu.

Tato organizace to vůbec nemá asi s osvětou veřejnosti jednoduché. Když přišli nedávno s ekopísmem (úpravou liter a sytosti černé), které slibovalo ušetřit tonery až o 30%, byli napadeni z  nepřesnosti výpočtu i nedomyšlené neekologičnosti této myšlenky. Používání  fontu má totiž způsobovat větší opotřebení LCD panelu a v vzhledem k neúspornosti v rozložení  i větší spotřebu papíru… To  celé je ale spíše klasický případ toho, jak je odvedena pozornost od podstaty problému. Vede se spor o to, kdo se mýlí v ekologické metodě a úplně se přitom opomine jistě chválihodný ůmysl méně (nebo vůbec ne)tisknout.

Pro mě osobně nevítaná ekoaktivita byla formou překvapení v poštovní schránce. Obdržela jsem totiž samolepku s nápisem „Já třídím.“ Přemýšlím, zda ti, co je neosloví, ji alespoň vyhodí do správného koše a nás, co už v tom (tj. odpadcích v šesti nádobách)vězí po krk, nerozesmutní další zářez na nějakém stromu. Ale  možná se v tomto pletu já a přinese tato papírová propagace ekologii nějaký užitek. Vždyť i já sama mám to zmíněné (bio) máslo na hlavě a do toho svého svědomí si musím sáhnout ještě hlouběji.

Nemám ani na závěr  žádnou pořádnou radu, dokonce ani tu halinovského typu. Snad by mohl však tento biočlánek vést k podobnému zamyšlení – cože jsme to vlastně ochotni za minutu dvanáct opravdu udělat a čeho se kvůli tomu vzdát? - i laskavého čtenáře. Za sebe můžu pro začátek alespoň s jistotou konstatovat, že tyto řádky v bio kvalitě mají dobu rozpadu 70 dnů, stojí jen váš čas a k okamžitému zániku by v krajním případě stačilo tlačítko delete.

Autor: Jana Fránková | pondělí 10.1.2011 7:00 | karma článku: 15,99 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Jana Fránková

Máma je jen jedna. A nebo…?

„Otec je vždy nejistý“, praví latinské úsloví a moderní výzkumy genetiků to se statistickými poznatky vysokého procenta nic netušících otců, kteří vychovávají biologicky cizí dítě, jen potvrzují. Matka se tak zdá být větší jistota

10.2.2016 v 20:21 | Karma: 8,88 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Je (B)bůh na (M)marsu?

Podle Nietzscheho je bůh už dávno mrtev, ale kdoví, třeba je jen jinde. To by sice mělo přinést všudypřítomné štěstí, neboť to se zpravidla dostavuje, když „pánbůh nebývá doma“.

22.1.2016 v 7:42 | Karma: 6,52 | Přečteno: 178x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Hrníčková kuchařka ze severu aneb Šéf s televizí zavítal opět do Ústí

,,Ano, šéfe", známý kulinářský pořad, který se opět vrátil na televizní obrazovku i myšlenka, která se jaksi nabízí při jeho zhlédnutí. Jenže pravda je jako ve všem mnohovrstevnatá a někde uprostřed...

15.1.2016 v 11:16 | Karma: 11,94 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Právo: mít tajemství

Já vím, máme třeba to listovní. Ale co ta další, jsou vůči nám opravdu dodržována? Zaručí nám je někdo?

10.1.2016 v 15:36 | Karma: 9,14 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Do nového roku „hlavně to zdraví“

Pro jednoho prázdná fráze, pro druhého nejsilnější mantra. Protiřečící dvojakost jakoby vystihovala to naše lidské plémě.

9.1.2016 v 20:48 | Karma: 6,86 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

V Adršpachu se z patnácti metrů zřítil horolezec, pomáhal vrtulník

16. června 2024  13:57

V Adršpašských skalách na Náchodsku před polednem spadl lezec. Ze Studentské věže spadl z výšky asi...

Pavel naznačil, že návštěva ČR by mohla být symbolem usmíření, míní Pellegrini

16. června 2024  13:44,  aktualizováno  13:56

Český prezident Petr Pavel podle nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho naznačil, že...

Neukázněným tetkám vstup zakázán. Posilovnu kritizují za diskriminaci

16. června 2024  13:38

Posilovna v Jižní Koreji zakázala vstup „neukázněným tetkám“, což vyvolalo novou debatu o...

Německá policie v Hamburku postřelila muže, sekerou útočil na fanoušky

16. června 2024  13:37

Aktualizujeme Německá policie v neděli po poledni poblíž hlavní hamburské třídy Reeperbahn postřelila muže...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Jsem duše toužící po dobrodružství, jak jen to dovolí limity fyzické existence učitelky na MD z industriálního severu.

Seznam rubrik