Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnešní hrozby a 21. srpna 1968

Invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa jsem nezažil. Vzpomínka na 21. srpna byla ale v naší rodině velmi živá. Maminka často vyprávěla o tom, jak byly právě žně, když naše hranice překročila „spřátelená“ vojska.

Měli jsem doma nějaké časopisy z roku 1968, s články zakázaných autorů. Pobyt sovětských vojsk jsem už ve svých školních i gymnaziálních letech vnímal jako okupaci.

Před padesáti lety během intervence  přišlo o život více než 100 Čechů a Slováků (část z tohoto počtu jsou oběti dopravních nehod zaviněných okupanty). To není zas tak mnoho, pokud to srovnáme třeba s útokem USA a spojenců na Jugoslávii v roce 1999, kdy jako záminka pro agresi sloužily ozbrojené střety mezi srbskými ozbrojenými silami a džihádisty z Kosova (UÇK). Vojska NATO tehdy v Srbsku i Černé hoře bombardovala nejen vojenské, ale i civilní objekty (mosty, elektrárny, budovu srbské televize, automobilku Zastava, byly poškozeny i nemocnice a školy). Při těchto 78 dní  trvajících náletech přišlo o život asi dva tisíce lidí (více zde a zde), Srbsko – spojenec Ruska – bylo výrazně poškozeno a USA si mohly v Kosovu vybudovat svou druhou největší vojenskou základnu v Evropě (zde).

I přes relativně nízký počet obětí je ale datum 21. srpna 1968 oprávněně vnímáno jako pošlapání naší státnosti. Suverénní stát (pokud není napaden, nebo mu napadení nehrozí) nemá mít na svém území cizí vojenské základny. Toho si byl vědom Klement Gottwald (a později i Antonín Novotný) a sovětské jednotky sem nepozval, i když mu to v roce 1948 Stalin nabízel.

I dnes nám hrozí příchod cizích vojáků na naše území. Ne z Ruska, kde už nevládne komunistická strana a které je od našich hranic tisíc kilometrů daleko a má dnes už jen 144 milionů obyvatel (jako Francie a Německo dohromady). Ruské zbrojní výdaje za rok jsou jednou desetinou zbrojních výdajů amerických. V těchto dnech můžeme v ruských médiích najít kritická slova o intervenci do ČSSR v roce 1968 – například článek v Novoj Gazetě: „Přichází podzim, na ulicích jsou tanky“.

Stesky některých našich politiků nad tím, že tady ještě nemáme nějakou americkou vojenskou základnu nebo volání po vytvoření armády EU jsou stejnou hrozbou pro suverenitu České republiky, jakou byl zvací dopis některých komunistických funkcionářů zaslaný v roce 1968 do Moskvy. A když už jsme u hrozeb, které ohrožují naši suverenitu, pak je to naše členství v Evropské unii, která podporuje migraci, omezuje pravomoci národních států (má je nahradit nový velký stát – Spojené státy Evropské) a prosazuje revoluční levicovou ideologii (politická korektnost, všestranná podpora požadavků LGBT menšin, podpora útoků na tradiční křesťanské hodnoty).

Datum 21. srpna 1968 si máme pamatovat a připomínat. Česko na obnovu své nezávislosti čekalo celá staletí, než přišel rok 1918. Je těžké samostatnost získat (viz dnešní Katalánsko), ale je snadné ji ztratit. Je snadné cizí vojska na své území pozvat, ale je těžké je poslat zpět domů. Pamatujme na to, až opět zazní volání po americkém radaru v Brdech, až přijdou návrhy na to, abychom ochranu našeho vzdušného prostoru svěřili Luftwaffe nebo si zde nechali rozmístit nějaké budoucí evropské jednotky.

Autor: Jaroslav Jána | úterý 21.8.2018 13:27 | karma článku: 17,23 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Jaroslav Jána

Krásný a světlem prozářený rok 2033

V roce 2032 se podařilo orgánům OSN plně realizovat cíle udržitelného rozvoje. Emise oxidu uhličitého se pohybovaly ve výši maximálně 0,1 % nad limitem globální uhlíkové neutrality.

30.12.2022 v 0:35 | Karma: 10,33 | Přečteno: 175x | Společnost

Jaroslav Jána

České národní hrozby

Existují hrozby, které ohrožují další existenci českého národa? Může se stát, že za několik desítek let Česká republika zmizí z mapy světa? Seznam aktuálních nebezpečí jsem se pokusil vyjmenovat níže.

22.8.2021 v 11:06 | Karma: 20,30 | Přečteno: 488x | Společnost

Jaroslav Jána

Číst nebo nečíst konspirační weby

Masová média bývají někdy označována jako „sedmá velmoc“. Jejich význam stále narůstá. Moc médií dosahuje extrémních rozměrů, jestliže o událostech informují jednotným způsobem.

11.9.2015 v 23:45 | Karma: 31,08 | Přečteno: 2763x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Jána

Kdo může začít v Evropě další velkou válku

Ze svých školních let si pamatuji nástěnky s texty „Chceme mír“, „Za mír a život proti jaderné válce“ a další podobné. Tehdy byl ještě svět dvoupolární – Varšavská smlouva i NATO disponovaly více méně rovnocennými prostředky a podobnými počty vojáků. Tenkrát bylo každému jasné, že konfrontace mezi Východem a Západem by měla pro obě strany fatální důsledky. Proto tehdy válku nikdo nechtěl ani na jedné, ani na druhé straně. „Jestřábů“ bylo jen velmi málo.

28.3.2015 v 23:06 | Karma: 34,39 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Jána

Washington věří, že může Moskvu porazit

Představa, že by USA mohly vstoupit do totální války s Ruskem, byla ještě před několika lety považována za směšnou. Dnes už mnozí američtí politici (a někteří jejich evropští kolegové) o této možnosti mluví jako o naprosto reálné. Proč? Věří, že tuto válku mohou vyhrát.

17.2.2015 v 8:31 | Karma: 25,56 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
Jsem řadovým občanem, pracuji v oblasti informačních technologií. Považuji se za křesťana, zastánce tradičních, konzervativních hodnot.

Seznam rubrik