Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrt čtyř mladých mužů je vždycky zbytečná

V první řadě chci říct, že je nesmírná škoda čtyř mladých životů. Ale když se řekne A, je potřeba vyslovit i B. Na rozdíl od všech českých politiků si myslím, že taková smrt je naprosto zbytečná.

Včera zemřeli v Afghánistánu čtyři čeští vojáci. Musím se přiznat, že jsem v šoku s rekcí anonymů na internetových diskuzích. Že politici vyprávějí něco o hrdinech a podobně, beru s rezervou. Oni to v podstatě mají v popisu své funkce a práce. Ale militantní výroky diskutujících jsou k pláči, nebo spíše k zamyšlení. Připadá mi, že se na internetu spustila stejná hysterie, jako při smrti Václava Havla. Každý, kdo o zemřelých vojácích nesmýšlí jako o hrdinech, je hned zarytý komunista a měl by se ze země nejlépe odstěhovat.

Můžu směle prohlásit, že nejsem komunista a tuto stranu bych už dávno zakázal, přesto si nemyslím, že naši vojáci bojující a hlídkující v jakékoliv zahraniční misi jsou hrdinové. Pro mě je hrdina někdo, kdo druhému pomůže nezištně. To znamená bez ohledu na finanční ohodnocení. Naši vojáci, bojující kdekoliv v zahraničí jsou žoldáci. Jasně, všichni moralisté se mnou nebudou souhlasit. Ale když se zamyslíte, jaká je definice slova žoldák? Voják bojující za peníze v cizí armádě a v cizí zemi. Tedy ukázkový příklad českých vojáků v zahraničních misích. Chci dodat, že je za to neodsuzuji. Jde o jejich výběr a na ten má každý svobodné právo.

Zde bojují za americké zájmy. A pokud mi někdo bude tvrdit, že bojují za něčí svobodu, nebo snad dokonce za Českou republiku, budu tvrdě nesouhlasit. Afghánistán nenapadl a neokupoval žádnou cizí zem. Proto jde podle mého naopak ze strany vojsk NATO o okupaci cizího území a o naprosto zbytečnou válku. Jiná situace byla začátkem devadesátých let, když Irák napadl Kuvajt. Tam měla operace Pouštní bouře nějaký důvod. Ale zde? Nesmyslná válka vedená dlouhé roky a bez jakéhokoliv kladného výsledku. Je za ní jen spousta mrtvých na obou stranách a teroristé si po světě dál vesele řádí.

Vojáci by pro mě byli hrdinové, pokud by třeba bránili naší zemi před okupanty. Ale daleko od Evropy hájí zájmy zejména Spojených států. Další věc, které nerozumím je, proč většina médií a diskutujících na internetu píše o atentátu? Copak je možné spáchat na vojáky atentát, když jsou ve válce? Nelze. Atentát možná byl spáchám na přihlížející civilisty a děti, ale určitě ne na po zuby ozbrojené vojáky. 

Poslední věc, ke které se vyjádřím, jsou všechny náhrady, které rodiny dostanou. Chraň bůh, nikomu z nich nezávidím. Přišli o otce, syny a manžele a to je velmi smutné. Ale proč by měl být český voják zvýhodněn například před českým hasičem, policistou, dělníkem, horníkem a nebo řidičem z povolání? Co když při výkonu zaměstnání zemře kterýkoliv z nich? Dostane jejich rodina také miliónové odškodnění? A při tom zrovna on, na rozdíl od vojáků v zahraničních misích, mohl provést nějaký opravdový hrdinský čin pro lidi v České republice. Proč tenhle stát zvýhodňuje jednu zaměstnaneckou skupinu nad jinou? Není zrovna toto příznak tolik zmiňovaného komunismu? Protože právě v té době byli vojáci něco víc než všichni ostatní.

Můžeme ale vůbec od naší armády chtít něco extra? Jak je možné, že takto důležitému rezortu, při vší úctě k panu Stropnickému, může velet herec? Obecně se na tomto postu už vystřídala spousta figurek, které instituci armády v očích veřejnosti neprospěli. Nejvíce vzpomínám na paní Parkanovou. Myslím si, že se vojáci museli potrhat smíchy, když se dozvěděli, že jim bude velet žena. Naše armáda má obrovské množství daleko důležitějších problémů, než asistovat Americe při prosazování jejich zájmů v zahraničí.

Uctěme proto památku padlých vojáků. Ale nepropadejme nesmyslné hysterii a emocím, protože oni si tuto cestu nebezpečí sami vybrali. Nikdo je nenutil, aby šli bojovat do nebezpečných oblastí. O riziku věděli a přesto, nebo práve proto, do toho šli. Já osobně bych to neudělal. Možná proto, že jsem srab, možná proto, že mám jiné priority. Zamysleme se spíše nad tím, jaký opravdový význam má pro Českou republiku, když ztrácí mladé životy tisíce kilometrů od našich hranic.

Autor: Jakub Zeman | středa 9.7.2014 11:30 | karma článku: 30,09 | přečteno: 1052x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Jak je možné, že Záruba neskončil?

Arogance. Sebestřednost. Nulová sebereflexe. Namyšlenost. To vše je hokejový komentátor České televize Robert Záruba v posledních letech. V pátek dopoledne ale překročil všechny hranice.

12.2.2022 v 17:28 | Karma: 36,01 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Korupce z českého fotbalu nikdy nezmizí

Už je to nějaký čas, co byl zadržen Roman Berbr. Českými médii se okamžitě rozjela kampaň, podle které to byl jediný zlosyn v českém fotbalu a prý teď bude vše jen růžové. Nebylo před Berbrem, nebude ani po něm.

2.1.2021 v 16:11 | Karma: 30,59 | Přečteno: 787x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Výmluvy. To je český fotbal.

Poslední dobou se ve fotbale probírají dvě kauzy. Obvinění Berbra a zastavení ligy. Obě dvě „kauzy“ spojuje to samé. Jen samé výmluvy.

1.11.2020 v 12:58 | Karma: 21,95 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Proč tolik pláče kvůli správnému rozhodnutí?

Slavia včera nepostoupila do LM. Přišla tím o velké miliony a rozjel se velký slavistický a mediální lynč hlavního rozhodčího. Slovinec a celý jeho národ, to dokonce schytal i z evropského parlamentu.

1.10.2020 v 13:10 | Karma: 21,25 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Šlesingr a Hrušínský se projevili jako naprostí....

Koronavirus, který před pár dny ještě zesměšňoval každý, kdo uměl otevřít hubu, momentálně ochromuje celý svět. Za Čechy se jako naprostí jájínkové projevili především dva. Pan Šlesingr a pan Hrušínský.

12.3.2020 v 18:12 | Karma: 43,73 | Přečteno: 3392x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik