Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koněv : „Ondřeji, pojď ven …“

Vnímat morální hodnoty, hodnoty obecně a dodržovat pravidla by mělo být neměnnou normou chování každého z nás a k tomu určitě patří i schopnost postavit se za každé své rozhodnutí, byť špatné a dokázat se obhájit.

Když mi bylo deset let, jeli jsme na školu v přírodě do Jeseníků. Dopoledne jsme se vždy učili a odpoledne jsme měli v přírodě program plný zábavy. Každé dopoledne jsme psali aspoň jednu písemku. Vedle mě seděl Petr Kottnauer. Učil se hůř než já a většinou ode mě opisoval. Nevadilo mi to až do doby, kdy ode mě opět opsal do posledního písmene celou práci, dostal za ní jedničku a já trojku. Rodiče mě učili, že se při každém bezpráví musím umět ozvat, tak jsem se ozval hned ten den. Zašel jsem za paní učitelkou, tehdy to ještě byla soudružka a svou křivdu jsem jí vyložil. Život nebývá vždy spravedlivý , možná dokonce nikdy, tak mi má trojka zůstala, ale Petr ji dostal také a ještě poznámku za opisování. Odcházel jsem se smíšenými pocity, spravedlnost se nekonala a já byl za hlupáka a ještě jsem udal kamaráda.

Hledat pravdu a jednat fair je těžké pro dospělého , natož pro desetileté dítě. Šel jsem tedy na pokoj a tam jsem o sobě přemýšlel. Netrvalo to dlouho a do pokoje vběhl naštvaný Petr ještě se dvěma kamarády a se slovy : „ Pojď ven …“ mi připomněli , že už začíná odpolední program plný zábavy. Venku mě obestoupili a umožnili Petrovi, aby mi mohl poděkovat za to, že jsem ho téměř každou písemku nechával opisovat. Svou odměnu, jednu ránu do břicha a jednu do zubů jsem přijal statečně. Cítil jsem to jako spravedlivé i vůči sobě. Druhý den už ode mě Petr opět opisoval a odpoledne jsme si hráli jako dřív.

Do života jsem si z této situace odnesl několik ponaučení. Asi první a důležité je sám nést odpovědnost za své jednání, podkud možno se vztyčenou hlavou. Další z mnoha pak, cítím li nespravedlnost páchanou na mně , či na komkoliv jiném, umět se ozvat bez ohledu na důsledky, které z toho pramení a tak se ozývám i teď, ač jde o téma, ke kterému se vyjádřil snad už úplně každý. Je to možná i zbytečné, ale vzkazuji starostovi Prahy 6, panu Ondřeji Kolářovi, jako mně kdysi můj spolužák Petr  : „ Ondřeji, pojď ven … !!!“

Nejsem ani zastáncem ani odpůrcem jakékoliv sochy, zkrátka se mi buď líbí nebo nelíbí a když už někde stojí a to tak dlouho, jako stál Koněv v Praze, respektuji ji. Když se někdo rozhodne ji odstranit a udělá to po právu správně a jako veřejný činitel s dostatečnou podporou místních, může. Koneckonců i sochy mají svou historickou životnost a může je nahradit nějaká nová a třeba hezčí nebo symboličtější. Jenže o všech momentech odstranění sochy Koněva lze pochybovat. Na to, zda byla odstraněna po právu, již dnes existuje celá řada protichůdných právních stanovisek. Není ani pořádně jasné, zda socha patří městské části Praha 6 nebo Hlavnímu městu a pod jakou právní ochranu spadá. Jestli šlo opravdu o vůli občanů této městské části také není jasné, míra protestů proti odstranění je natolik výrazná, že lze přinejmenším pochybovat. Pochybnosti vyvolává i fakt, že v jedné městské části bourají Koněva, který zcela nesporně se svou armádou pomohl ukončit nejhorší válku v historii lidstva jen proto, že se stejný maršál podílel na potlačení Maďarského povstání. Ve stejnou chvíli se v jiné městské části odhaluje pomník  Vlasovcům ( ROA ), tedy válečným vrahům, kteří při potlačení tzv. Varšavského povstání v srpnu 1944 obzvláště krutým způsobem povraždili nejméně 15000 Poláků. Tihle hrdinové původně z RONA , kteří ve snaze zachránit se během války otočili hned několikrát sice pomohli Pražanům, ale vrahům se pomníky stavět nemají v žádné době. A to vše se děje za tichého souhlasu magistrátu.

Každopádně zpátky k morálním vlastnostem lidí, starosty nevyjímaje. Pan Ondřej Kolář svým krokem sochu odstranit vyvolal obrovskou vlnu nevole u velkého množství lidi a je-li morálním člověkem a hlavně, jestli je to chlap, měl by se umět obhájit a proto ho vyzývám : „ Pojď ven, tedy mezi lidi na náměstí, kde stál Koněv a vysvětli své jednání.“

Jenže pan starosta chlap asi nebude, protože se místo možná nepříjemné konfrontace schoval neznámo kde a stěžuje si hodné tetě do Bruselu, že jsou na něj lidé zlí. A já? Jsem šťastný, že jsem kdysi těch pár pěstí od spolužáka ustál se vztyčenou hlavou a jsem patřičně hrdý na to, že pan Kolář není právě mým starostou.

Autor: Janda Jakub | středa 6.5.2020 12:14 | karma článku: 40,76 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Janda Jakub

Pane Premiére , to jako vážně ?

Inflace brzdí a hrdinové mají pré. Pan premiér to zařídil, jak on tvrdí a teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a samozřejmě první dovolená v Jugoslávii a barevný televizor, že ano Petře?

16.2.2024 v 14:09 | Karma: 41,39 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu tím prospějete pane premiére, komu?

Vláda včera představila soubor opatření, který má přispět k ozdravení státního rozpočtu, tzv. konsolidační balíček. Dobré je, že naše vláda konečně něco dělá.

13.5.2023 v 0:23 | Karma: 46,49 | Přečteno: 7114x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Solidarita, korektnost…podvod, chceme spravedlnost

Žijeme ve zvláštním světě. Korektnost nahradila suverenita, solidaritu sobectví, jen navenek se všichni přetvařujeme ve snaze nenechat na sobě znát, kým opravdu jsme.

27.4.2023 v 13:43 | Karma: 20,75 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Penroseův trojúhelník prezidentské volby

Penroseův trojúhelník nebo také tribar je grafickým znázorněním nemožného geometrického tvaru a přesto existuje. Pro mě je momentálně takovým tribarem i nadcházející prezidentská volba v naší zemi.

29.11.2022 v 12:46 | Karma: 27,43 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Naše vláda konečně sjednotila celý národ

Dlouho se o to snažila a stále se jí to nedařilo, až do teď. Stačila na to jedna zbloudilá raketa a konečně naši ministři hovoří tak, že jim rozumíme konečně už úplně všichni.

17.11.2022 v 21:09 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1930x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik