Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čína nebo Taiwan? Rozum nebo štěstí …

Rozum se vytrácí a nám brzy nezbude než se spolehnout na štěstí. Na komunální politiky už navázala vyšší liga a v zájmu vlastních sobeckých politických bodů se naši zákonodárci začínají předhánět v bizarnostech.

Jan Werich před dlouhou dobou napsal poučnou povídku Rozum a štěstí. Je tak poučná, že by se veřejně mohla číst nahlas a některým našim politikům, ale i novinářům dvakrát i vícekrát. Možná by pak v boji za vlastní identitu a senzaci nepůsobili plošné škody, které se jen těžko budou napravovat.

Nechci, aby si někdo z čtenářů myslel, že straním jedné či druhé straně, tak se pokusím o zcela pragmatické vysvětlení toho, zda je bližší košile, či kabát a zda je rozumné stranit trpaslíkům, kteří to po nás nežádají na úkor obrů, se kterými zatím dokážeme vyjít.

První, kdo začal naplno poškozovat náš zahraniční obchod byl primátor hlavního města Prahy, ale jemu by to člověk snad i odpustil, ten totiž kazí, na co šáhne a ani chovat se neumí, takže tam už asi nezbývá, než to vydržet a jak se říká ve hře Divadla Járy Cimrmana, pak přijde mladší a to bude švihák ….

Horší to však je se směřováním naší horní komory. Tam už by ta absence rozumu mohla mít zásadní vliv. Náš pan předseda senátu se přes noc stal hrdinou určité skupiny obyvatel, protože se nebojácně postavil asijskému draku tím, že se chystá na návštěvu asijského tygra.  Ani na tom by nebylo nic špatného, kdyby to nebylo v rozporu s naší oficiální zahraniční politikou a zároveň se to na truc nepříčilo vůli onoho draka a nehrozilo tím velké poškození našich vzájemných obchodních vztahů.

A teď v číslech, použiji ty za rok 2019.

Čína je naším 2. nejvýznamnějším obchodním partnerem hned po Německu, a to se saldem zahraničního obchodu téměř 700 mld. Kč, což je zhruba 12,5% našeho HDP. Objem zahraničního obchodu s Taiwanem činí pouhých 32 mld. Kč, tedy 0,6% HDP a je na 32 místě.  Zajímavá je i skladba zahraničního obchodu. Cca 98% objemu zahraničního obchodu s Čínou přispívá k další výrobě, tedy k tvorbě přidané hodnoty, která se ve velké míře reexportuje převážně do zemí EU. A zde se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu. Reexport a další výroba z nakoupených komponentů nebo na dovezených strojích je tím hlavním zdrojem bohatnutí celé naší společnosti, protože právě ta vygenerovaná přidaná hodnota je tím zdrojem bohatství a vyšší životní úrovně nás všech.

Politici, kteří se na úkor těchto ekonomických ukazatelů snaží za vydatného přispění některých novinářů pouze zviditelnit, aby zatraktivnili sebe nebo své domovské politické strany svým nezodpovědným chováním, mohou poškodit paušálně nás všechny. Dojde li totiž k jakémukoliv omezení zahraničního obchodu s 2. naším nejvýznamnějším obchodním partnerem, bude to mít fatální důsledky pro nás všechny. Naopak dojde-li k výpadku s 32., u kterého více než 20% salda tohoto obchodu činí dovoz spotřebního zboží, tedy zboží bez růstového potenciálu, je to smutné, ale dá se to přežít.

Tihle všichni, které opustil zdravý rozum a spoléhají jen na štěstí co by trumf vytahují nenaplněné zahraniční investice Číny u nás a potenciál stejných investic ze strany Taiwanu. A právě tady je třeba také přestat lidem lhát. Blahobyt a peníze se získávají ve vyspělém světě jen prací.

Nikdo z nás nezbohatne tím, že se do domu, kde bydlí nastěhuje bohatý člověk.Zbohatne jen tím,když bohatému člověku výhodně prodá buď zboží nebo službu. Stejné je to s mediálně politickým všelékem zvaným – zahraniční investice. Ano přinášejí sekundární profit, ale zároveň nemusí. O tom, zda z takové investice bude profitovat i náš stát rozhoduje pouze a jen majitel firmy, která u nás investovala a ten to ve sto procentech případů dělá jen proto, aby se mu to vyplatilo. Ze zahraničního obchodu různými formami však profitujeme my všichni a bez jakýchkoliv podmínek.

Autor: Janda Jakub | čtvrtek 18.6.2020 14:33 | karma článku: 24,91 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Janda Jakub

Pane Premiére , to jako vážně ?

Inflace brzdí a hrdinové mají pré. Pan premiér to zařídil, jak on tvrdí a teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a samozřejmě první dovolená v Jugoslávii a barevný televizor, že ano Petře?

16.2.2024 v 14:09 | Karma: 41,39 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu tím prospějete pane premiére, komu?

Vláda včera představila soubor opatření, který má přispět k ozdravení státního rozpočtu, tzv. konsolidační balíček. Dobré je, že naše vláda konečně něco dělá.

13.5.2023 v 0:23 | Karma: 46,49 | Přečteno: 7114x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Solidarita, korektnost…podvod, chceme spravedlnost

Žijeme ve zvláštním světě. Korektnost nahradila suverenita, solidaritu sobectví, jen navenek se všichni přetvařujeme ve snaze nenechat na sobě znát, kým opravdu jsme.

27.4.2023 v 13:43 | Karma: 20,75 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Penroseův trojúhelník prezidentské volby

Penroseův trojúhelník nebo také tribar je grafickým znázorněním nemožného geometrického tvaru a přesto existuje. Pro mě je momentálně takovým tribarem i nadcházející prezidentská volba v naší zemi.

29.11.2022 v 12:46 | Karma: 27,43 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Naše vláda konečně sjednotila celý národ

Dlouho se o to snažila a stále se jí to nedařilo, až do teď. Stačila na to jedna zbloudilá raketa a konečně naši ministři hovoří tak, že jim rozumíme konečně už úplně všichni.

17.11.2022 v 21:09 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1930x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik