Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvlčilé děti a zaneprázdnění rodiče: Kde se asi stala chyba?

Ráda bych reagovala na článek "Děti zvlčily, chybí jim i hygienické návyky, hořekují učitelé." Musím totiž oponovat těm, kteří si vysvětlují změny v chování dětí tak, že "rodiče nemají na ně čas", a víceméně je z článku jasné, že rodiče mohou za všechno. Ne, nemohou, páni učitelé. Věřte tomu, že na vině není ani liberalismus ve výchově, ani amerikanismus ve způsobech chování a napodobování stylu života, ale neschopnost včas reagovat na vlivy, které k nám přirozeně proudí, umět je vyložit, umět i rozlišovat, které jsou užitečné a které jsou k ničemu. Chyba je v tom, že nemáme svůj "český způsob života" a že nikdo neakceptuje potřebu lidí žít podle svého, to znamená, podle svých potřeb, tradic, podle výše příjmů a také schopností. Není tu příkladná pozitivní elita, kterou by lidé napodobovali a snažili se jí vyrovnat stylem oblékání, společenskými návyky, správným používáním českého jazyka a nasazením zdravých ambicí. A od tohoto příkladu se všechno odvíjí a trvá to už tak dlouho, že je sice ten pokles úrovně patrný na dětech, ale odráží se od celkové úrovně společnosti. Příliš dlouhý čas žijeme v nihilismu, v prázdných frázích, bezvýznamných a bezobsažných informacích a skutečně v naprosto bezprecedentním politickém ovzduší, jehož způsoby, jak se na veřejnost ventilují, nemají s obvykle očekávanou slušností, grácií a diplomatickými způsoby nic společného. A to všechno vidí a vnímají děti, které v tom vyrůstají, které vnímají ty nestoudnosti a hrubosti kolem sebe, násilí a otrávenost dospělých a protože nic jiného nezažily a nemají možnost svou dobu s jinou porovnávat, rostou ve své době s tím, co kolem sebe nachytají do oušek a dušičky a co vidí kolem sebe, to opakují. Takže - zrcadlo, které je nám v našich dětech nasazováno. 

Svoboda, kázeň a poslušnost

Každý opravdu dospělý člověk (nikoliv nezralý jedinec) byť je podle práva dospělý, je i dostatečně vzdělaný, musí umět rozlišovat, co je dobré a co je špatné. Taková základní životní etika se získává jednak zdravým rozumem, tedy schopností vyhodnocovat, byť by byly vlivy, které do naší společnosti proudily a proudí, jakékoliv. Jistě si žádný rozumný a uvážlivý člověk nemyslí, že si může dělat, co se mu zlíbí, ale musí si nastavit své hodnoty tak, aby si neškodil a neubližoval. Jsou však lidé, neméně inteligentní, chytří a vzdělaní, kteří se snaží tyto základní principy běžného života prolomit a vysvětlují si svobodu jako možnost bezbřehého způsobu života, v kterém mu nesmí nikdo bránit, byť by poškozoval zájmy druhých lidí. Jednají většinou arogantně, sebevědomě a z pozice síly. Svoboda každého člověka nesmí být omezována, dokud zákony a obecně závazné předpisy a vyhlášky nestanoví něco jiného. Jestliže jsou děti denně vystavovány příkladu dospělých, kteří "zkouší" obcházet příkazy a zákazy, protože nechtějí být státem omezováni, pak si myslí, že to mohou dělat také, jenže nedomýšlí, jakému riziku se vystavují, protože jim to nikdo nevysvětluje a nikdo jim nestanoví hranice dobra a zla. A protože, obecně řečeno, naše kulturní prostředí je tak rozvolněné, nemají potřebu se chovat jinak, než jak jim to právě vyhovuje, protože získávají obdiv svých vrstevníků, že se umí vzepřít rodičům, učitelům i jiným dospělým lidem, kteří je napomínají za nějaké nepřístojnosti. Kázeň a poslušnost je něco, co zavání "totalitou", takže "to nebrat".

Mezilidské vztahy a chování 

Lidská důstojnost je něco tak odtrženého od života, že není třeba se jí vůbec zabývat. Třeba úcta ke stáří, úcta k invalidním lidem, tedy slabším jedincům, kteří by měli spíše očekávat od svého okolí ohleduplnost (nikdo neví dne ani hodiny). Ale i v zaměstnání se často lidé setkávají se svévolí, drzým chováním, nedůstojným  jednáním, což v lidech vyvolává stres, pomstychtivost a nenávist. Jeden přenáší totiž svou nespokojenost a přetíženost na druhé - kolegy nebo na rodinu, která bývá často největší obětí těchto úkazů. A pokud se děti nesetkají v rodině s respektováním důstojnosti k druhému člověku, tedy rodinnému příslušníku, pak nemají tuto hodnotu "zapsanou" a neumí ji uplatňovat. Učitele neberou jako někoho, kdo je jim vlastně nadřízený, ale jako nějakého staršího kamaráda, a to v nejlepším případě. V tom horším, jako nepřítele, kterému je nutno vzdorovat, když něco přikazuje nebo zakazuje. Pokud nejsou z domu vedeni v úctě ke vzdělání a vzdělaným lidem vůbec, pak ani nemají potřebu se vzdělávat. Zvláště, když naslouchají svému okolí nebo poslouchají v televizi či z hovoru lidí, jak  neustále někdo na někoho nadává. Tak musí nabýt dojmu, že všichni jsou vlastně "blbci", "neumětelové", "zloději" a "mafiáni".  Jak se tedy má takový človíček zorientovat ve světě, který ho obklopuje? Neumí se o něm vyjádřit a neumí ani vyjádřít pocity, které ho zahlcují. Nemá zkušenosti a ještě ho nepostihly všechny ty rány, které na něho čekají v průběhu života.

Závěr

Když se vžiji do šestiletého dítěte, které žije v tom samém prostředí, s kterým se umím jako dospělý člověk jakž tak vyrovnat, mohu porovnat jeho situaci se situací slepce, který se náhle ocitnul na rušné křižovatce a jen slyší, jak kolem něho troubí auta a nadávají lidi. Neví, kam uhnout, kam utéci a kam se uchýlit. A tak to prostě riskuje: zachová se stejně nebo podobně a jednou tu rušnou křižovatku prostě sám přejde. Vida, pro tentokrát se nic nestalo. A co bude zítra? Když tak ho zmlátím slepeckou holí, plivnu mu do tváře a ukážu mu, že i já na to mám, kdykoliv, kdekoliv a vůči komukoliv. Víte, rodiče těch dětí jsou na tom podobně, také stále něčemu čelí, brání se i útočí, a tak jim prostě nepřipadne, že by měli děti ovlivňovat jinak. Nevidím jiného východiska, než změnit obecně chování, najít si ty optimální způsoby a vybavit děti tak, aby se staly v budoucnu slušnými lidmi, aby rozeznaly, co je hodno napodobovat a co je nutno považovat za nepřístojnost. A učitelé? Ti se bojí udělat něco, co není podepřeno řádem a předpisem, protože by mohli přijít o práci nebo také to schytat od rodičů dítěte, které napomenuli, že se ve škole nesmí kouřit nebo mluvit nahlas při vyučování. Bít a okrádat své spolužáky a poškozovat cizí věci. No, to bude těžké vysvětlování, zvláště, když společnost, do které se narodilo, mu ukazuje, že je třeba nasadit ostré lokty a nedat se. Svět je totiž nespravedlivej ...     

 

http://www.novinky.cz/veda-skoly/281348-deti-zvlcily-chybeji-jim-i-hygienicke-navyky-horekuji-ucitele.html

Autor: Irena Aghová | pátek 12.10.2012 22:22 | karma článku: 40,14 | přečteno: 6419x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!