Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Životní styl: Co je to zdraví

„Zdraví je stav, kdy se člověk cítí naprosto dobře, a to jak fyzicky, tak psychicky i sociálně. Není to jen nepřítomnost nemoci a neduživosti." Tato definice pochází z činnosti Světové zdravotnické organizace. A současně, pokud chápeme dobře, že podmínkou naplnění pojmu zdraví musíme splnit vůči sobě hodně úkolů, je dobré se jím zabývat ne jen z hlediska stravy, ale z hlediska fyzické, psychické i sociální rovnováhy. Tedy, "právo na zdraví" je jen zčásti pokryto fyzickým a psychickým zdravím, které zajišťuje zdravotnictví, ale současně je to i udržování životního standardu a je podmíněno i sociálními vztahy v tom nejširším měřítku.

Historické zkušenosti

Zdraví, o které usilujeme, z hlediska jeho dvou složek, tedy fyzické a duševní, má velmi dlouhý vývoj. Ale nikdy nebyly jednotlivé složky od sebe odděleny, jen životní styl v různých historických společnostech občas kladl důraz na tu či onu složku, čímž se nedostával do rovnováhy. Už ze starých pramenů a příběhů se dozvídáme, jak lidí žili, jak bydleli, jak se stravovali, co na sobě nosili, jak byli dalece spjati s přírodou, jak je ovlivňovalo podnebí, a současně i sociální stav, do kterého se dá zahrnovat nejen společenské vztahy a rodinné vztahy, ale také pojem bohatství a nedostatek, které jsou projevem možností i samotného fungování směny zboží a získávání adekvátních prostředků na kvalitnější, lepší a luxusnější zboží. Z historie se dá také dovodit, jak lidé využívali přírodní zdroje k naplnění svých požadavků na zdraví, k pěstování stád, využívání vodních zdrojů, zpracovávání léčiv a vyvinutí prvních lékařských praktik.

 

S tím také souvisela péče o starší členy rodu a novorozené děti, i když často příroda nedokázala zvládnout těžké pandemie, epidemie, poúrazová úmrtí a také války, které sebou nesly samozřejmě nejen hlad a smrt následkem hladu, ale i fatální nemoci. Archeologické výzkumy prokázaly, že již ve starém Sumeru fungovala medicína, neboť právě z této oblasti byl nalezen  lékařský předpis, vyrytý klínopisem do kamene, ale také postupy na vaření piva i jiných potravin.

 

 

Z dějin starého Egypta víme, že měli rozvinutou medicínu a že se zabývali i operacemi a spravováním zubů a že pravděpodobně docházelo i k eutanazii. Z biblických příběhů se zase dovídáme, že lidé museli znát kvasné procesy, protože odlišovali chléb kvašený a nekvašený a vůbec se lze právem domnívat, že byli závislí na úrodě pšenice, z které chléb produkovali. A že také produkovali víno a jiné nápoje, které se daly vyrábět jim známým postupem. Zkrátka, definice zdraví s sebou nese velké úsilí a strategii, aby byla naplněna po všech stránkách, o což lidé usilují a nemohou dostatečně zajistit.

Zdravý styl je také jedním z oborů dějin a lidské kultury

Lidé se oblékají podle svých podmínek. Jedním z nejdůležitějších podmínek ke stylu oblékání je podnebí, v kterém žijí. A to lidstvo přimělo k tomu, aby pěstovalo různé plodiny i živočichy, z kterých získávali základní materiál ke zhotovování šatstva. A kterého si i dnes velmi vážíme. Neboť bavlna, len, hedvábí, kožešiny, výrobky tkané z velbloudí srsti, ovčí rouno atd. které nás dokonale chrání před nepřízní podnebí a jsou dobrými izolátory. Pro lidi, kteří žijí v horkém podnebí je nebezpečné přehřátí, kterému se musí bránit a pro lidi v chladnějších až chladných oblastech je pak nebezpečné podchlazení. A lidé prostřednictvím obchodních styků i válečných stavů, přenášeli zvyklosti v životním stylu do svých kultur, všelijak je, podle svých potřeb a vkusu i podmínek modifikovali, a tak je mnoho věcí a výrobků i technologií vlastní celému lidstvu. A tak se i vytvářela kultura, které kromě duchovních vlivů také přinášela i materiální stránku, která byla i ovlivněna ve svém přijímání duchovním stavem lidí. Ale také využívání hlíny, kovů a rud i přírodních krystalů sloužilo lidem k naplňování jejich životního stylu. Z pramenů se dá zjistit, že zlato bylo první kov, který měli lidé k dispozici, ale posléze objevem metalurgických postupů mohli využívat i další prvek, a to bylo železo i bronz. Kromě toho, že vyvíjeli zbraně, používali znalosti k výrobě nádob a jiných pro ně potřebných výrobků.

Z tohoto velmi stručného přehledu, který můžeme stále detailně doplňovat z literatury, dějin, vědeckých poznatků, vidíme, že lidstvo definici, kterou jsme uvedli na začátku, stále naplňovalo a definice vznikla shrnutím činností lidské civilizace, která kráčela, v zájmu sebezáchovy, ať již z hlediska zdraví tak i z hlediska řešení sociálních vztahů, duchovních systémů až do uchování svého životního standardu.

Zajímavosti

Stará egyptská medicína

http://www.youtube.com/watch?v=9yP2YM8OmpY&playnext=1&list=PLA763DD3657172BF6&index=28

Starý Egypt - Mumifikace

http://www.youtube.com/watch?v=OwiYnzfLUwI

Ukázky starosumerských technologií

http://www.youtube.com/watch?v=2mHe211mLV0&feature=related

5000 let staré léčitelské praktiky - Ajurvéda

http://www.youtube.com/watch?v=QfcNOugLjyI

 

Další článek: Indie - Védy a Ajurvéda - 5 000 let stará nauka

Autor: Irena Aghová | úterý 18.1.2011 2:00 | karma článku: 22,73 | přečteno: 3043x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!