Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žili jsme ve stresu - Příběh 2 - Byl jsem závislý na výsledcích

Pavlův příběh je podobný mnoha jiným. Některé poměry v zaměstnání mohou člověka dovést k workoholismu a ztrátě přehledu o účelnosti práce. Tím víc člověk trpí existenční nejistotou a obavou ze ztráty zaměstnání.

Pavel pracoval v prestižní farmaceutické firmě. Prostředí, které ho obklopovalo, mu nabízelo všechno, po by člověk mohl jen toužit. Mezilidské vztahy byly uspořádány tak, aby se lidé mezi sebou cítili dobře, tak dobře, že měli pocit, že své práci musí věnovat maximum. Pavel byl puntičkář a nenechával žádnou práci nedokončenou. Ale byl pod stále větším tlakem, neměl pocit jistoty ani nenahraditelnosti, za to obavy, že díky nějaké chybě přijde o svou pozici. Obavy a neustálý tlak ho nakonec přivedly k psychickému zhroucení. O své místo přišel. Nyní je v částečném invalidním důchodě. Pokud ho po čase uznají za způsobilého, bude se hledat práci. Ví, že se do tak výhodné pozice už nevrátí.

Otázka: Pavle, setkal jsi se někdy se svými nadřízenými?

Odpověď: Vedení firmy je v zahraničí a za ními jezdili pouze zástupci. Ti nám pak dávali úkoly, které bylo nutno splnit. Byli jsme silně motivování plnit své úkoly a mít výsledky. Neměl jsem na nic jiného čas, než na práci a moje myšlenky se neustále točily kolem práce. Až po tom, co jsem onemocněl, jsem pochopil, že jsem nebyl pro nikoho tak důležitý, jak pro mou rodinu, která mne naštěstí neopustila.

Otázka: A co si myslíš nyní ?

Odpověď: Pokud si dostatečně neceníme toho, čím opravdu jsme a ne jen toho, jak nás druzí vidí, pak můžeme mít oprávněný pocit osamělosti a nedoceněnosti. Lidé, kteří jsou závislí na mínění druhých, mají stále pocit, že se musí v každém případě zalíbit. Ztrácejí tak vlastní názor na to, jak se mají oblékat, chovat, s kým se stýkat apod. K tomu vede i výchova. Třeba i záliba v tom, že někomu druzí závidí a snaha jejich závist provokovat vede k prohlubování špatných mezilidských a sousedských vztahů. Také touha ukázat, že „na to mám“ a kupovat si drahé věci je nejlepší cesta, jak se nerozumně zadlužit a pořádně si zkomplikovat život. Ale lidé jsou tací, jací jsou a věřte tomu, že tomu tak bylo, je a bude. Možná proto, že se někomu může zdát, že mu život neposkytuje tolik, co by si zasloužil. A nebo, když to, po čem touží, má někdo jiný, proč ne on? Ale málokdo má příležitost radikálně změnit svůj život tak aby se cítil spokojený a skutečně „ve své kůži.“ Život, který žijeme, je plný zvratů a změn, ke kterým, ať chceme nebo nechceme, se musíme přizpůsobit a přehnané nároky zaměstnavatele nám mohou ukracovat čas, který bychom mohli věnovat sobě. Tím jsme neustále mezi lidmi, kteří souvisejí s naším výkonem povolání místo mezi těmi, ke kterým máme skutečně citový vztah. Místo, abychom byli alespoň na nutnou dobu v kruhu lidí, ke kterým máme blízký vztah, jsme mezi lidmi, před kterými musíme být stále ve střehu a chovat se podle toho. Ztrácíme tak často i svůj vlastní obraz, protože nás okolí nutí k přetvářce, k potlačování vlastních názorů a k neustálém pocitu bezmocnosti. Každý se však snaží najít cestu k uspokojení svých tužeb, a tak bere ze zdrojů, které se mu naskýtají a možná, že ztrácí i etickou hranici. Je nutné najít, i v případě takového způsobu života to cestu k sebereflexi a porozumění svému hlasu srdce. Ztráta citu a neustálé napětí nutí člověka, aby ho vypořádal. Často však způsobem, který ho nevratně poškozuje a tím myslím alkohol, léky na uklidnění a v nejhorším případě drogy. Co je důležitější? Zdraví, láska, přátelé, supokojivé prostředí a nebo boj o prestiž, v kterém zůstáváme sice na pozici, ale osamělí? Čeho se dokážeme vzdát snadněji?

Otázka : A jaké je z toho pro tebe poučení?

Odpověď: Baví mne spoustu věcí, a proto se nepotřebuji se neustále kontrolovat, zda odpovídám představám úzkého kruhu mých kolegů a známých. Dávám jim najevo, že mám svůj život a své koníčky a zájmy, kterým se hodlám věnovat a práce, kterou vykonávám, je pro mne obživou, nikoliv náplní života. Firma není má rodina. Stýkám se nejvíce s lidmi, ke kterým mne poutá láska a přátelství, nikoliv jakkoliv rafinovaně skrývané nepřátelství v boji o prestiž.

Autor: Irena Aghová | středa 6.10.2010 0:00 | karma článku: 13,95 | přečteno: 1379x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!