Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdraví: Očkovat nebo neočkovat?

Co je lepší? Spolehnout se na sílu alternativní medicíny anebo důvěřovat alopatické medicíně v případě prevence a zvládání nebezpečných nemocí očkováním? Já věřím v alopatickou medicínu, protože právě ji se podařilo vymýtit mnoho nemocí, na které v historii umíraly celé populace. Nicméně, pro ty, kteří nejsou rozhodnutí, komu naslouchat a čí názory přijmout a respektovat v zájmu zdraví svého, dětí i blízkých rodinných příslušníků? V tomto článku nepolemizuji s názory, které okolo očkování panují. Etatistický přístup nebo liberální názor - příroda a její zákony nebo věda a její důkazy a výsledky - všechno je nutné brát v potaz.

Očkovat či neočkovat? Očkování a odpor proti němu není žádná novinka, která by měla překvapit. V Evropě se o tom diskutuje a v afrických muslimských zemích se snaží místní a vlivní vůdci svými výzvami bojkotovat světovou zdravotnickou organizaci, Kde je pravda? A v čem je problém, že počet  očkovaných dětí prudce klesá také v USA, ve Velké Británii a dalších zemích?

Politické ovlivnění názorů proti očkování v minulosti

Už v roce 1800, když se začínalo s očkováním proti černým neštovicím,  rozpoutala se ve Velké Británii kampaň. Vůdci rozsáhlé kampaně tvrdili, že  jde o spiknutí proti nejchudším vrstvám, a vyzývali obyvatele, aby se očkovat nenechali.

Nyní ...

Význam očkování byl jasně vědecky prokázán a přesto, že byly dosaženy výsledky, lidé v  jednadvacátém století opět diskutují, zda očkovat nebo neočkovat. Například v Nigerii, kde značně rozšířena dětská obrna,  se již od roku 2003 ozývají hlasy muslimských vůdců, kteří napadají projekt světové zdravotnické organizace a vyzývají lidi, aby očkování ignorovali.  V Nigerii se tedy přes dvacet milionů lidí  projektu WHO v boji proti dětské obrně neúčastní.

Odkaz na stránky Světové zdravotnické organizace

http://www.who.int/en/

 

Odmítači očkování v Evropě a USA

Už v  roce 1998 doktor Andrew Wakefield ve Velké Británii varoval před očkováním dětí kombinovanou vakcínou MMR (Measles, Mumps, Rubeola – spalničky, příušnice, zarděnky), která podle něj v řadě případů vedla k rozvoji autizmu. Toto tvrzení rozpoutalo vášnivé debaty a vyvolalo velkou nedůvěru v trojvakcínu MMR. Výzkumy v různých zemích souvislost mezi očkováním a autizmem nepotvrdily. Ale nedůvěru to nezlikvidovalo.

Wikipedie o dr. Wakefieldovi

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Wakefield

Příčinou odporu je silný individualismus lidí vůči institucím

Podle psychologů příčiny odporu k očkování je nutno hledat jak v obavách z vedlejších účinků vakcíny, tak v tlaku vlád na obyvatele, aby děti nechávali očkovat. To platí jak pro Velkou Británii, tak pro USA, kde snahy zdravotních institucí tvrdě narážejí na silný individualizmus občanů.

Polemiky, nedůvěra lidí

V USA způsobilo velkou nedůvěru v očkování nařízení Kongresu z roku 1997. Zvláštní komise přešetřit obsah thimerosalu v očkovacích vakcínách. Thimerosal je organická sloučenina rtuti, která má germicidní účinky a ve vakcínách  působila jako konzervační látka. Ukázalo se, že obsah rtuti  ve vakcínách je poměrně vysoký, i když ve srovnání s konzumací ryb zamořených rtutí vyšel test poměrně dobře. Zdravotničtí činitelé tvrdili, že rtuť ve vakcínách děti neohrožuje, zároveň však slíbili, že thimerosal nahradí jinou bezpečnější látkou.

Odkaz na stránky vakciny.net

http://www.vakciny.net/principy_ockovani/PRINCIPY.html

... ale už vznikla nedůvěra

Výsledkem byl odmítavý postoj řady rodičů k jakémukoli očkování dětí. Důvěryhodnost narušují i polemiky o konzervačních látkách ve vakcínách, které obsahovaly rtuť. Situaci stěžují i nařízení o povinném očkování před nástupem do školy, které se v mnoha státech berou jako útok na osobní svobodu. Prosadit celoplošné očkovací programy je stále obtížnější, a to jak v rozvojových, tak ve vyspělých zemích.

Názory alternativní medicíny

Dr. Daniel H. Duffy Sr Rodinný lékař chiropraxe v Ženevě, Ohio USA proti očkování

Dr. Daniel Duffy, chiropraktik, v problematice očkování vystupuje velmi razantně: Nikdo nemusí pochybovat, ale je lepší, aby všichni měli vždy zatraceně důvodný strach z přijetí jakékoliv vakcíny, a to vždy, z jakéhokoliv důvodu a kdykoliv ve svém životě.

Odkaz na stránky americké společnosti pro Alternativní medicínu

http://www.oasisadvancedwellness.com/learning/

Několik zajímavých názorů od Dr. Duffyho na téma očkování:

„Moje třicetiletá praxe rodinného lékaře v umění léčit mě přesvědčila, že největší hrozbou pro život a zdraví v 21. století, již nejsou atomové bomby a nukleární energie. Největší hrozbou pro naše zdraví je dnes lékařská komunita a jeden z jejich nejnebezpečnějších nástrojů – očkování  - zvláště hrůzné postupy při vstřikování cizích bílkovin do novorozenců! A dále pokračuje: Aniž by se zmiňoval fakt, že očkování se vzpírá zdravému rozumu a při použití jednoduché logicky, dovolte mi konstatovat, že očkování je tou největší hrozbou pro dnešní lidský život a zdraví ze tří důvodů: 
1. Očkování vzniklo z pověry egyptského starověku 2. Vakcíny se znovu objevily u středověkých lékařských šarlatánů a drogových překupníků a podnikatelů renesance. 3. Historický fakt dokazuje, že očkování nikdy nevyléčilo, nepředcházelo a nezmírnilo jedno jediné onemocnění. Už jedno století je dokázáno, že nemoci nyly výsledkem náhlých populačních explozí, kdy se zmenšil přísun potravin. A dále pokračuje ve svých úvahách : „Náš současný mor je existence lékařství řízeného zákonodárci a vládami pod vlivem lékařského "knowitallness". Občan by udělal lépe, kdyby se probudil a sejmul z řídících orgánů tohoto zdravotnického démona. Nyní je k tomu příležitost Bylo by lepší, kdyby svým kritickým hlasem utišil partikulární zájmy svých zákonodárců. ----- Dr. Daniel H Duffy Sr Rodinný lékař chiropraxe Ženevě, Ohio USA

Homeopatie: je schopná nahradit alopatickou medicínu?

Charles Menninger MD, zakladatel Menningerovy klinky. Dr. Charles Frederic Menninger  se narodil v roce 1862 a zemřel v roce 1953. Kliniku založil se svými syny Karlem Augustem a Williamem Clairem v Topeka, Kansas. Kromě toho, že se vyjadřují k homeopatii, jak je uvedeno výše, propagují též  soucitný přístup k léčbě duševních nemocí, zabývají se i psychologickými a psychiatrickými disciplínami

........    Výklad pojmu "homeopatie" dle českých odborných homeopatických kruhů

Myšlenka homeopatie (podobné léčit podobným) se objevila již ve starověku. Ale k rozvoji  homeopatie jako léčebného oboru došlo teprve kolem roku 1800. Tehdy svou práci totiž uveřejnil německý lékař, chemik a lingvista Samuel Hahnemann (1755 – 1843) a v  homeopatii vytvořil systém, představující přírodní léčby, které léčí celou osobnost, ne pouze příznaky jednotlivých nemocí. Vyzkoušel a testoval asi sto různých prostředků, které se téměř všechny pravidelně užívají dodnes. Od Hahnemannových dob bylo objeveno daleko více účinných látek. Připravují se z nejrůznějších zdrojů (rostlin, minerálů a dokonce i jedů), ale jsou naředěny tak, že působí mírně a bezpečně.

Odkaz na webové stránky celostní medicína s podobnými informacemi
http://www.celostnimedicina.cz/homeopatie.htm?gclid=CI643uevsKYCFZIn3wodzDQFow#ixzz1Af8Rr800

Závěr:

Na otázky o škodlivosti očkování a možného nebezpečí by měla odpovědět medicínská věda docela jasně a lidé se mohou tak rozhodnout o jeho účinnosti a možnosti se bránit nebezpečným i v některých případech smrtelným chorobám u dětí i dospělých. Lidé sami nemohou kvalifikovaně rozhodnout, ale pokud pouze odmítají na základě své vůle, pak samozřejmě postupují riziko i odpovědnost za případné rozšíření nebezpečných chorob, pokud se někdo v rodině nakazí a infikuje své okolí. Nařízením očkování se situace nezlepší, ale jistě by mohl poradit dětský nebo praktický lékař, který za své pacienty nejen odpovídá, ale také je kvalifikovaným odborníkem s přístupem ke směrodatným informacím.

© Maura 01/2011

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 11.1.2011 0:00 | karma článku: 8,74 | přečteno: 1336x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  13:59

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...