Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zavařování: Netradiční recepty

Vybrala jsem několik receptů, které mohou obohatit váš stůl. Všimla jsem si, že na trhu jsou k dostání kdoule a možná málokdo ví, jak s nimi naložit. Píši o nich už po druhé, protože mají pro zdravé stravování mimořádný význam. Ale našla jsem jistě jiné recepty pro konzervování ovoce i v předpisech, které se mi zachovaly po předcích.

Kdoule se nedají pojídat syrové, ale při vaření vypouštějí semínka, která jsou stejně se slupkou  bohaté na vonný růžový rosol. Jednotlivé druhy kdoulí se liší velikostí, chutí a vůní.

Kdoulová pasta

Tento recept pochází ze sefardské kuchyně, ale jistě může být zpestřením jídelníčku.

Vezměte 2 kg kdoulí, šťávu z 1/2 citronu, 1 kg cukru a další cukr na obalení kousků pasty. Kdoule omyjte, odrhněte chmýří, které jsou jimi pokryté. Pak je oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny, ale jádra nechte. I se slupkami je vložte do kastrolu s těžkým dnem a zalijte vodou. Přidejte citrónovou šťávu a 2 hodiny vařte. Uvařené kdoule slijte, vývar uchovejte. Odstraňte jádřince, semínka a slupky, které již vypustily pektin, co rosoluje) a dužinu rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré. Vývar odvařte na 173 ml. Přidejte do něho cukr, kdoulové pyré a za častého míchání na velmi mírném ohni vařte do zhoustnutí, až bude kaše prskavě bublat. Stále míchejte a vařte dál, až se kaše promění v hustou, granátově rudou pastu, která se odlepuje od stěn kastrolu. Nechte ji mírně vychladnout a potom přelijte do mělké pánve nebo na tác, vyložený kuchyňskou fólií nebo pergamenovým papírem. Kaši rovnoměrně rozetřete na výšku asi 1,5 cm. Nechte asi den vyschnout na teplém, větraném místě. Tuhou pastu vyklopte na prkénko a ostrým nožem nakrájejte na 1,5 cm čtverce nebo kosočtverce. Kousky obalte v krystalovém cukru a uložte je do plechové krabice nebo jiné vzduchotěsné nádoby.

 

Kdoulové máslo s ořechy

Kdoulové máslo připravte přesně podle návodu na kdoulovou pastu, použijte stejná množství, ale jakmile začně pasta při vaření houstnout a pleskavě probublávat, dál ji nezahušťujte. Přidejte 100 g piniových oříšků, loupaných mandlí a pistácií a kaši nalijte do sklenic nebo misek. Po vychladnutí vznikne želé.

Kokosové bonbony

Tento recept je určen pro množství 12 kusů. Proto, pokud chcete udělat bonbonů více, musíte zvýšit množství ingrediencí.

Tak tedy, pro asi 12 kusů bonbonů použijte 200 g sušené kokosové moučky, 100 g, cukru a 2 mírně rozšlehaná vejce. Kokos smíchejte v míse s cukrem a vejci a nechte hodinu stát, dokud kokos nezměkne. Směs po vrchovatých lžících vkládejte do papírových košíčků. V troubě vyhřáté na 180 st. C pečte 2O minut do zlatova.

Kandovaná pomerančová kůra

Na přípravu potřebujete velké pomeranče se silnou kůrou. Malým špičatým nožem veďte po polednících pomeranče několik řezů, od spodní části ke stopce. Rozdělenou kůru opatrně sloupněte, dejte pozor, aby se nepotrhala. Kůru svažte, budete potřebovat stejné množství cukru. Na 1 kg pomerančové kůry použijte 1 kg cukru, 1 litr vody a šťávu z 1/2 citronu. Kůru máčejte den ve vodě. Pak vodu vylijte a kůru v čerstvé vodě povařte asi 20 minut, doměkka, a znovu slijte. Tak se odstraní nahořklá chuť. Pokud má kůra vespod příliš silnou vrstvu bílého albeda, seškrábněte je lžící, kůra nebude tak bledá. Plátky kůry srolujte do válečků a jeden vedle druhého je jako náhrdelník z velkých korálů navlékněte na pevnou niť. Konce nitě svažte. Z cukru a vody s citronovou šťávou svařte sirup. Náhrdelník ze srolované kůry do něj ponořte a mírně vařte asi 1 hodinu. Pak jej vyjměte, vytáhněte niť a roličky uložte do sklenice. Když sirup trochu zchladne, kůru jim zalijte. Kůru je také možno naplocho obalit v pískovém cukru a nechat zkrystalizovat v krabici, Je stejně dobrá.

Pomerančové plátky vařené v sirupu

Tento dezert je hodí k pomerančovému koláči nebo nevýraznému rýžovému nákypu. Vezměte 4 velké pomeranče se silnou kůrou, 1 kg cukru, 500 ml vody a šťávu z 1/2 citronu

Pomeranče omyjte a nechte je alespoň 1 hodinu máčet ve studené vodě. Potom je nakrájejte na silné, asi 1 cm plátky a odstraňte pecičky, cukr, vodu, citronovou šťávu dejte do hrnce a přiveďte do varu, Do sirupu vložte plátky pomerančů, dobře je upěchujte ke dnu. Zakryjte poklicí a nechte pomalu asi 1 - 11/2 hodiny vařit, až hodně změknou. Plátky vyjměte a rozložte na servírovací mísu. Nezakrytý sirup odvařte, až zhoustne tak, že nestéká z měchačky, a pak jím zalijte pomeranče.

Autor: Irena Aghová | neděle 31.7.2011 15:13 | karma článku: 22,87 | přečteno: 2639x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...