Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zámek Buštěhrad: Rychlý výběr je možný, záleží na metodice

Lidé, kteří se zabývají dlouhé roky veřejným zadáváním jako profesí, a tím myslím i dodavatelským způsobem, nejen prostřednictvím vlastních zaměstnanců, již od počátku si zavedli interní zadávací směrnice na svůj druh zakázek, které obvykle dělají a dělat budou vzhledem k náplni své organizace, jejichž nedílnou součástí je i příloha se vzory k administrativní části, protože každý rozumný člověk ví, že právě chyby v administrativě veřejných zakázek jsou tím nejčastějším problémem při kontrole příslušného oddělení ÚOHS a NKÚ. (Související článek je v příloze). 

Doklady, zadávací dokumentace a aktualizace

Spočítala jsem, kolik dokumentů běžně každý veřejný zadavatel vyplňuje a je jich kolem 60 kusů, nepočítaje v to zadávací dokumentaci, která je též předmětem interní zadávací směrnice, která zaměstnancům ukazuje směr, jakým se mají vydávat. Jde o druh veřejné zakázky - stavební práce, služby a nákupy, jde různé způsoby zadání, ke kterým se většinou i vzorové dokumenty vypracovávají. Podotýkám, že uvážlivé subjekty, které podléhají zákonu o veřejných zakázkách, mají své manuály, které se stále aktualizují, nejen ovšem jen tehdy, když se mění zákon o veřejném zadávání, to by bylo málo, ale i ostatní předpisy, které buď s veřejným zadáváním souvisejí a nebo souvisejí přímo s předmětem zakázky.  


Proč taková péče a předpříprava?

Je to velmi jednoduché: veřejné zadávání je obor, který stojí sám o sobě a je natolik komplikovaný, že nelze od účastníků, kteří jsou specializovaní například na investiční věci, žádat, aby měli také stejně hluboké znalosti o procesech veřejného zadávání. Stejně jako administrativní zaměstnanci, kteří nemají povinnost se do hloubky procesy veřejného zadávání zabývat. Stačí, že vědí, jak se který dokument vyplňuje a kam a v jaké lhůtě ho poslat. Kromě toho, každý dokument je oběhovým obalem zaslán k podpisu zodpovědným zaměstnancům, který mohou být současně i subjekty finanční kontroly, takže správnost musí prověřovat. Jestliže organizace běžně zadává a žádný způsob zadání není od té podrobné a ohromné administrativy omilostněn, pak je to rutinní práce, která ovšem musí být provedena v zákonem daných lhůtách, a také pokud uchazeči mají odpovídat na tyto dopisy, pak také v zákonných lhůtách.


Kontrolní list - musí být stále aktualizován podle novelizací

Aby nebyly žádné dokumenty opomenuty a současně byly zasláné v zákonem dané lhůtě a odpovědi  uchazečů byly také zaslány v přijaty v zákonné lhůtě, je třeba, aby si pro kontrolu zhotovil veřejný zadavatel tzv. Kontrolní list. Tento kontrolní list je zpracován v tabulce, která obsahuje všechny úkony, které vyžaduje zákon, u každého úkonu je nutno poznamenat číslo paragrafu, dále následují dvě kolonky, zda byly nebo nebyly tyto úkony splněny a poslední kolonka je podpis a datum kdy byly tyto úkony splněny nebo nesplněny. Takže zaměstnanci včetně jejich vedoucích mají dokonalý přehled o celém procesu zadávání u jednotlivých zakázek v jednotlivých způsobech veřejného zadávání. 


Co s tím? Spíše otázka na Karolinu Peake ...

Všichni, kdo se nějakým  způsobem zabývají veřejným zadáváním, ať orgány státní správy nebo samotné organizace jako zadavatelé, jsou odsouzeni k tomu, aby proces veřejného zadávání dokonale ovládali, protože jinak může dojít k fatálním omylům, které mohou mít i dopady na pracovněprávní vztahy či trestněprávní dopady. Podle mého názoru, Ministerstvo místního rozvoje by mělo zavést, jako garant, vzdělávání se v oboru veřejných zakázek a vyškolit lidi, kteří by působili uvnitř firem třeba v obchodním oddělení a současně se zabývají i kontrolní činností. Podle mého názoru, a je to má zkušenost, nelze tak jednoduše zadávat veřejné zakázky prostřednictvím třetích osob, aniž zadavatel problematiku perfektně zná a dokáže odhalit možné chyby, které může taková forma klidně udělat. Myslím, že si každý zadavatel (ministr, hejtman, starosta, ředitel příspěvkové organizace a jiní) plně uvědomuje, že odpovídá za celý proces on sám a veškerá pochybení najaté firmy padají na jeho hlavu se všemi důsledky a často fatálními následky. Všechno se dá naučit, jen veřejné zadávání, a nebojím se říci, že je samostatným právním oborem, obnáší znalosti z tolika právních odvětví, kolik je druhů zakázek, že nezbývá nic jiného, než se učit, učit, učit. Jinak mohou veřejné zakázky kdekomu zlomit hřbet.    

Závěr

Ve světle tohoto článku mohu potvrdit: ano, je možné zvládnout odsouhlasení veřejné zakázky komisí v krátké době, protože v ten den komise může svoji práci vykonávat pro více zakázek v jeden den. To všechno souvisí s pružnou a perfektně připravenou metodikou a s lidmi, který tento složitý a riskantní obor ovládají.  

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 2.8.2012 19:29 | karma článku: 9,59 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...