Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tradice: Tak, českou tradicí je šetření a spoření?

Skutečně se mi líbí, jak pomalu a jistě se seznamuji s českými tradicemi a koukám, že jsem žila úplně někde jinde, že mezi české výrazné tradice patří spořivost. No to asi náš pan premiér byl zřejmě zrovna ve Skotsku  - musím si rýpnout.

Určitě je každému jasné, že Češi celou svou moderní historii, tedy  od konce 19. století a před tím už vůbec ne, si rozhodně nemohli vyskakovat, a to měli dvě světové války před sebou. Kdyby je nenutily politické podmínky a hlavně velká ekonomická krize, jistě by si žili na vysoké noze, protože to také umí, jako konečně všichni okolo. Bohužel se našla vždycky bota, která je přitiskla k zemi a musely se skládat dvacetníky, aby to vyšlo do konce měsíce. Ale rozhodně nelze tvrdit, což mi nějak z té poznámky o tradicích vyplývá, že by si z přesvědčení utrhovali od úst anebo si nedopřáli. Spíš pořád čekali to nejhorší!

A nyní?

Několik let se potácíme v krizi. Dá se říci, že po prvních úsporných balíčcích jsme pochopili, že to s tím kapitalismem moc nevyhrajeme a skutečně, v době, kdy začaly padat banky a přišly první bankroty, jsme pomalu a jistě spěli do hospodářského útlumu. Spíš byla očekávaná prosperita! Neúměrné zvyšování bydlení, nejistota na trhu energií, hrozba nezaměstnanosti, očekávané reformy, jejichž důsledky nás stihnout už od ledna příštího roku, nám dávají znát, že do toho strožoku nemá snad ani cenu šetřit, protože peníze ztrácejí hodnotu a lidé se obávají důvěřovat peněžním ústavům, které nabízejí zhodnocení úspor. Takže nejde o tradici šetření a spoření, ale spíš tradičně se nedostavuje to, co bychom mohli právem očekávat a to nyní nehovořím o bohatých lidech, ale o běžných občanech.

Budou se muset studenti zadlužovat?

Stále se hraje s myšlenkou, že se bude hradit školné a to nebude malý problém pro mnoho rodin. A opět, peněžní ústavy nabízí úvěry na studium, které budou dlužníci, tedy, nynější studenti platit až po dosažení první mzdy. Za pět let, to je obvyklá délka studia však může situace vypadat úplně jinak. Absolvent nemusí vůbec ve svém oboru sehnat zaměstnání anebo takové, které však nenaplňuje jeho kvalifikaci. Takže očekávanou mzdu, podle dnešních měřítek, nemusí nakonec vůbec dosáhnout a jeho život může nabrat dramatických otáček. Nejenže nebude mít na byt a založení rodiny, ale také bude dlouhé roky splácet dluh, pěkně zúročený, za studium, které mu však očekávaný výsledek v reálu nepřineslo. A jistě by bylo nanejvýše rozumné, pokud si přesto student na studium, tedy zaplacení školného, půjčí peníze, pak je postupně během studia splácet a nečekat až do jeho absolvování. Kde na to tak mladý člověk vezme, to je otázka. Snad bude muset chodit do zaměstnání, ale zajímalo by mne, jak při denním studiu bude pracovat, když škola i zaměstnavatel mají svůj režim a na dvou místech být nikdo nemůže.

Většina návrhů nepřichází z hlav našich ministrů

Jsme členy dost velkého množství mezinárodních organizací, které též působí na českou politiku a také situaci v každodenním životě. Jednou z takových organizací je i UNICEF. A podle zpráv právě UNICEF zatlačilo na Českou republiku, aby do určitého roku zrušila kojenecké ústavy. Samozřejmě, že valná většina těchto mezinárodních organizací se nezaobírá realizací a dopady takových návrhů a jistě, že to neprobíhá tak, že si někdo někde dupne a český národ štandopede (hned) začne všechno realizovat. Rušení kojeneckých ústavů bude stát mnoho peněz a přinese to mnoho dalších problémů, na které dnes nikdo nemyslí. Kdo a co bude dalším problémem?

Přehled mezinárodních organizací s českou účastí

http://www.mzv.cz/public/a4/2b/6c/72922_14945_CRaMezinarodniOrganizace.pdf

Myslím, že k takovým krokům, které způsobují nebo mohou způsobit další a další náklady České republice, by se měla veřejnost také vyjadřovat. A tak na závěr bych řekla - ano pane premiére, strašně rádi bychom šetřili, ale pro sebe a naše děti a ne pro všelijaké nápady, které nám našetřené peníze dřív  nebo později vytahají z kapes. Proto je lepší žít na úvěr, to si myslí hodně lidí. A taky by bylo dobré, kdyby lidé odpovědní za fungování státu zvážili, co je pro Českou republiku, z pohledu účasti v různých organizacích rentabilní a co ztrátové, do čeho se jednostranně strkají peníze a kdy se nám to vyplatí. I když mezinárodní spolupráce je jistě potřebná a pro Českou republiku a její zapojení důležitá. To bezesporu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | neděle 2.10.2011 20:27 | karma článku: 16,50 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...