Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tajemství zdraví a krásy Část 4. Pěstujeme krásu a zdraví

Přečetla jsem hodně knih o ajurvédě a udělala jsem si hodně poznámek. Některé recepty ajurvédy i používám a zkouším na sobě. Zájemcům o tento obor doporučuji, aby si přečetli něco bližšího o systému léčení, protože musí dosáhnout harmonie duše, těla i mysli. Působí totiž celostně.

Tak, a nyní se věnujme samotnému pěstění, jak nám říká prastará ajurvéda. Ale myslím, že i prostředky, které se historicky vyvinuly v Evropě jsou příjemné a účinné.

Jaké mýdlo používat

Mýdlo je nejlepší prostředek očisty těla a to je pravda. Ale bohužel má mýdlo tu vlastnost, že pokožku velmi vysušuje a tak je nutno s mýdlem používat i olej. To je jedna z možností, jak zabránit, aby mýdlo pokožku vysušovalo. Proto se doporučuje, aby tělo, umyté mýdlem se ještě naolejovalo. Do mýdlové pěny lze přidat trochu oleje a tím se pak umývat. Nejvhodnější mýdlo je takové, které neobsahuje žádné aromatické přídavky.

Mléko na ošetřování těla po použití sprchového gelu!

Pěny do koupele a sprchové gely velmi vysušují pokožku a proto lze doporučit k ošetření pokožky mléko. Připravíme si asi 150 ml plnotučného mléka, kterým natřeme celé tělo. Mléko dobře čistí a nevysouší kůži. Po ošetření mlékem vypadá kůže velmi měkce a leskle.

Pasta ze škraloupu a mandlí na pleť

Prostředkem na ošetření obličeje je vynikající pasta z mléčného škraloupu a nastrouhaných mandlí. Svařme mléko a do vytvořeného škraloupu přidejte strouhané mandle a pastu nanste na obličej. Nechte působit až do zaschnutí a pak zaschlou pastu opatrně sejměte z obličeje a obličej omyjte teplou vodou.

Andělika lékařská (Archangelica officinalis) pro protistresovou koupel

Anděliku znali bylináři již v dávnověku. Lidé ji dlouhou dobu používali za všelék. Jistě na svých vlastnostech neztratila, ale během doby díky zkoumání bylin, nacházeli lidé účinější látky, které ji jako všelék vytlačily a nahradily. Nicméně, i dnes ji vyhledáváme pro její krásnou vůni a užitek. Přípravky s obsahem anděliky se nedoporučují těhotným ženám, protože povzbuzují činnost dělohy. Podle výzkumů není vhodná ani pro cukrovkáře, protože obsahuje značné množství cukru. Koupel připravujeme takto : do koupele se přidává odvar, macerát nebo nálev v předepsaném množství, to znamená v tomto přípaě 150 – 200 g sušené drogy z kořene na jednu koupel. Teplota koupele by měla mít teplotu těla a délka trvání koupele se pohybuje od 10-20 minut. Při koupeli můžete popíjet svůj bylinkový čaj ke zvýšení účinnosti léčení.

Jak proti nadýmání?

Pokud trpíte nadýmáním, jehož příčinou může být stres, doporučuje se popíjet nálev ze směsi z 5 g kořene anděliky, 5 g plodu fenyklu, 25 g plodu kmínu a 25 g plodu koriandru. Připravíme ho ze dvou lžiček směsi na jeden šálek vroucí vody. Obvykle se píjí denně 2 – 3 šálky. Benedykt lékařský (Cnicus benedictus) pro sedací hojivé koupele Musíme opět upozornit, že tato droga není vhodná pro těhotné ženy.

Sedací koupele

A pokračujme dál ve zkoumání použitenosti byliny ke koupelím. Odedávna se používá ke koupelím při léčení hemoroidů a k hojení ran, protože má tu moc, že rány čistí a urychluje jejich zacelení. Má totiž antibiotické účinky, ale i posilující. Léčí nespavost a metabolizmus. Doporučuje se také na léčení revmatismu. Koupel připravujeme obdobně jako v prvním případě hlavně při hemoroidech. Pro ty, kteří se odhodlávají používat bylinné koupele, ať léčivé či uvolňující a nemají zkušenosti, je nutno zdůrazit zásadu, že při koupeli nemají myslet na tíživé záležitosti,ale plně se oddat svému léčení a uvolnění. Je dobré zhluboka dýchat a inhalovat bylinky, které do koupele dávají, neboť působí celostně.

... v bylinné koupeli se nikdy neumývat mýdlem

Je samozřejmostí, že v bylinné koupeli se neumýváme mýdlem ani jinými prostředky, neumýváme si v ní ani vlasy. Po koupeli vysušíme tělo a můžeme ho potřít nahřátým olejem, lehneme si zabaleni do prostěradla a ještě dvacet minut relaxujeme, zcela uvolněni a odevzdáni svým pocitům.

Tělový peeling

Místo koupele můžeme své tělo dobře ošetřit peelingem, který si můžeme připravit sami. Já používám tento pelling v létě za horkých dnů, kdy není dobré ležet dlouho ve vaně s teplou vodou a přitom si tělo žádá osvěřžení. Levandule dokáže eliminovat nepříjemný pach potu. Do čisté porcelánové misky smícháme 5 lžic mořské mleté soli, 5 lžic sušených květů levandule, 3 lžíce olivového oleje a 5 kapek levandulové silice pro posílení vůně. Sůl smíchejte s květy levandule ve sklenici s širokým hrdlem přidejte olivový olej, zamíchejte a poté vkápněte levandulovou silici. Dobře uzavřete a protřepejte. Potřebné množství směsi odeberte, potírejte a masírujte jí partie, které potřebujete. Nejlépe však celé tělo. Vynechte však vždy intimní a citlivé partie a poté opláchněte teplou vodou. Po použití bude pokožka ošetřena, hydratovaná a příjemná na dotek, nemusíte poté použít tělové mléko, nebo jiné hydratační prostředky. Tento peeling je pro nás víceúčelový. Sůl totiž obsahuje vitamíny a stopové prvky, levandulová silice uklidňuje pokožku i mysl. Tato koupelová sůl celkově očistí kůži od odumřelých buněk, dodá jí minerály a zklidní podráždění a olej zabrání vysušování pokožky. Nepoužívejte tento peeling nikdy, pokud máte ekzém nebo poraněnou pokožku, ale můžete směs použít jako koupelovou sůl.

Autor: Irena Aghová | neděle 15.8.2010 16:09 | karma článku: 10,69 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...