Tajemství zdraví a krásy Část 4. Pěstujeme krásu a zdraví

Přečetla jsem hodně knih o ajurvédě a udělala jsem si hodně poznámek. Některé recepty ajurvédy i používám a zkouším na sobě. Zájemcům o tento obor doporučuji, aby si přečetli něco bližšího o systému léčení, protože musí dosáhnout harmonie duše, těla i mysli. Působí totiž celostně.

Tak, a nyní se věnujme samotnému pěstění, jak nám říká prastará ajurvéda. Ale myslím, že i prostředky, které se historicky vyvinuly v Evropě jsou příjemné a účinné.

Jaké mýdlo používat

Mýdlo je nejlepší prostředek očisty těla a to je pravda. Ale bohužel má mýdlo tu vlastnost, že pokožku velmi vysušuje a tak je nutno s mýdlem používat i olej. To je jedna z možností, jak zabránit, aby mýdlo pokožku vysušovalo. Proto se doporučuje, aby tělo, umyté mýdlem se ještě naolejovalo. Do mýdlové pěny lze přidat trochu oleje a tím se pak umývat. Nejvhodnější mýdlo je takové, které neobsahuje žádné aromatické přídavky.

Mléko na ošetřování těla po použití sprchového gelu!

Pěny do koupele a sprchové gely velmi vysušují pokožku a proto lze doporučit k ošetření pokožky mléko. Připravíme si asi 150 ml plnotučného mléka, kterým natřeme celé tělo. Mléko dobře čistí a nevysouší kůži. Po ošetření mlékem vypadá kůže velmi měkce a leskle.

Pasta ze škraloupu a mandlí na pleť

Prostředkem na ošetření obličeje je vynikající pasta z mléčného škraloupu a nastrouhaných mandlí. Svařme mléko a do vytvořeného škraloupu přidejte strouhané mandle a pastu nanste na obličej. Nechte působit až do zaschnutí a pak zaschlou pastu opatrně sejměte z obličeje a obličej omyjte teplou vodou.

Andělika lékařská (Archangelica officinalis) pro protistresovou koupel

Anděliku znali bylináři již v dávnověku. Lidé ji dlouhou dobu používali za všelék. Jistě na svých vlastnostech neztratila, ale během doby díky zkoumání bylin, nacházeli lidé účinější látky, které ji jako všelék vytlačily a nahradily. Nicméně, i dnes ji vyhledáváme pro její krásnou vůni a užitek. Přípravky s obsahem anděliky se nedoporučují těhotným ženám, protože povzbuzují činnost dělohy. Podle výzkumů není vhodná ani pro cukrovkáře, protože obsahuje značné množství cukru. Koupel připravujeme takto : do koupele se přidává odvar, macerát nebo nálev v předepsaném množství, to znamená v tomto přípaě 150 – 200 g sušené drogy z kořene na jednu koupel. Teplota koupele by měla mít teplotu těla a délka trvání koupele se pohybuje od 10-20 minut. Při koupeli můžete popíjet svůj bylinkový čaj ke zvýšení účinnosti léčení.

Jak proti nadýmání?

Pokud trpíte nadýmáním, jehož příčinou může být stres, doporučuje se popíjet nálev ze směsi z 5 g kořene anděliky, 5 g plodu fenyklu, 25 g plodu kmínu a 25 g plodu koriandru. Připravíme ho ze dvou lžiček směsi na jeden šálek vroucí vody. Obvykle se píjí denně 2 – 3 šálky. Benedykt lékařský (Cnicus benedictus) pro sedací hojivé koupele Musíme opět upozornit, že tato droga není vhodná pro těhotné ženy.

Sedací koupele

A pokračujme dál ve zkoumání použitenosti byliny ke koupelím. Odedávna se používá ke koupelím při léčení hemoroidů a k hojení ran, protože má tu moc, že rány čistí a urychluje jejich zacelení. Má totiž antibiotické účinky, ale i posilující. Léčí nespavost a metabolizmus. Doporučuje se také na léčení revmatismu. Koupel připravujeme obdobně jako v prvním případě hlavně při hemoroidech. Pro ty, kteří se odhodlávají používat bylinné koupele, ať léčivé či uvolňující a nemají zkušenosti, je nutno zdůrazit zásadu, že při koupeli nemají myslet na tíživé záležitosti,ale plně se oddat svému léčení a uvolnění. Je dobré zhluboka dýchat a inhalovat bylinky, které do koupele dávají, neboť působí celostně.

... v bylinné koupeli se nikdy neumývat mýdlem

Je samozřejmostí, že v bylinné koupeli se neumýváme mýdlem ani jinými prostředky, neumýváme si v ní ani vlasy. Po koupeli vysušíme tělo a můžeme ho potřít nahřátým olejem, lehneme si zabaleni do prostěradla a ještě dvacet minut relaxujeme, zcela uvolněni a odevzdáni svým pocitům.

Tělový peeling

Místo koupele můžeme své tělo dobře ošetřit peelingem, který si můžeme připravit sami. Já používám tento pelling v létě za horkých dnů, kdy není dobré ležet dlouho ve vaně s teplou vodou a přitom si tělo žádá osvěřžení. Levandule dokáže eliminovat nepříjemný pach potu. Do čisté porcelánové misky smícháme 5 lžic mořské mleté soli, 5 lžic sušených květů levandule, 3 lžíce olivového oleje a 5 kapek levandulové silice pro posílení vůně. Sůl smíchejte s květy levandule ve sklenici s širokým hrdlem přidejte olivový olej, zamíchejte a poté vkápněte levandulovou silici. Dobře uzavřete a protřepejte. Potřebné množství směsi odeberte, potírejte a masírujte jí partie, které potřebujete. Nejlépe však celé tělo. Vynechte však vždy intimní a citlivé partie a poté opláchněte teplou vodou. Po použití bude pokožka ošetřena, hydratovaná a příjemná na dotek, nemusíte poté použít tělové mléko, nebo jiné hydratační prostředky. Tento peeling je pro nás víceúčelový. Sůl totiž obsahuje vitamíny a stopové prvky, levandulová silice uklidňuje pokožku i mysl. Tato koupelová sůl celkově očistí kůži od odumřelých buněk, dodá jí minerály a zklidní podráždění a olej zabrání vysušování pokožky. Nepoužívejte tento peeling nikdy, pokud máte ekzém nebo poraněnou pokožku, ale můžete směs použít jako koupelovou sůl.

Autor: Irena Aghová | neděle 15.8.2010 16:09 | karma článku: 10,69 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07