Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střelba v ostravské nemocnici. Pár dní poté.

Není snadné se s takovými událostmi vnitřně vyrovnat, byť bydlíme pěkný kus od Ostravy. Přiznávám, že se mne to hluboce dotklo a soucítím s obětmi, jimiž jsou i pozůstalí toho útoku. Proč a co se to vlastně stalo?

Vztahy mezi státními orgány a občany regulují zákony.

Denně jsme zpravováni o násilí ve světě, neštěstích v našich městech, na našich silnicích, železnicích a v rodinách. Nedávno jsme se dozvěděli, jak to vlastně chodí v domovech důchodců, kde jsou umístěni staří lidé, o poměrech, které skrývají jejich zdi. Podle mého názoru, i když zákony v sobě neskrývají morální stránku, přesto tradice vyzývá k přiblížení se k žádoucímu chování k bližním, kterými jsou všichni spoluobčané jakéhokoliv věku. Jde o to, že česká společnost prožívá dobu, která si vyžaduje pravdivý pohled na úroveň občanského života a též úroveň řízení našeho státu ze strany orgánů, vykonávajících moc zákonodárnou, soudní a výkonnou.

Politika je věc veřejná a jejím úkolem je řídit stát, jehož konstitutivními prvky jsou: území, státní občané, státní orgány a právo má regulovat vztahy mezi jednotlivými prvky vně i uvnitř jejich vztahů a konání, jednání a činnosti. Mezinárodní právo a právo Evropské unie je nadřízeno tuzemskému právu členských států. Z toho vyplývá, že těch zákonných předpisů na každý členský stát, jimž je i Česká republika mezi jinými, horizontálním způsobem působí i jiné právní systémy a předpisy.

Evropské směrnice mají ve svém textu napsáno, co platí pro všechny země a co si státy mohou upravit při implementaci evropských norem do tuzemských zákonů podle svých možností a rozhodnutí. Jde tedy o to, že členské státy mají ve svých tuzemských zákonech společná ustanovení, které zapracovala do příslušných zákonů a pak své vlastní úpravy dle rozhodnutí tuzemských zákonodárců o správě státu  a vztahů mezi občany a státními orgány a v mezilidských vztazích (občanský zákoník, v němž je zapracována Listina základních lidských práv a svobod), jehož působnost platí pro činnost všech, kteří zákonu podléhají, včetně všech odpovědností, povinností, neboť slouží k regulaci životních podmínek na určitém území.

Nejsou to však jen zákony, které regulují zákony regulované chování a konání uvnitř systému právnických osob, ale též směrnice, kterými se mají řídit státní příspěvkové organizace, do nich jsou zapracovány příslušné zákony a které jsou zřizovateli příspěvkových organizací, nebo soukromé organizace, do nichž spadají i zdravotnická zařízení. Všemi těmi systémy, které fungují v naší zemi a obdobně i v členských zemích EU funguje kontrolní systém nejen z hlediska finančního procesu. ale také z hlediska plnění odpovědností, které jsou deklarovány nejen v zákonech, ale též v interních směrnicích Pokud funguje vnitřní kontrola, pak je snadné odhalit,  pokud dojde k události, která je zapříčiněna nedostatky v řízení a výpadky povinností, které jsou uloženy příslušným řídícím osobám, vybavenými pravomocemi, pak je šance, že se zavčas eliminují nežádoucí a škodlivé procesy.         

Zdá se, že by všechno mělo bezvadně fungovat.

Ovšem, téměř denně se setkáváme s problémy, jejichž důsledkem jsou zranění a úmrtí občanů, havárie na silnicích, dálnicích a železnicích, šíření epidemií, problémy nemocných lidí, kteří se těžce domáhají proplacení určitých léků, ačkoliv mají diagnózu, která si drahé léky vyžaduje, množící se sebevraždy občanů dětmi počínaje a seniory konče z nejrůznějších příčin, většinou vztahových a finančních a též bují násilí na ulicích, na komunikacích a v rodinách, ve školách, z důvodu tragických příčin a nabytých duševních poruch, které mají souvislost s neuspokojivým průběhem života a nemožnosti dosáhnout vlastními silami nápravy. Ve valné většině případů nelze svalovat odpovědnost na jednotlivé osoby, pokud se ukáže, že jednotlivé osoby jednaly v právu, ale je třeba hledat pochybení v jednotlivých systémech, které jsou začleněny a mají fungovat po právu v případech, v nichž se ukazuje, že jsou vážně narušené vztahy, které mohou vést ke katastrofálním koncům, kterým mohou zabránit. Proč tomu tak má být? Státní orgány, ztělesňující stát a obyvatelstvo jsou ve vzájemném odpovědnostním vztahu. Jedni zákony dávají, druzí jsou odpovědni za jejich dodržování ve svém chování, jednání a konání.

Co se vlastně v té ostravské nemocnici stalo a proč?

Zákon o zbraních a střelivu určuje podmínky, za nichž umožněno občanovi držet zbraň, manipulovat s ní, kdy je možno získat zbrojní průkaz apod. V první polovině letošního roku měla být projednána Evropská směrnice o zbraních.    Do našeho zákona o zbraních by po projednání parlamentem by měly podmínky EU směrnice implementovány.  Co ta směrnice znamená?

Pachatel, který střílel v nemocnici, prý držel ilegální zbraň a zastřelil a zranil na těle i na psychice          nevinné lidi. Taková událost se jen tak nezapomene. I když sám po činu spáchal sebevraždu, policie prošetřuje veškeré myslitelné důvody, proč pachatel tak jednal. Jaký měl důvod, který ho pohnal až za samou hranici lidskosti a soucitu. Kde se stala chyba? Tento zavrženíhodný případ opět probudil veřejnou diskusi  mezi občany o ozbrojování se. Do toho vstoupila Evropská směrnice o zbraních, která je ještě stále v pozici diskuse, do jaké míry bude implementována do tuzemského zákona o zbraních. A protože vše souvisí ze vším, na straně jedné stojí organizace s měkkou bezpečností vůči takovým útokům jednotlivců. v nichž pracují a působí lidé, kteří zřejmě nechodí do práce ozbrojeni, z druhé strany jsou ve hře státní orgány, které stojí před úkolem regulace zákona o zbraních, Vzhledem k počtu držitelů, kteří zřejmě nelegálně drží zbraň a někteří z nich mohou být potencionálními útočníky, budou muset tyto organizace učinit nějaká systémová opatření na ochranu personálu a lidí, kteří se v těchto prostorech schází. Pociťuji velkou lítost a soustrast nad nevinnými obětmi, mezi které počítám i ty, kteří byli pouze v té chvíli nějakým způsobem přítomni. Co bude dál, o tom rozhodnou příslušné orgány.  

 

          

 

 

 

 

 

 

.         

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 12.12.2019 11:42 | karma článku: 20,81 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...