Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát a my: Česká cesta II.

Víte co znamená výzva - pryč s Nečasem? Uvést celou státní správu do nového kolotoče, protože ministři české vlády jsou současně i hlavy  vrcholných orgánů státní správy. "Šéfuje" řadě orgánů a organizací (se všemi řediteli, náměstky, vedoucími a zaměstnanci), které jsou financovány ze státního rozpočtu. Tedy z našich daní. A pokud nám každá vláda sotva vydrží dva roky, dokážete si představit, co tyto kroky stojí peněz? A nové volby? A rekonstrukce úřadů, spadajících pod jednotlivá ministerstva? Nehledě na to, že to ovlivňuje i řadu dalších subjektů, kteří jsou smluvně na státní orgány napojeni anebo v nichž stát má podíl. Takže - nejlepší by bylo, kdyby pan Nečas vyměnil ministry a pokračoval dál ve své práci, protože je především státní úředník stejně jako pánové, kteří se zapletli do nechutné aféry.

Myslím, že občané očekávají státotvorné jednání a chování

Státní úředník v jakékoliv pozici se musí řídit zákony. Jakékoliv jiné koncepce, které nejsou v souladu s ústavou a zákony této země jsou nezákonné. Občané se také musí řídit zákony a musí mít právní jistotu, že orgány této země fungují podle ústavy a zákonů k jejich činnosti vytvořených, zákonodárným orgánem odhlasovaných a prezidentem této země podepsaných. Lidé, kteří jsou voleni občany, mají zastupovat zájmy země i v mezinárodním měřítku a zastupovat zájmy občanů. Legalitu v hospodaření s veřejnými prostředky zajišťují kontrolní mechanismy, které naplňují svou činností kontrolní orgány. Občané se obrací na stát svými stížnostmi podle příslušných předpisů, které zavazují státní orgány v určité lhůtě stížnost řešit a pokud je oprávněná, zajistit nápravu. Moc výkonná, zákonodárná a soudní musí být na sobě nezávislé a každý má rozhodovat ve své pravomoci.

Stát je stroj a my jsme jeho kolečky

Jak jednoduché, že? Zdá se, že stát je stroj, který rozhýbává konání, jednání a činnosti každého jednotlivce. A právní úkony jsou ty úkony, které jsou v souladu s právem. Ty, které nejsou v souladu s právem jsou protiprávní a jsou pod sankcí. Co je protiprávní úkon, určuje zákon. A stát, se svými všemi úředníky a politiky vytváří zákony a současně má dohlížet na jejich naplňování a také na jejich životaschopnost. Do našich zákonů jsou implementovány Směrnice Evropské unie, neboť jsme členy Evropské unie a ta nás k impementaci do národních zákonů zavazuje. Takže se stále novelizuje až do naprosté nepřehlednosti předpisu. Ale pokud se má dodržovat základní piliř právního státu - právní jistota - pak by se měl někdo starat o neustálou přehlednost právních předpisů. Asi by se na to už určitě hodila pátrací služba nějaké detektivní společnosti. Takže, v té nepřehlednosti, kdy se zákony dostávají lidem do rukou, se potácí mnoho lidí, kteří hledají všelijaké úniky, aby se vyhnuli složitým procesům, které zákony po nich vyžadují.

Máme přebujelou administrativu a elektronické propojování je přebujelé též

Naše přebujelá administrativa si vyžaduje vzdělané lidi, aby dostáli všem požadavkům, které jsou ze strany zákonů kladeny na fungování státních resortů. Kromě toho je nutné i chrlit počítačové experty, protože státní správa využívá eletronickou cestu ke všem svým úkonům. Takže i lidé, kteří vykonávají různé odborné činnosti ve svých oborech, stejně musí sedět u počítačů a vkládat data do programů, které se napojují na jiné programy a propojují se do výsledných dat. Je to úmorná práce zvláště pro ty, kteří se musí takové činnosti při vstupu do úřadu učit. A já si pamatuji, že ještě v nedávné době jsem jeden údaj vkládala postupně do čtyřech různých programů. Jsem sice v počítačové technice laik, ale mně se zdá, že celá ta elektronizace je také přebujelá a přehnaná. A stojí to spoustu peněz.

Jsou webové stránky spolehlivým zdrojem informací?

Mnoho webových stránek na Internetu jsou dlouho  neaktualizovány a lidé si toho ani nevšimnou a bohužel si toho ani nevšimnou ti, kteří mají tyto stránky na starosti. Ale je zajímavé, že místo, aby počítače práci zjednodušovaly, tak ji dramatizují a navíc, a o tom se nemluví, poškozují zdraví lidí. Je jen otázka času, kdy se vyvine z úporné práce na počítači nemoc z povolání. Ale kdo vlastně má čas přemýšlet nad svou prací, za což je placen. když se musí denně celou pracovní dobu potýkat s počítačovými systémy, až není IT, za což už asi placen není, protože je to samozřejmá součást jeho pracovních povinností, ač to v náplni práce nemá specifikováno přesně.  A to ještě musí úředník vést spisovou agendu, protože si musí všechno vytisknout, nechat podepsat řadou lidí a spis vybavit stejně jako za dob, kdy se psalo všechno na psacích strojích.

S každým padlým ministrem se mnohé mění

Za padlého ministra přijde nový, který změní obsazení na ministerstvech a úřadech, které řízení ministerstvu podléhají a těch není málo. Tento pohyb zasáhne málem i pracovníky podatelny, přehnaně řečeno. A lidé, kteří už nějakou dobu pracovali v těch všech systémech, které nejsou zdaleka dokonale popsány, mohou být znovu propuštěni a přijmou se jiní, kteří budou zase získávat pracovní zkušenosti. A mnoho činností se zastaví, protože v naší zemi se rozmohl takový dobrý mrav, že úředník opustí své místo, aniž je povinen protokolárně předat nadřízenému svůj referát. A chudák ten, který převezme jeho kancelář, kdy na stole stojí ještě nedopitý hrnek s kávou a nezaložená pošta je nastrkaná po šuplících. Ještě půl roku se zjišťuje, kde vlastně ten předchozí skončil a může se rozvinout nehorázný zmatek, který brzdí činnost úřadu a tím také se nevyřídí spoustu věcí, které se měly vyřizovat v termínu.

A proto je v našem státě takový nepořádek, v kterém se dobře pletichaří. A nikoho to neznervózňuje. Je zajímavější sledovat aféry, do nekonečna o nich filozofovat, než vést v pořádku úřady, dohlížet na výsledky práce, kontrolovat pravidelně plnění úkolů a dbát na přesnou práci a její účelnost. Proto by měl být ministr především zdatný úředník, který přísně dbá na svou agendu a vynucuje přesnost i po svých podřízených, kteří řídí kolektivy zaměstnanců. A pokud nastane pořádek na úřadech, pak se uhlídají lépe i toky veřejných prostředků a může se i hýbat se zaměstnanci. To ostatní není zajímavé, jen zatěžuje chod státu a život občanů. Stát musí začít fungovat na jiných principech a jedním z nejvýznamějších je pořádek, od shora dolů, eliminace nadbytečných a panických agend, řádná archivace dokumentů podle zákona o archivnictví a dohled nad řádným chodem úřadu. Jinou cestu nevidím, která by vedla k narovnání stavu, do kterého jsme nyní dospěli.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 9.4.2011 22:03 | karma článku: 11,19 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...