Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: O síle lidského potenciálu

Znáte to, že? Potřebujete zavolat mobilem někoho blízkého a ozve se: "Váš kredit bude vyčerpán. Dobijte si, prosím,  kartu". Zaměřila jsem se na význam slova "kredit". Jak se projevuje v našem životě? 

 

Jak si vyčerpat kredit v mínění lidí

Mnoho významných lidí, které známe a uznáváme, se mediálně vyjadřují ke žhavým tématům. Nejprve vzbudí pozornost, pak i zájem a s ním i podporu. Lidé potřebují konfrontovat své vlastní názory s názory lidí, kteří vystoupili na jistou příčku důvěry a důvěra má hodně společného s vírou, že? A tím nemyslím nyní zrovna náboženskou víru, ale tu obyčejnou lidskou, která je spojena i s nadějí. Lidé potřebují naději, nemohou ji živit pouze svým vlastním přáním a útěchou, že všechno bude zase dobré. Neboť, jako ve většině případech, milující osoby myslí na své bližní. Od výbušné zprávy k vlastnímu vyhodnocení její závažnosti uvažují o tom, jaké nebezpečí se potuluje kolem jejich zázemí, životního zabezpečení, jak dalece naruší jejich plány, které si předsevzali, nebo promysleli pro život své rodiny. V tomto případě by měl ten, který svým vystoupením získal kredit v očích lidí, být opatrný, jak si povede dál, aby slova, kterými zaujal a jimiž vzbudil důvěru, měla stejnou váhu a byla v souladu s realitou. Jestli se už někdo rozhodne, že bude oslovovat společnost, vyjadřovat veřejně své názory, kterými vzbudí pozornost a získá kredit, měl by si dávat pozor, aby nebyl brzy vyčerpán, a poté nezbylo nic, čím ho "nabít". Může se stát, že čím větší vášně v lidech rozdmýchal, stejně silná emoce se obrátí  proti němu, protože politik je zvolen proto, aby řídil záležitosti, pro které byl voliči zvolen jak ten nejvhodnější ve svobodných volbách a je za svou činnost odpovědný voličům.          

Od vrcholu k pádu

Lidé mají jednu nepříjemnou vlastnost; nadchnou se pro věc, kterou považují za závažnou, jejich nadšení vyvrcholí v činech, ale dlouho se na této vlně neudrží. Brzy vyčerpají své nadšení, a to klesá až k naprosté lhostejnosti, nihilismu, nebo se jejich mínění obrátí proti tomu, jež jejich nadšení vzbudil a přiměl je k aktivitě, která klesne k bodu nula. A tak i v se v historii hroutily velké civilizace, právě na takové ambivalentní povaze lidské přirozenosti. Tak často i opadávají velké lásky, když dospějí ke svému vrcholu. Lidé často, pro svou přirozenost, nezvládají překonání vrcholného kritického bodu k transcendování do žádoucího stavu, a tak se stane, že se prostě zpětně zlomí. Není to snad příčina vnímané krize, v níž se motáme bez představitelného východiska? V čem jiném je obrovský potenciál budoucnosti, než v samotných lidech, ať v dobrém nebo špatném? Špatné je to, když se nedokončí začatá věc, ale zůstane v půli cesty stále funkční, i když o ni už nikdo ani okem nezavadí.  

Nikdo nemůže vědět, jak se budoucnost uspořádá

Nikdo není dokonalý; to je o tom, že lidská společnost je promíchána lidmi různých vlastností, zájmů, cílů, citů a charakteru. Nikdo předem nemůže předurčovat výsledek, který vyplyne z toho, po čem lidé touží a jak chápou svůj přirozený vztah ke světu, který je obklopuje. Lidský život je časově omezený a pro většinu lidí platí tady a teď. Povinností těch, kteří se dobrovolně rozhodli stanout v pozicích, z nichž  ovlivňují úroveň zájmů lidí, by si měli uvědomit, že i jejich práce je omezená časem a jakékoliv časné zasévání semene nedůvěry, pochybností, nenávisti a zloby může neblaze poznamenat budoucnost, do níž vyrůstají nové generace, které cenu a váhu lidství budou opět přehodnocovat podle svých potřeb, cítění a nabytých zkušeností.  Jen od toho se bude budoucnost skutečně odvíjet, bez ohledu na minulost, pokud nemá v sobě patřičné hodnotné prvky, které je třeba zohledňovat a učit se z nich. Dvacáté první století, které běží šestnáctým rokem, zatím nic pozoruhodného nepřineslo. A čas běží ...  

Nezbývá, než prožít přítomnost

Naše politická scéna je promíchána lidmi různého ražení. Avšak, není nic důležitějšího, než si získat u občanů kredit svou odvahou, překonáním obav z následků svých rozhodnutí, strachu o pozici či strachu z vlastní budoucnosti, protože ne každý se po skončení mandátu uplatní tak, aby si zachoval současný standard, nemusí být totiž znovu zvolen. Není tedy v reálném čase třeba velkých slov, ale rozhodně je třeba činů, jejichž výsledky nemají jepičí život. Krize, o které se stále mluví jako o důvodu k čemukoli, co se nedaří, se neplíží jako tajemné zvíře tmou, ale je zapříčiněna lidským faktorem, někdy i přírodní činností a není dobré ji vnímat jako trvalý stav, na který si lidé prostě zvyknou, a tím ji překonají. Jen taková otázka: máme ještě vůbec sílu na potřebné reformy, nebo počkáme, až pomine krize? Reformy jsou normální obnovou již nefungujících, nebo nevhodně fungujících systémů, které se uspořádaly v minulosti. A těch kostlivců ve skříních je asi víc, než si dokážeme představit po těch střídajících se vládách, které končily ve vzduchoprázdnu. 

A to je právě ta otázka pro přítomnost směrem k dohledné budoucnosti: co bude dál, přátelé?   

  

 

    

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 21.7.2016 3:07 | karma článku: 25,80 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...